Kesän tomaattilajikkeet koossa

Mieluisin ja tärkein puutarhakasvini on tomaatti. Kasvatan pääasiassa kirsikkatomaatteja, koska Tanskan vientiä saa halvalla kaupastakin 😀. Kasvihuoneeni on aika pieni – vain reilut kahdeksan neliötä – joten kovin monia eri lajikkeita sinne ei mahdu. Suurin osa lajikkeista pysyy vuodesta toiseen samoina; ovat hyviksi maisteltuja ja kasvavat ilman suurempia murheita. Yleensä mukaan mahtuu yksi tai korkeintaan kaksi uutta lajiketta, jotka sitten joko pääsevät jatkoon tai poistuvat vahvuudesta seuraavana kesänä.

Mutta tulevana kesänä minulla on peräti kolme itselleni entuudestaan tuntematonta lajiketta: Sungold, Mexican Honey ja Sunchocola.  Olen seuraillut makukeskusteluja Facebookin tomaattiryhmässä, ja uudet lajikkeet ovat löytyneet sieltä.

Nekin ovat kaikki kirsikkatomaatteja, toinen toistaan makeampia, ja mikä hauskinta, kaikki ovat myös hiukan eri värisiä keskenään. Sungold on oranssinsävyinen, Mexican Honey tavanomaisempi punainen ja Sunchocola ruskeahko.

Niiden hankkiminen oli melko työlästä, sillä jouduin tilaamaan jokaisen siemenpussin eri paikasta, ja itse asiassa eri maistakin. Suomesta löytyi vain Sungold, Mexican Honey tuli Plant World Seedsiltä Englannista ja Sunchocola  Mr. Fothergillsiltä niin ikään saarivaltiosta.   Kun vielä kesäkurpitsan siemenet tulivat Italiasta, voi sanoa että olen tänä keväänä harjoittanut kansainvälistä siemenkauppaa.

Sunchocolan kanssa oli jo usko loppua, sillä tilauksesta siementen saapumiseen meni melkein kuusi viikkoa. Sain lähetysilmoituksen muutamassa päivässä, mutta siemeniä ei vain kuulunut. Kolmen viikon päästä kyselin perään, jolloin minulle kerrottiin, että koska tulevat maapostina, voi matka hyvinkin kestää 28 päivää. Lopulta kirjekuori saapui tasan viisi viikkoa lähettämispäiväksi ilmoitetun jälkeen, lentopostina…

Mikäli ei vallan kummia tapahdu, näyttää tulevan kesän tomaattivalikoimani tältä: Sungold, Mexican Honey, Sunchocola, Tomatoberry, Indigo Rose ja Tigerella.

En tahdo istuttaa kasveja liian tiheään, vaan suosin ilmavaa ja väljää kasvustoa. Koska kasvihuoneeseen tulee myös pari kurkkua, ei tomaatintaimia mahdu sopuisasti kuin yhdeksän. Niinpä luultavasti Sungoldia, Tomatoberryä ja Tigerellaa tulee kaksi, muita yksi kutakin.

Vielä hetki pitää kuitenkin malttaa kylvöjen kanssa, etteivät taimet ehdi venähtää liiaksi ennen kasvihuonekautta. Minulla tosin on epämääräisiä ajatuksia kasvihuoneen aikaisemmasta käyttöönotosta, mutta niistä tarkemmin vähän myöhemmin.

6 comments

    1. Toivottavasti tykkäät! On varmaan maukkaampiakin lajikkeita, mutta Tigerella on hyväsatoinen ja terve. Säilyy melko kauan korjuukuntoisena eikä pahemmin edes halkeile. Käytän sitä pääasiassa leivän päällä. Onnea viljelyihin!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s