Pieni kasvihuone isomman kasvihuoneen sisällä.

Taimihuoneen kolmas versio

Hänen kuninkaallinen hienoutensa, The Taimihuone III on valmis! Se sopii täydellisesti paikalleen ison kasvihuoneen sisälle ja hienon näköinenkin se on.

Hyllyt ovat paikoillaan, lämpöpuhallin valmiina ja pian siirrän sinne kaikki sisällä alkuun kasvattamani taimet. Siellä ne sitten saavat kasvaa hyvässä valossa, kunnes pääsevät omille paikoilleen ulos tai varsinaiseen kasvihuoneeseen.

Taimihuone on Perheenpään käsialaa ja mitoitus tarkasti suunniteltu. Se on sijoitettu kasvihuoneen takaseinustalle kiinteän istutuspenkin päälle. Näin lattiatila jää vapaaksi ja kasvihuoneeseen mahtuu muutakin. Esimerkiksi puutarhuri tuoleineen ja kahvikuppeineen.

Taimihuoneen runko on valmistettu turkulaisen Sarokkaan myymästä 45 x 45 millisestä OrganoWoodista. Neljän millin kennolevyt ovat Kivikankaalta. OrganoWood on myrkytön, lähes lahoamaton eikä oikeastaan kaipaa mitään huoltokäsittelyä. Kaikki erinomaisia ominaisuuksia kasvihuoneessa.

Taimihuoneen mitoitus oli lähes millintarkka puuhaa. Sen pitää mahtua sisälle kasvihuoneen ovesta ja paikalleen istutuspenkin päälle. Lisäksi sen pitää sopia puutarhavajan seinustalle räystään alle, missä se toimii kesäajan chilihuoneena. Sitä varten tehdään erillinen parikymmentä senttiä korkea sokkeli, mikä tuo huoneelle myös lisäkorkeutta isompia chilejä varten.

Perheenpää mittasi, laski ja piirsi. Kuunteli toiveeni ja toteutti ne. Halusin koko etuseinän aukeavaksi, jotta kasvien hoitaminen olisi vaivatonta. Niinpä taimihuoneeseen tuli kolme saranaovea, joiden kautta hoituu niin tuuletus kuin kastelu. Pisteeksi iin päälle Perheenpää teki ovien salvatkin itse tyyliin sopiviksi.

Kennolevyjä varten puuhun jyrsittiin 5 x 7 millin urat, joihin levyt kiinnitettiin Sikaflexin 112 Clear -liimalla. Kennolevyn päälle uusi kerros Sikaflexiä ja sen päälle ohut viimeistelyrima. Lopuksi rimaan vielä muutama naulapyssyn naula varmistamaan paikoillaan pysymistä. Kiinnittämisen lisäksi Sikaflex samalla myös tulppaa kennolevyjen päät lialta ja kosteudelta.

Puurakanteen takia taimihuoneesta tuli aika painava. Koska sitä kuitenkin siirretään paikasta toiseen, tehtiin kantamista varten päätyihin vielä kantokahvat. Ne syntyivät kätevästi rungon läpi pujotetusta  köydestä.

Taimihuoneen sisällä on kaksi Ikean Omar-hyllykköä (92x50x94 cm). Niiden hyllyvälit on helppo säätää kasvien mukaan ja taimivaiheen jälkeen ne saa purettua pieneen tilaan. Materiaalina on galvanoitu teräs.

Kolmas kerta toden sanoo

Olen esikasvattanut taimia ison kasvihuoneen sisällä olevassa pienemmässä lämmitettävässä kasvihuoneessa vuodesta 2018 lähtien. Ensimmäinen versio oli kuplamuovista ja sähköputkista viritetty teltta. Se teki tehtävänsä, mutta oli käytössä kovin hankala ja ahdaskin. Seuraavaksi kevääksi ostin pienen seinämallisen kennolevyhuoneen, jossa oli myös hyllyt valmiina. Hyllyjen ansiosta tämä pikkuhuone toimi taimivaiheessa oikein hyvin, vaikka tekikin varsinaisen kasvihuoneen tosi ahtaaksi. Kesäksi pikkuhuone nostettiin ulos chilihuoneeksi. Koska siinä oli keskellä vain yksi kapea ovi, oli isojen chilien hoitaminen vaivalloista. Yhdestä kattoluukusta huolimatta myös lämpötila nousi helposti turhan korkeaksi.

Uskoakseni tämä kolmas versio on nyt joka tavalla toimiva ja tulee täyttämään tehtävänsä erinomaisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s