Tomaatintaimia.

Vuoden 2023 tomaatit

Tänä vuonna kylvin ensimmäiset tomaatit 26.2., viimeiset vasta 9.3. Se on itselläni melko myöhään, sillä yleensä kylvöt eivät ole menneet maaliskuulle. Syynä on sähkön korkea hinta. Kasvihuonetta ei juuri tohdi lämmittää, tuskin edes pientä taimihuonetta ison kasvihuoneen sisällä. Eli kasvihuoneeseen istutus tulee luultavasti tapahtumaan vasta joskus toukokuun lopussa, pahimmillaan jopa kesäkuun puolella. Kiitos Turku Energia ☹.

Tomaattilajikkeissa on tuttuun tapaan sekä entisiä hyviksi havaittuja että uusia kokeiluja.

Vuodesta toiseen kasvihuoneessa ovat kasvaneet Tomatoberry, Cherry Mate, Perfect Flame, Jaune Flamme ja Artisan Blush Tiger. Nyt uudelleen mukaan tulivat aikaisemminkin kasvattamani Sunchocola ja Maja. Kokonaan uusia lajikkeita ovat oranssi Goldkrone ja tumma Mar Azul.

Lidlissä talviaikaan myynnissä olevat Adora-tomaatit ovat todella herkullisia, mutta niiden siemeniä ei ole missään kaupan. Pitkällisen tutkimisen jälkeen päädyin siihen, että espanajalainen Mar Azul voisi olla lähellä samaa. Se on Adoran tavoin tumma, paljon antosyaania sisältävä tomaatti, jonka makua kuvataan hyvin aromikkaaksi. Ja mikä parasta, se on käsittääkseni avopölytteinen. Odotukset Mar Azulin suhteen ovat siis korkealla.

Viime vuoden uutuudet, eli Amish Gold Slicer, Brandywine Black ja Rosella eivät päässeet jatkoon. Sato jäi kaikilla melko pieneksi, ja Rosellaa lukuunottamatta myös maku oli vähän pettymys.

Cherry Mate ja Perfect Flame taitavat nyt olla kasvatuksessa viimeistä kesää. Sain japanilaisen Cherry Maten siemenet joku vuosi sitten toiselta harrastajalta eikä uusia ole saatavilla. Perfect Flamen tilasin aikoinaan Yhdysvalloista Reimer Seedsiltä. Koska EU:n ulkopuolelta ei enää saa hankkia siemeniä ilman terveystodistusta, en varmaan saa sitäkään enää lisää. Eurooppalaisista siemenliikkeistä sitä ei ole löytynyt. Molemmat ovat maultaan ihan huippuja, joten niitä tulee kyllä ikävä. Cherry Mate on nyt kokonaan loppu, Perfect Flamesta on vielä pari siementä jäljellä. Toivottavasti itävät vielä ensi keväänä.

Kaikki tämän vuoden tomaatit ovat nyt hyvässä kasvussa, kun ovat päässeet päivähoitoon kasvihuoneeseen. Tomatoberry, Perfect Flame ja Maz Azul näyttivät sitä ennen vähän huonoilta. Niiden sirkkalehdet ja muut alimmat lehdet ensin käpristyivät, sitten kuivuivat ja lopulta tipahtivat pois. Myös varret alkoivat ikään kuin näivettyä. Facebookin tomaattiryhmässä on käyty tänä keväänä keskustelua siitä, että ledvalot saattavat aiheuttaa joidenkin lajikkeiden riutumista ja pahimmillaan tappaa ne kokonaankin. Syyksi on arveltu uv-aallonpituuksien puuttumista ledeistä, koska loisteputkivalojen alla vastaavaa ei ole tapahtunut. Kokenut harrastaja ja toimittaja Ritva Setälä nosti asian esiin myös omassa Tomaattihurahdus- blogissaan ja tekee nyt vertailevaa kokeilua omilla taimillaan. Tuloksista kuulemme myöhemmin.

Tomaatit nauttivat päivänvalosta kasvihuoneessa.

Itsellä tilanne on nyt hyvä. Istutin huonosti voineet taimet uudelleen entistä syvempään ja siirsin kaikki mahdollisimman lähelle ikkunaa. En tiedä, oliko omalla kohdallani kyse alkuaankaan uv-valon puutteesta vai jostakin muusta. Joka tapauksessa nyt kun tomaaatit ovat olleet päivät luonnonvalossa kasvihuoneessa, näyttää uusi kasvu terveeltä ja vahvalta.

Ai niin, tämän vuoden tomaattilajikkeisiin kuuluvat tietysti myös uudet microdwarf-tomaatit.

Blaue Zimmertomatet (kuvassa) ovat kasvaneet tosi hyvin. Korkeutta on kolmisenkymmenentä senttiä, ne kukkivat kovasti ja ensimmäinen raakilekin löytyy jo.

Myös Venuksessa on raakileita ja Aztek avannee kohta ensimmäisen nuppunsa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s