Kuvakollaasi, jossa kahdeksan kuvaa puutarhasta ja 10-vuotisbanneri.

10 vuotta pihalla

Julkaisin Puutarhatontun päiväkirjan ensimmäisen kirjoituksen tasan 10 vuotta sitten, eli 19.2.2014. Otsikkona oli Kevättä kohti, ja kerroin siinä tekemistäni siemen- ja kukkatilauksista. Myös uuden kasvihuoneen hankinta oli silloin ajankohtainen ja tuotti hieman päänvaivaa.

Blogi on nimensä mukaisesti päiväkirja, jossa kerron puutarhani kuulumisista ja suunnitelmista, onnistumisista ja vastoinkäymisistä. Kirjoitukset noudattavat pääosin vuodenkiertoa. Välillä, erityisesti keväisin, sanottavaa on paljon ja kirjoituksia voi tulla lyhyessä ajassa useitakin. Kesällä puutarhatyöt voivat toisinaan täyttää päivät niin, ettei kirjoittamiselle juuri jää aikaa. Syksyllä ja talvella kaikki puolestaan hidastuu, eivätkä ajatukset aina välttämättä ehdi blogiin asti. Runsaimmillaan kirjoituksia on ollut vuodessa 46, hiljaisimpana vuotena vain 11.

Puutarhatontun päiväkirjaa ei voi pitää puutarhamaailman varsinaisena megafoorumina 😀. Kävijämäärät ovat kuitenkin olleet tasaisessa kasvussa viime vuosina. Numeroina blogin menneet kymmenen vuotta näyttävät tältä: 

  • 239 julkaistua kirjoitusta
  • yli 124 000 näyttökertaa
  • yli 77 000 kävijää
  • luetuin julkaisu on Vuoden 2023 tomaatit; lähes 4000 näyttökertaa
  • kiinnostavin sivu on Päiväkirja; yli 2000 näyttökertaa.

Kokosin kunkin vuoden luetuimmat kirjoitukset kuvasarjaksi. Voit siirtyä kuvasta ja vuodesta toiseen pyyhkäisemällä tai kuvan reunoilla olevien nuolien avulla. Halutessasi voit avata kirjoituksen klikkaamalla kuvaa.

Näistä oma suosikkini on Taimihuoneen kolmas versio. Isomman kasvihuoneen sisälle rakennetusta taimihuoneesta on suunnattomasti iloa keväisin, ja saattaapa joku saada siitä innoitusta omiinkin projekteihinsa. Mikäli koskaan tuntee itsensä surkean epäonnistuneeksi, kannattaa lukea Tunarointia kerrakseen. Mikään ei piristä yhtä hyvin kuin se, että löytää jonkun vielä itseäänkin suuremman tohelon.

Blogin päiväkirjasivu on kaltaiselleni hattarapäälle erityisen tärkeä. Teen sinne muistiinpanoja kylvöistä, istutuksista, kasvihankinnoista ja puutarhan töistä. Ilman päiväkirjaa en ikinä muistaisi, mitä ja milloin olen istuttanut mihinkin, mitä tuotteita olen joskus käyttänyt ja olenko ylipäätään jo tehnyt jonkin työn. On esimerkiksi tavattoman vaikea muistaa, mihin kasvimaan penkkiin ja kuinka paljon olen jo laittanut lannoitetta ja mitä pitää vielä täydentää. Tai minä vuonna ne pensasmustikat oikein istutettiinkaan? Päiväkirjasta tuommoiset jutut on helppo tarkistaa.

Kymmenessä vuodessa puutarhassa on tapahtunut paljon. Kasvit ovat vaihtaneet paikkaa kerran jos toisenkin. Niitä on kuollut ja tilalle on hankittu uusia. Niitä on ostettu lisää ja siirrelty uusiin paikkoihin ihan muuten vain. On purettu vanhaa ja rakennettu uutta. On kaivettu maata ja tuotu kärrylasteittain uutta. On hävitetty nurmikkoa ja perustettu niittyjä.

Alla muutama näkymä vuosien varrelta. Kuvat saa isommaksi klikkaamalla.


Blogin pitäminen tuottaa iloa itselleni, mutta toivon, että siitä voisi olla iloa myös muille. En voi vaikuttaa blogialustan teknisiin ratkaisuihin. En esimerkiksi tiedä, miten lukeminen onnistuu ruudunlukijalla tai miten blogissa voi liikkua pelkän näppäimistön avulla. Pahoittelen mahdollisia puutteita. Olen kuitenkin yrittänyt kiinnittää huomiota siihen, että blogi olisi ulkoasultaan selkeä ja sitä olisi helppo lukea ja ymmärtää.

Näin juhlan kunniaksi olisi tosi mukava saada siitä palautetta. Olisi kiva kuulla, jos olen onnistunut jossain. Olisi myös erittäin tärkeää tietää, missä voisin parantaa.

Lämmin kiitos juuri sinulle, kun luet tätä!

5 comments

  1. Onnea kymmenvuotiaalle blogillesi! Sinulla on usein kivoja, tietopohjaisia postauksia, joita on mukava käydä opiskelemassa. Mukavaa kevään odotusta!

    Tykkää

    1. Ja Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista oli tuo edellinen kommentoija. Täällä ei saanutkaan mistään kirjoittajan nimeä näkyviin 🙂

      Tykkää

    2. Kiitos 🌼🌼 Minua ilahduttaa kovasti, jos olen onnistunut jotain tiedonmurujakin sinulle antamaan. Itsekin tykkään lukea muiden blogeja juuri sen takia, että voisi oppia muiden tekemisistä.

      Hmm… nyt kun olin muuttanut kommentoinnin asetuksia niin, ettei nimeä/sähköpostiosoitetta tarvitse antaa, niin se näköjään tarkoittaakin, ettei niitä VOI antaa lainkaan. Ei sekään hyvä ole. Eli palasin aikaisempaan käytäntöön. Kiitos Minna myös siitä, että otit asian esille.

      Toivotan menestystä uudelle puutarhakaudelle!

      Tykkää

  2. Lämpimät onnittelut 10-vuotiaalle blogillesi. Tykkään kovasti seurata kauniin selkeää blogiasi ja lukea kokemuksistasi, kommentointi ei vain ole tässä alustassa niin helppoa (olen tumpelo). Minustakin blogi toimii hyvin päiväkirjana, josta voi tarkistaa vuosilukuja ja omia havaintoja yms.
    Tuo pergolasi näyttää tosi kivalta, jäin sitä katsomaan ihan pidemmäksi aikaa.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos Päivi kauniista sanoistasi! Olen pitänyt kommentoinnin asetuksena, että pitää antaa nimi/sähköpostiosoite. Lähinnä olen kai ajatellut sen estävän roskaposteja. Mutta ymmärrän, että se kyllä nostaa kommentoinnin kynnystäkin. Muutin asetuksen nyt niin, että voi kommentoida ilmankin. Katsotaan, miten käy. Valoisaa kevättä!

      Tykkää

Vastaa