Tekoälyn luoma kuva, jossa vadillinen eri värisiä chilejä pöydällä.

Chilikattaus 2024

Kaikki tämän kauden chilit ovat jo hyvällä alulla. Ensimmäiset siemenet pääsivät lautalle ja juurrutussieniin tammikuun alussa ja viimeiset kuukautta myöhemmin. Lautalla itäneet siirsin ensin juurrutussieniin miniruukkuihin, myöhemmin istutin kaikki multaan 7×7 sentin ruukkuihin. Lajikkeissa on mietoja ja muutama vähän vahvempi. Supertulisia ei ole, ellei sitten Dalle Khursania lasketa sellaiseksi.

  • Aji Cristal (c. baccatum)
  • Aji Fantasy Stripey (c. baccatum)
  • Alma (c. annuum)
  • (Ancho) Poblano (c. annuum)
  • Dalle Khursani (c. annuum)
  • Numex Suave Orange (c. chinense)
  • Rocoto Montufar (c. pubescens)
  • Sugar Rush Peach (c. baccatum)

Olen mietojen chilien ystävä, ja Sugar Rush Peachin ja Aji Fantasyn kaltaiset lempeät maut ovat mieleeni etenkin tuorekäytössä. Vähän tulisemmat Aji Cristal ja Rocoto Montufar taas toimivat hyvin kastikkeiden ja esimerkiksi paholaisenhillon valmistuksessa. Myös pitkään haudutettavat pataruuat kaipaavat kaverikseen vähän vahvempia chilejä. Lähes tuleton Numex Suave Orange puolestaan tuo esimerkiksi salaattiin hyvän habaneron maun, mutta ilman mainittavaa poltetta.

Kauden chilit ryhmäkuvassa.

Kaikki tähän asti kasvattamani chilit ovat olleet Rocoto Montufaria lukuun ottamatta melko pienihedelmäisiä. Se tarkoittaa, että täytettyjen chilien tekeminen niistä on jokseenkin vaivalloista näpertelyä. Sen takia tänä vuonna mukana on myös pari isompaa, täytettäväksi hyvin sopivaa lajiketta: Ancho Poblano ja Alma.

Poblano on kotoisin Meksikosta. Sen hedelmät ovat kämmenen kokoiset ja suipot. Ne kypsyvät lähes mustiksi, poltetta on vain aavistus. Alma on vanha unkarilainen chilipaprika, josta on olemassa useita eri lajikkeita. Omat siemeneni ovat Suomen Chiliyhdistyksestä, mutta niiden tarkempi lajike ei ole tiedossani. Alman hedelmät ovat omenamaisen pyöreät (unkariksi alma merkitsee omenaa), ja käsittääkseni ne kypsyvät vaalean keltaisen kautta punaisiksi. Polte on vähäinen. Alma on ollut tosi huono itämään. Viidestä siemenestä on tähän mennessä itänyt vasta yksi, toinen saattaa olla tulollaan.

Dalle Khursania kasvatan nyt toista kertaa. Viime kesän siemenet olivat peräisin Nepalista, ja nyt kasvamassa olevat taimet ovat niiden jälkeläisiä. Alun perin minulla ei ollut tietoa lajikkeesta tai edes lajista. Sain siemenet miniältäni, eikä hänkään oikein muistanut chilin nimeä. Kuva hedelmästä kuitenkin oli, ja internetin syövereitä tutkiessani päädyin arvelemaan, että kyseessä on Dalle Khursani. Sain käsitykselleni vahvistusta Facebookin Chilifoorumilta, ja lopulta myös kypsyvät hedelmät osoittivat arvion oikeaksi.

Dalle Khursanin nimellä kulkevia chilejä löytyy sekä annuumina että chinensenä. Tämä minulla oleva laji on annuum, ja se on hyvin tavallinen juuri Nepalissa. Dalle tekee ison kirsikan kokoisia, pyöreitä ja punaisia hedelmiä. Nepalissa sitä käytetään etenkin pikkelöitynä. Kasvatan Dallet miniälleni; itselleni se on aivan liian polttava, eli 100 000 – 350 000 yksikköä Scovillen asteikolla. Vertailuksi: Aji Fantasy alle 30 000.

Aji Fantasy Stripey 1,5 kk kylvöstä.

Tämän kauden kiinnostavin uusi chili on Aji Fantasy Stripey. Suomalaisen Fataliin jalostama Aji Fantasy on pitkään ollut yksi suosikeistani, ja nyt Fatalii on jalostanut siitä uuden raidallisen version. Stripeyn makua kuvataan tavallisen Fantasyn tapaan makeaksi ja hedelmäiseksi, myös polte on samaa tasoa eli varsin maltillinen. Mutta ne raidat! Oranssinpunaisia pystyraitoja vaalean keltaisessa chilissä. Toivon, että raidoista tulee oikein selkeät ja vahvat. Taimi ainakin näyttää vankalta.

PS. 11.3. Jotta lajikkeen hienosta ulkomuodosta saisi oikean käsityksen, sain luvan laitaa tähän myös fatalii.net -sivustolla olevan kuvan.

Vastaa