Hoitopäiväkirjan kuvituskuva.

Päiväkirja

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014

Kylvötaulukko (tomaatit ja chilit) Lämmityksen kulutusseuranta

22.5. Kylvin pari uutta salaattia esikasvatukseen: Merveille Des Quatre Saisons ja Frillice. Kylvin myös muutaman zinnian, kun lavaan kylvämäni näyttävät itävän vähän heikosti.

20.5. Siirsin chilit isompiin ruukkuihin. Rinkeplummat ovat itäneet. Kasvihuone on nyt kovin täynnä, mutta vielä ei uskalla siirtää mitään ulos tai edes chilejä lämmittämättömään pikkuhuoneeseen.

16.5. Kurkut ja kesäkurpitsat ovat kaikki jo sirkkalehdillä. Ekana ehti Louisa, sitten Iznik. Firenzeläinen ja Striato putkahtivat pintaan tasatahtiin.

15.5. Kerättiin ensimmäiset parsat. Niitä tuntuu tulevan aika paljon ja ovat hyvän kokoisia. Kylvin muutaman rinkeplumman esikasvatukseen. Siltä varalta, että tulppaanipenkkiin syksyllä kylvämäni eivät jaksaisi nousta siitä tiheiköstä.

12.5. Istutin tomaatit paikoilleen ja vaihdoin muualle meneville isommat ruukut.

10.5. Taimihuone kannettiin pois kasvihuoneesta omalle paikalleen chilejä varten. Pesin kasvihuoneen ulkoa ja päältä painepesurilla.

9.5. Kylvin kesäkurpitsat Lungo di Firenze ja Striato d’Italia, kaksi kumpaakin. Lisäksi kurkut Louisa (2 kpl) ja Iznik (1 kpl). Palmukaalit ja salaatit ovat sirkkalehdillä.

Säleikköpäärynä kukkii runsaasti, mutta pölyttäjiä näkyy aika vähän 🙁.

4.5. Istutin kallat esikasvatukseen sisälle. Laitoin omaan purkkiinsa myös viime kesänä kasvaneet pienet sivujuurakot.

3.5. Kylvin kasvimaalle harson alle kolme riviä mustajuurta ’Géante Noire de Russie’. Laitoin myös sisälle esikasvatukseen neljä palmukaalia ’Nero di Toscana’ sekä kolme Salanova-salaattia ja yhden Frillecen.

Luvassa on yöpakkasta, joten suojasin hallaharsolla hakuropajut, Perheenpää suojasi säleikköpäärynän, jossa on jo kukkia.

2.5. Nurmikkoon kalkkia; Kekkilän Rakeinen kalkki 40 kiloa > määrä tarkoitettu 200 – 400 neliölle, eli jää alakanttiin.

Ensimmäiset parsan kärjet pilkistävät maasta.

27.4. Lannoitin valkkarit kanankakalla.
Jätin tomaatit ja chilit ekan kerran yöksi taimihuoneeseen lämmittimen kanssa. Yö oli lähellä nollaa, sähköä kului tasan 2 Kwh eli 58 sentin edestä. Olen tuumaillut, että 30 euron lämmityskulut keväältä ovat OK. Se tarkoittaa noin 100 kWh kulutusta. Kulutusseuranta löytyy täältä.

25.4. Istutin autotallissa talvehtineen hakuro-pajun saviruukkuun, siinä näkyy jo silmuja. Ja kas; viime kesän kitunut ja syksyllä lehtikompostiin heitetty hakuro näkyy olevan myös hengissä. Istutin senkin saviruukkuun.

24.4. Kylvin kesäkukkapenkkiin kannen alle kirjoperhoskukkaa ja zinniaa ’Takii’s Choice’ ja ’Sunbow mixed’. Heittelin vähän uusia siemeniä myös etupihan niitylle, kirjoperhoskukkaa, unikkoa, punapellavaa ja perhosniittyseosta.

Nurmikon lannoitus; Kekkilän Nurmikkolannoite Plus 20 litraa > määrä tarkoitettu 800 neliölle, mikä lienee aika lähellä nurmikon ala.

22.4. Lannoitin oliivin ja laakerin Nekon luonnonlannoitteella: oliiville 1 dl, laakerille 1/2 dl, mullan sisään pienistä rei’istä.

20.4. Oliivi ja laakeri saivat jäädä kasvihuoneeseen yöksi. Suojasin hallaharsolla. Muut Välimeren kasvit ovat vasta päivät ulkona, yöksi vien takaisin autotalliin. Rungollisessa rosmariinissa on runsaasti kukkia. Kaikki muutkin ovat talvehtineet paremmin kuin koskaan. Oliivi on tosi tuuhea, toisin kuin vuosi sitten.

Myös taimien kuljettelu kasvariin ja takaisin jatkuu, lämmitystä en ole aloittanut.

16.4. Tomaatit isompiin ruukkuihin. Siivosin perennapenkin ja heittelin kanankakkaa sekaan, päälle ohut kerros uutta multaa. Samoin vähän kanankakkaa eteläpäädyn maanpeitekasveille. Ne näyttävät selvinneen ensimmäisestä talvestaan vaihtelevasti. Osa sammalleimuista näyttää kuivuneen kokonaan, osa näyttää kohtalaiselta. Ajuruohoista suurin osa taitaa olla hengissä. Olisi ehkä pitänyt peittää niitä lumen sulattua.

Paviljongin uusi puulattia paikoilleen. Alle kunnos kerros sepeliä ja pinta vaateriin. Maa viettää yllättävän paljon, joten reunoja joutui vähän tasailemaan. Käsittelin lattian Tikkurilan kelonharmaalla Valtti Plus Terassiöljyllä. En nyt lopputultosta ihan kelonveriseksi sanoisi, mutta aika hyvä kumminkin. Kauniimpi kuin ilman.

10.4. Vaihdoin Blaue Zimmertomateille isommat altakasteluruukut, 20 cm. Pauliinat. Laitoin pohjalle teelusikallisen Fataliin EasySlo -kestolannoitetta. Jouduin ottamaan toisen ruukun talvehtivalta Sugar Rush Peachilta, joka pääsi vuorostaan 25 cm. ruukkuun.

Pääsiäisen aika on ollut lämmin ja aurinkoinen, yöt nollan paikkeilla ja päivä yli 10 astetta. Tomaatit ja samettiruusut olen vienyt joka päivä kasvihuoneeseen. Tomaatit ovat kasvaneet viikossa monta senttiä. Chilit ovat saaneet olla sisällä, kun niissä on vielä petopunkit.

8.4. Laitoin chilit isompiin ruukkuihin.

6.4. Tuotiin kuitupalmu ulos autotallista, yöt ovat nyt nollan pintaan, niin pitäisi pärjätä. Myös hakuropaju pääsi pihalle. Se on täysin lehdetön, mutta näyttää mielestäni silti olevan hengissä.

3.4. Kylvin basilikaa ja timjamia kasvihuonetta varten.

2.4. Koulin samettiruusut, niitä tuli yhteensä 14. Eilen vein tomaatit ensimmäistä kertaa päivähoitoon kasvihuoneeseen

27.3. Talvi vaan jatkuu ja jatkuu. Helmikuu oli kylmä ja maaliskuussakin on pakkasia riittänyt. Eilen siirryttiin kesäaikaan ja sen kunniaksi saatiin taivaan täydeltä uutta lunta.

24.3. Ripsiäispetopunkkipussit chilin taimille sisäkasvihuoneeseen. Laitoin varuiksi vähän muuallekin, koska pusseja oli liikaa. Venus-tomaatissa on ensimmäinen raakile.

19.3. Kylvin samettiruusut; Iso Vanilja, Moonlight, Alumia Cream Vanilla ja Sylvia.

12.3. Istutin ensimmäisen kylvöerän tomaatit 5 x 5 ruukkuihin. Rocoto Montufarissa on ensimmäien kukka.

8.3. H. haki hänelle kasvattamani chilintaimet, nyt lopuilla on parempi tila sisäkasvihuoneessa. Huomasin bocheissa pari pienen pientä ötökkää ☹ Ripsiäisen nymfiksi tunnistettiin chiliryhmässä. Suihkutin heti kunnolla sekä bonchit että taimet. Ovat olleet eri hyllyllä, mutta samassa kaapissa silti. Luupin kanssa olin näkevinäni jotain myös taimissa, mutta varma en ole. Tilasin ripsiäispetopunkkeja.

3.3. Kylvin loput tomaatit. Siirsin Aztek-tomaatin isompaan 5 x 5 cm ruukkuun. Vain yksi iti. Istutin Blaue Zimmertomatet Seramikseen pieniin yrttiruukkuihin.

26.2. Kylvin ekat tomaatit.

22.2. Siirsin loput chilit isompiin 5 x 5 cm ruukkuihin.

13.2. Leikkasin kasvihuoneen viiniköynnöksen.

6.2. Kylvin juurrutussieniin kaksi Aztek-microdwarfia.

5.2. Siirsin Blaue Zimmertomatet ja Venuksen 5 x 5 cm ruukkuihin, ovat jo pikkutaimia. Samoin vaihdoin nepalilaiset chilit isompiin.

27.1. Laitoin lautalle Aji Cristal- ja Aji Fantasy-chilit. No, saattoi sinne mennä yksi Pequantekin, ihan vain varuiksi.

14.1. Kylvin ekat microdwarf-tomaatit; Blaue Zimmertomate ja Venus.

4.1.2023 Kylvin Aji Guyana-chilin. Siemenet sain Instagram-kamulta, mikä oli hieno juttu, koska lajiketta ei oikein ole ollut saatavilla.

2022

Vuoden 2022 muistiinpanot lopusta alkuun

18.12. Kylvin ensimmäiset chilit: Rocoto Montufar, Numex Suave Orange ja jokin tuntematon lajike Nepalista. Siitä en tiedä edes lajia, mutta tiettävästi hyvin tulinen.

En tiedä, milloin laitan seuraavat. Sähkön hinta on meillä nyt 27 snt/kWh + siirtomaksu, niin ei tohdi kovin isoja lämmitettäviä esikasavatustelttoja pystyttää. Mahtaisiko yksi 60 watin lämpölamppu pitää sisäkasvihuoneen riittävän lämpimänä chileille? Paljon sinne ei kyllä mahdu, mutta ehkä vähempi saa nyt riittää.

8.12. Turkuun on nyt tullut mukavasti lunta. Pakkastakin on, mutta ehkä puutarhan kasvit pärjäävät nyt lumen alla paremmin kuin viime talvena, jolloin moni kuoli.

15.11. Yöpakkasia tulossa; siirrettiin kuitupalmu autotalliin. Koskaan ennen se ei ole ollut näin myöhään ulkona, syksy on ollut poikkeuksellisen lämmin. Myös hakuropaju pääsi autotalliin.

13.11. Istutin talvivalkosipulit. Aleksandraa ei ollut saatavilla missään, nämä on nyt ’Siikajokinen’, luomutuotantoa. Laitoin penkkiin neljä riviä, yhteensä 36 kynttä.

Kylvin myös muutamia rinkeplumman siemeniä keväällä nousevien tulppaanien sekaan. Toivoakseni ne pääsevät siellä keväällä heti kasvun alkuun ja täyttävät tilan sitten myöhemmin.

5.11. Siirrettiin oliivi autotalliin. Ulkona ovat enää kuitupalmu ja hakuropaju.

16.10. Välimeren kasvit oliivia ja kuitupalmua (ja hakuropajua) lukuunottamatta autotalliin lamppujen alle.

2.10. Tyhjensin ja siivosin kasvihuoneen. Seiniä en pessyt, koska Perheenpää on vaihtamassa kennolevyjä uusiin. Työ etenee vähitellen.

25.9. Laitoin uudet salaatit (’Merveille des quatre saisons’) itämään sekä vesiviljelyyn että seramisrouheeseen altakasteluruukkuun. Kiva nähdä, onko kasvussa eroja. Kylvin myös timjamia ja basilikaa yhden ruukun kumpaakin.

12.9. keräsin loput pavut, yhteensä niitä tuli noin neljä kiloa.

4.9. Kaksi uutta Zilgaa pergolan reunaan. Tavoitteena kaunis lehtiverho, ei muuta. Kesällä 2020 kasvihuoneesta siirretty Zilga on pärjänny tuossa hyvin. Koivusta huolimatta.

31.8. Luvassa kylmiä öitä, vain neljä astetta. Kannoin kaikki chilit sekä ulkoa että chilihuoneesta autotalliin lamppujen alle. Leikkasin pois kaikki kukkivat ja kukkimaan pyrkivät latvat. Podeja on niin paljon, että toivon edes osan kypsyvän. Jäädään muuten ilman chilikastiketta. Pink Habaneron toin sisälle, siinä on paljon podeja ja melko kypsiäkin jo. Tarkoitus on yrittää talvettaa sitä sisällä, leikkasin varovasti ja istutin numeroa pienempään ruukkuun. Toin sisälle myös Five Colorsin, leikkasin vähän reilummin ja laitoin pienempään ruukkuun. Yritän leikata siitä vaiheittain bonchin.

30.8. Käynnistin sisäkasvihuoneeseen keväällä hankkimani pienen vesiviljelylaitteen ja kylvin sinne kaksi salaattia. Laitoin myös kaksi basilikaa pieniin altakasteluruukkuihin Seramis-rouheeseen.

27.8. Keräsin ekan satsin papuja. Keltainen Neckargold on syrjäyttänyt vihreän Neckar Könikingin melkein kokonaan, niitä on vain muutama. Pavut ovat kasvattaneet valtavasti valtavan suuria lehtiä, ehkä bokashimultaa oli turhan paljon.

15.8. Nostin valkosipulit. Koskaan ei ole tullut näin vähän ja kovin pieniäkin ovat. Punajuuret sen sijaan ovat kasvaneet jo kivasti kokoa ja muutenkin hyvin.

7.8. Kesäkurpitsaa ei tule valtavia määriä, mutta riittävästi kuitenkin säilykkeen tekemiseen. Kurkut kasvavat tosi huonosti, vain muutama isoksi asti, useimmat näivettyvät alkuunsa. Femspotista ei ole tullut yhtä ainutta.

Tomaatteja onneksi tulee tasaisesti ja melko runsaasti.

28.7. Leikkasin kameliajasmikkeet.

26.7. Tomaateille lisälannoitukseksi pari ruokalusikallista syyslannoitetta. Viime viikolla annoin kalsiumlisää latvamätää estämään ja kerran aikaisemmin olin jo laittanut vähän kaliumia. Myös chileille lisälannoitus eli pari teelusikallista Easy Slowta kullekin.

Kurkut tulevat hitaasti, nyt kypsyi ensimmäinen Beth Alpha, Femspotissa ei näy vielä edes alkuja. Cocozelle de Tripolis-kesäkurpitsassa on ekat valmiit kurpitsat.

15.7. Löysin Facebookin puutarharyhmän vinkistä voimakkaan punaisen japaninruusukvittenin, Chaenomeles japonica ’Cido Red’. Istutettiin se entisen oranssi viereen. Laitoin myös yhden oksan naapurin punaisesta kvittenistä taivukaskokeiluun, jospa vaikka tekisi juuret. Kevät olisi kyllä ollut parempi ajankohta.

11.7. Ensimmäiset kurkut kypsyvät, Max. Samoin eka kesäkurpitsa, Lungo di Firenze. Laitoin kesäkurpitsoille vähän lisälannoitusta, kanankakkavettä.

30.6. Kalla aloittelee kukintaansa.

22.6. Beith Alphassa on ensimmäiset kukkanuput. Tomatoberryssä, Cherry-Matessa, Rosellassa ja Jaune Flammessa on jo lähes kypsiä tomaatteja. Juhannuksena tai heti sen jälkeen varmaan voi ottaa ekat maistiaiset.

Pavut ovat itäneet epätasaisesti; laitoin muutaman Neckar Könikingin lisää.

19.6. Perennapenkkiin uusia kaunopunahattuja talven viemien tilalle: 3 x Magnus, 3 x Kismet Raspberry ja 1 x valkoinen 60 cm korkea. Kaivoin ukkolaukan sipulit ylös, niin oli helpompi istuttaa punahatut. Laitan sipulit kesäksi varastoon ja istutan uudelleen syksyllä.

Niin ikään talvenviemän pikkusyreenin tilalle uusi Pink Perfume. Terasssille ruukkuun rungollinen hakuropaju Hakuro Nishiki, talvella kuolleen runkokatajan tilalle.

Kummassakin kesäkurpitsassa on kukat.

13.6. Lannoitin parsat kanankakalla ja laitoin penkkeihin hamppukatteen. Rikkaruohoja puskee tavattomasti, säännöllisestä kitkemisestä huolimatta.

Pionipenkkiin uusi itoh-pioni ’Cora Louisa’, talvella kuolleen tilalle. Going Bananas on lähes kuollut sekin.

8.6. Kylvin kukkineiden tulppaanien sekaan kehäkukkaa ajatuksella, että ne nousevat aikanaan siihen tilalle. Vähän myöhään meni, niin että kukintaa saanee odottaa. Täytyy ensi kesää varten kylvää jo syksyllä.

6.6. Istutin kesäkurpitsat kasvimaalle ja kylvin salkopavut Neckar Köniking ja Neckargold. Lisäksi pari riviä silpohernettä Alderman.

Kasvimaa on salaattipenkkiä lukuunottamatta katettu hamppukatteella.

5.6. Kaikki tomaatit ja chilit ovat nyt omilla paikoillaan; niin kasvihuoneessa kuin chilihuoneessa ja ulkokasvatuksessa talon päädyssä. Kylvin punajuuren ’Detroit 2’, istutin esikasvatetut kurkut kasvihuoneeseen ja kylvin yhden lisää, ’Femspot’. Kylvin myös uusia salaatteja, Little Gem ja Frillice.

Eilen haettiin Viherlassilasta ja Flöristä vähän lisää sammalleimua (Emerald Cushion Blue) ja kangasajuruohoa (Magic Carpet) ja harmaa-ajuruohoa (Coccineus) talon päätyyn. Lisäksi paviljonkiin yksi punakukkainen tarhalyhtykärhö ’Gravetye Beauty’. Ja kyllä; viime kesänä istutettu kärhö ’Pernille’ on hengissä ❤️.

18.5. Istutin esikasvatetut salaatit kasvimaalle. Välimerenkasvit ulos (oliivi ja passio vielä kasvihuoneessa). Ulkokasvatukseen menevät tomaatit ovat olleet totuttelemassa chilihuoneessa.

Kylvin hiukan lisää siemeniä niitylle ja kesäkukkalavaan.

Lopetin kasvihuoneen lämmityksen.

10.5. istutin kallat esikasvatukseen sisälle. Kolme Kevätmessuilta ostamaani juurakkoa.

9.5. Kylvin kurkut Beith Alpha ja Max sekä kesäkurpitsat Lungo di Firenze ja Cocozelle de Tripolis.

8.5. Istutin talon päätyyn 30 sammalleimua: 12 Bavariaa, 12 Candy Stripesia ja 6 Purple Beautya. Aiemmin viikolla istutin jo kaksi sinikatajaa ’Blue Carpet’.

7.5. Eilen taimihuone ulos kasvihuoneesta = tuleva chilihuone. Chilit jäivät kuitenkin vielä ison kasvarin lämpöön ja Välimeren kasvit joutuivat kylmään pikkuhuoneeseen. Istutin tomaatit kasvihuoneen penkkeihin. Lämmitys kymmeneen asteeseen.

Kesäkukkapenkissä näkyy jo hiukan sirkkalehtiä, samoin niittyalueella.

27.4. Kylvin kasvimaalle kolme riviä mustajuurta ’Geante Noire de Russie’ ja esikasvatukseen neljä palmukaalia ’Nero di Toscana. Talvivalkosipuli on nousemassa pintaan. Kasvihuoneen viiniköynnös on elossa! Se on avannut ensimmäiset lehtensä ja niiden suojissa näkyy pieniä rypäleen alkuja.

25.4. Lannoitin kaikki marjapensaat, viiniköynnöksen, Petterin ja päärynän. Kalkitsin ja siivosin parsapenkin. Etupiha on haravoitu ja lannoitettu, samoin perennapenkki, pionit ja koristepensaat havuja lukuunottamatta. Bokashimultaa kasvimaalle.

23.4. Kylvin talon päätyyn nurmikosta kuoritulle alueelle pussillisen kangasajuruohoa. Tarkoitus kattaa koko alue ajuruoholla ja sammalleimulla, sekaan pari laakakatajaa. Pari päivää sitten kylvin kesäkukkalavaan zinniaa (Marylandzinnia ’Zahara Double Mix Brilliant’ ja Takii’s Choise) ja kirjoperhoskukkaa.

20.4. Olen siirtänyt lähes kaikki tomaatit isompiin ruukkuihin. Hyvin kasvavat taimihuoneessa. Brandywine Blackissa on jo ensimmäinen nuppu.

Olen kuljetellut Välimeren kasveja päivähoitoon kasvihuoneeseen. Päivät ovat olleet tällä viikolla aurinkoisia ja lämpimiä, mutta yöt pakkasella. Tänään jätin ne kasvihuoneeseen yöksi paksujen harsojen alle.

18.4. Perheenpää laajensi sisääntulon niittyaluetta; se on nyt noin 10 metriä pitkä, leveyttä on kaksi metriä. Kylvin sekä vanhalle että uudelle alueelle perhosniitty -seoksen ja lisäksi tulppaani- ja silkkiunikkoa sekä punapellavaa.

12.4. Siirrettiin kuitupalmu ulos autotallista. Vähän se on ränsistynyt taas. Ehkä ollut liian kuivana.

10.4. Kylvin esikasvatukseen salaattia (vihreä Salanova ja Lollo rosso), basilikaa, pikkubasilikaa ja oreganoa. Kärsimyskukka on kuukaudessa leikkauksen jälkeen kasvanut hienosti.

3.4. Jätin kaikki taimet eka kertaa yöksi uuteen taimihuoneeseen. Lämpötila on säädetty 13 asteeseen. Leikkasin autotallissa talvehtineen oliivipuun ja vaihdoin sille uudet mullat. Ruukku pysyi samana. Puu on käynyt kovin harvaksi ja pudottanut paljon lehtiään. Nyt leikkasin niin reilusti, että se joko uudistuu tai heittää henkensä. Tuommoisena riukuna sitä ei kannata säilyttää.

1.4. Koulin loput Alumia Vanilla Creamit ja sen toisen Silvian. Päivät ja etenkin yöt ovat olleet kylmiä, öisin 8 – 9 astetta pakkasta. Taimet ovat olleet pääasiassa sisällä lamppujen alla.

27.3. Leikkasin marjapensaat. Pari päivää aikaisemmin leikkasin autotallissa talvehtineen pelargonin. Eka kertaa sillä asialla, toivottavasti meni oikein.

23.3. Koulun kolme Alumia Vanilla Creamia, aika heikosti ne ovat itäneet.

Nyt on viikon verran ollut lämpimiä päiviä, sunnuntaina oli jo yli 10 astetta. Yöt kuitenkin kylmiä. Olen kuljetellut taimia päivähoitoon uuteen taimihuoneeseen.

19.3. Koulin isosamettiruusut ja yhden Silvian. Vain yksi niistä on ylipäätään itänyt. Kylvin muutaman Alumia Vanilla Creamin lisää.

16.3. Tomaatit isompiin ruukkuihin ja ylimääräiset pois. Pari sain naapureille, loput kompostiin. Uusi taimikasvihuone on valmis ja paikoillaan. Aloitin taimien päivähoitokauden siellä.

12.3. Chilit isompiin ruukkuihin. Kasvualustaksi Mossgrow sammalturve, seassa perliittiä. Samettiruusuista iso Vanilla on itänyt hyvin, Alumia Vanilla Creamista kolme ja Sylviasta vain yksi. Ehkä laitan uusinnan.

Toin kärsimyskukan autotallista sisälle. Se on täysin lehdetön, mutta oksat ovat kyllä vihreät. Leikkasin noin puolen metrin mittaan.

7.3. Kylvin samettiruusut: iso Vanilla, Alumia Vanilla Cream ja Sylvia.

5.3. Leikkasin viiniköynnöksen. Kasvihuoneen lattia on ollut useamman viikon vuoroin veden, vuoroin paksun jään peitossa. Eilisen aikana vesi oli hävinnyt ja lattia kuiva. Toivottavasti 20 sentin routa ei ole vahingoittanut juuria liikaa.

Kaikki tomaatit ovat itäneet.

26.2. Tomaattikylvöt: Amish Gold Slicer, Artisan Blush Tiger, Brandywine Black, Cherry-Mate, Jaune Flamme, Perfect Flame, Tomatoberry, Rosella, Nepal, Maja + mysteeri.

7.2. Koulin Pequanten ja Numex Twilightin 7 sentin ruukkuihin. Aji Guyanasta yksikään siemen ei ole vieläkään itänyt.

Laitoin marraskuussa kylvämälleni Numex Twilightille EasySlow-lannoitteen.

5.2. Kylvin sisäkasvihuoneeseen pari uutta pikkubasilikaa, timjamia ja salaattia.

19.1. Istutin Aji Cristalin, Aji Fantasyn sekä Sugar Rush Peachin 7 sentin ruukkuihin. Kylvin Root!t-juurrutussieneen yhteensä kahdeksan Aji Guyanan siementä. Yksi taimi vain on tavoitteena, mutta siemenet ovat harrastajalta saatuja ja vanhoja, siksi laitoin useampia.

18.1. Istutin Montufarit 7 sentin ruukkuihin, kasvualustana perliitillä kevennetty Novarbon luomukylvöseos. Numex Twilightissa näyttäisi olevan vähän ödeeman (liikalannoituksen) oireita, mutta myös osin lehtien kellastumista. Istutin sen nyt uudelleen 12 sentin altakastelevaan Eden-yrttiruukkuun em. kasvualustaan. Täytyy pitää hyvin niukalla lannoituksella nyt tai jättää kokonaan ilman. Siinä on myös ensimmäinen kukka.

11.1. Laiton itämään chilit Pequanten ja Chinese 5 Colorin. Aji Fantasy on sirkkalehdellä.

9.1. Cheiro Roxa, Sugar Rush Peach ja Aji Cristal ovat nousseet sirkoille, Montufar jo aikaisemmin.

3.1. Uusia chilejä itämään: Aji Cristal, Aji Fantasy ja Sugar Rush Peach. Käytin kylvöihin Root!t- juurrutussieniä. Ensimmäisestä Montufarista taitaa pilkistää kärki. Laitoin myös terapiakasvihuonetta varten itämään pari uutta salaattia, paksoita ja rucolaa.

2021

Vuoden 2021 muistiinpanot lopusta alkuun

26.12. Kylvin Root!t-juurrutusieniin rocoto Montufarin ja chinense Cheiro Roxan; siitä voisin yrittää bonchia myös. Kuukausi sitten kylvetyt Coffee, Numex Twilight ja Pink Habanero ovat jo hyvän kokoisia taimia.

24.11. Kylvin chili chinense Coffeen. Numex Twilight ja Pink Habanero ovat jo itäneet. Istutin ne 7 sentin ruukkuihin Novarbon luomu kylvöseokseen (turpeen ja hiekan seos).

7.11. Kylvin kivivillaan kaksi chiliä: Numex Twilight ja Pink Habanero. Numexista tavoittelen bonchia, habanerosta satoa, sitten joskus keväällä.

31.10. Istutin talvivalkosipulit (Aleksandra). Neljä penkin leveyttä eli 36 kynttä.

25.10. Tyhjensin kasvihuoneen ja vein sisään kypsymään loput Perfect Flamen ja Jaune Flammen raakileet. Ovat ehkä sen verran päässeet kypsymisen alkuun, että kypsyvät loppuun.

12.10. Välimeren kasvit kuitupalmua lukuun ottamatta autotalliin. Kuitupalmu viikon päästä 18.10.

10.10. Tomaatit ovat kypsyneet kasvihuoneessa hyvin, ja loppuun sisällä. Siivosin penkeistä kompostiin kaikki muut tomaatit paitsi Perfect Flamen ja Jaune Flammen. Niiissä on paljon isoja raakileita ja katsotaan kypsyvätkö vielä.

14.9. Chilit eivät tunnu kasvihuoneessa juuri kypsyvän. Siirsin ne autotalliin lamppujen alle. Siis Aji Cristalin, Aji Fantasyn ja Sugar Rush Stripeyn. Coffeen toin sisälle.

6.9. Lannoitin syyslannoitteella mustikat ja vadelmat, päärynän, hortensiat, rodot, itoh-pionit, pikkusyreenit ja magnoliat. Taisi jotain lorahtaa uusille riippakatajalle ja -lehtikuusellekin.

1.9. Syksy on tullut. Yöt ovat jäähtymässä alle kymmenen asteen. Nostin pikkuhuoneesta Aji Fantasyn ja Sugar Rush Stripeyn isoon kasvihuoneeseen, kuten myös ulkona kasvaneen Aji Cristalin. Niissä kaikissa on paljon kypsyviä podeja. Pink Habaneron toin sisälle, kun podit ovat jo melkein kypsiä.

Laitoin lämmityksen yöksi.

10.8. Tomaatit kasvavat mainiosti kaikki ja satoa tulee hyvin. Hiukan on kyllä latvamätää ollut, mutta pysynyt hyvin kurissa, kun olen lisännyt hiukan kalsiumia.

6.8. Mustajuuret eivät tänä vuonna kasva käytännössä lainkaan. Vain kolme vähänkään kunnollista. Punajuurien laita on vähän paremmin, mutta ei häävisti sekään.

25.7. Nostin ekan satsin valksipuleita. Hyvän kokoisia oli suurin osa, joukossa muutama rimpula, kahdeksi jakaantunut yksilö. Viikon päästä loput; yhteensä 27 kpl

19.7. Kesäkurpitsa kasvaa hyvin, liiaksikin asti. Tänä vuonna on kaksi Patio Staria ja yksi firenzeläinen. Patio Star on maultaan ihan OK, mutta ei ole firenzeläisen voittanutta.

21.6. Ei ole uima-altaan pääty oikea paikka kanadanhemlokille. Liian aurinkoinen, uusikin alkoi heti kuivua. Istutettiin tilalle noin metrin korkuinen riippakataja ’Horstman. Se on hauskasti nuokkuva ja kummallisen näköinen. Aika pieni, mutta toivottavasti lähtee hyvin kasvamaan.

Terassin edessä 15 vuotta kasvanut keltainen pensashanhikki oli jostain syystä kuollut talven aikana. Laitettiin sen tilalle japaninhortensia Little Lime® ’Jane’. Sekin on syksymmällä kukkiva, ja noin metrin korkuinen ja tukevaoksainen.

20.6. Helleviikko. Istutin 6.6. esikasvatukseen laittamani salaatit penkkiin, ne olivat isompia kuin 24.5. suoraan maahan kylvämäni Herneet ovat kasvaneet kauniisti, samoin pavut itivät hyvin.

12.6. Kylvin punajuurien toisen erän, Detroit ja Chioggia.

8.6. Kylvin pavut; lila Carminat ja vihreä Neckar Königing. Laitoin myös yhden lisäkurkun, Beth Alphan.

6.6. Kylvin uutta salaattia ja mangoldia ruukkuihin esikasvatukseen.

2.6 Vähän lämpimämpää taas kylmän jakson jälkeen. Lopetin jo kasvihuoneen lämmittämisen. Istutin kesäkurpitsat kasvimaalle ja kylvin rivin hernettä ’Delikett’. Istutin Potattomatti- ja Nepal -tomaatit kasvusäkkiin ulos. Säkin alle hankin Biolanin kastelualtaan. Istutin kurkut penkkiin kasvihuoneessa, yhden Iznikin ja yhden Beit Alphan.

30.5. Kylvin ensimmäisen rivin punajuurta ’Detroit’. Istutin amppelitomaatti Hundreds and Thousandin 13 litran Pauliinaan ja laitoin ulos mansikkaruukun viereen.

24.5. Mustajuurista on itänyt vain muutama, laitoin uudet siemenet itäneiden sekaan. Kylvin suoraan kasvimaalle muutaman salaatin.

20.5. Perustin mansikkamaan eli istutin kolme jatkuvasatoista Montana -mansikkkaa 13 litran Pauliina-ruukkuun.

15.5. Kurkut ja kesäkurpitsat ovat itäneet.

13. – 14.5. (helatorstai ja pitkä viikonloppu) Nyt on lämmin, yli 20 astetta. Istutin tomaatit paikoilleen kasvihuoneen penkkeihin. Kaikissa on nuppuja ja useimmissa myös ensimmäiset raakileet; Potattomatissa jo ihan isotkin. Vaihdoin chilejä isompiin ruukkuihin; näiden jälkeen pääsevätkin sitten jo lopullisiin ruukkuihinsa. Pieniä podeja on nyt Biquinhossa, Sugar Rush Peachissä, Aji Fantasyssä, Montufarissa, Costa Ricassa ja Coffeessa.

Vaihdettiin kasvihuoneen penkkeihin pääosin uudet mullat, Biolanin sammalmultaa tällä kertaa. Yhteensä 17 säkkiä eli noin 700 litraa. Vanhat mullat kierrätettiin kasvimaalle. Kasvimaalle sekaan myös ensimmäinen satsi bokashimultaa.

Istutin myös salaatit kasvimaalle sekä salkoruusut paikoilleen etupihan pergolan reunaan ja puutarhavajan seinustalle. Pinaatit ovat jo komeasti sirkoilla kasvimaalla, mustajuuri on itänyt toistaiseksi tosi huonosti.

Perustettiin etupihan sisääntulonurmikolle niitty, eli laitettiin valmis viiden neliön kokoinen siemenkangas. Siitä tuli noin 1,5 metriä x 3 metriä. Perheenpää kitki huolellisesti rikkaruohot, sitten maton levitys ja multaa päälle.

10.5. Kylvin kurkut Iznik ja Beit Alpha sekä firenzeläisen kesäkurpitsan ja pienen kesäkurpitsan Patio Star.

2.5. Kylvin yrttipenkkiin kokeeksi Micro Splits – korianteria (nuorena korjattava micro-leaf). Tomaateilla olevat pahviruukut on melko huonoja; toisaalta niissä multa kuivuu tosi nopeasti, toisaalta Potattomatin ja Nepalin ruukkujen pohjat olivat aivan mustat, jonkinlaisen mustan kasvuston peitossa. Vaihdoin niille muoviruukut ja kieputin muiden ympärille vähän elmukelmua kosteutta pidättämään.

Perheenpää vaihtoi havuryhmään ja kasvimaan käytäville uudet kuorikatteet. Viime kerrasta olikin aikaa jo kahdeksan vuotta. Pientä täydennystä matkan varrella on tosin laitettu ainakin kerran.

29.4. Viime syksynä Viher-Lassilasta ostettu iso kanadanhemlokki oli talven aikana kuivunut pystyyn. Huolella olimme sitä kastelleet ja hoitaneet, joten selvästi se oli ollut kuiva jo tullessaan. Saatiin tilalle puoleen hintaan uusi. Ehkä hiukan edeltäjäänsä matalampi (noin 1,6 metriä), mutta tosi kaunis ja tiheä.

Samassa kuormassa tuli myös pihan toinen magnolia eli valkokukkainen pensasmagnolia.

26.4. Kylvin kasvimaalle pari riviä pinaattia ’Medania’.

25.4. Kylmyys on palannut, päivisinkin vain muutama aste plussalla. Levitin nurmikolle kalkin + kevätlannoitteen. Lannoitus puuttuu enää etupihan koristepensailta. Vaihdoin mullat sitruksille, myrtille jo aikaisemmin. Käytin Neudorffin Välimeren multaa, johon sekoitin Seramis-savirouhetta. Pinnalle ripottelin pelkkää Seramista. Sen pitäisi pidättää kosteutta hyvin ja muutenkin sopia Välimeren alueen kasveille.

Kylvin esikasvatukseen Frillice-salaattia ja yhden mangoldin, lisäksi palmukaalit. Aikaisemmin kylvämäni neljä Salanovaa ruukutin omiin ruukkuihinsa.

21.4. Havut lannoitettu, samoin rapsut ja Petteri. Kylvin kolme riviä mustajuurta. Eilen kylvin lakritsiyrtin. Pahviruukut tuntuvat kuivuvan kovin nopeasti, eivät ehkä pääse jatkoon.

Ensimmäiset parsat pilkistävät hiekan seasta.

18.4. Lämmin viikonloppu, 15 – 16 astetta. Poistin rikkaruohot parsapenkistä, leikkasin etupihan koristepensaita ja lannoitin säleikköpäärynän Biolanin marjalannoitteella + valkosipulit kanankakalla.

Melkein kaikki tomaatit on siirretty isompiin ruukkuihin. Vaihdoin talvehtineen Pink Habanero -chilin isompaan altakasteluruukkuun (6 litraa / ⌀ 25 cm). Biquinhossa ja Coffeessa on ekat hedelmän alut ja samoin taitaa olla Aji Fantasyssä. Sugar Rush Peach kukkii. Myös ensimmäisissä tomaateissa on kukat: Potattomatissa ja Dark Galaxyssä.

Kuitupalmu autotallista ulkoilmaan; yöt ovat olleet pari kolme astetta plussalla.

11.4. Leikkasin ja lannoitin marjapensaat Biolanin marjalannoitteella. Lannoitin myös perennapenkin pitkäkestoisella lannoitteella.

Lomaviikko on takana, ilmat ihan surkeat. Vuoronperään vettä, räntää ja lunta. Eli puutarhatöitä ei juuri päässyt tekemään; tätä viimeistä päivää lukuun ottamatta. Niin kylmiä päiviä, että Välimeren kasvitkin ovat saaneet jäädä muutamana päivänä kokonaan autotalliin.

4.4. Koulin ensimmäisenä kylvämäni tomaatit isompiin ruukkuihin. Kokeilussa on Nelson Gardenin1,1 litran pahviruukut. Myös osa chileistä on jo päässyt isompiin ruukkuihin. Biquinhossa on ensimmäinen pikkuruinen hedelmä.

Kylvin esikasvatukseen ensimmäiset salaatit, eli 2 vihreää ja 2 punaista Salanovaa.

2.4. Olen viikon verran kuljetellut taimia päiväksi kasvihuoneeseen. Tänään jätin ne ensimmäisen kerran yöksi lämmittimen kera pieneen taimihuoneeseen.

Myös Välimeren alueen kasvit ovat päässeet päivisin autotallista kasvariin.

27.3. Lannoitin viiniköynnöksen Biolanin marjalannoittella (noin 0,5 l.)

19.3. Koulin kaikki samettiruusut.

14.3. Koulin tarhasalkoruusut; neljä Nigraa ja kahdeksan värilajitelmasta.

12.3. Koulin loput tomaatit (27.2. kylvetyt) omiin ruukkuihinsa ja vein autotalliin.

11.3. Samettiruusut ja mimosat ovat nousseet kauniisti sirkoille, samoin 100s&1000s.
Vein tomaatintaimet autotallin taimikasvattamoon, vähän viileämpään.

Vaihdettiin kuitupalmu isompaan ruukkuun, eli kauniin rottinkikorin sisällä olevaan 45 litran muovisaaviin. Multana Neudorffin palmuille tarkoitettua Välimeren multaa.

6.3. Kylvin samettiruusut Vanilja (iso), Silvia ja Alumia Vanilla Creme; vain muutaman kutakin. Kylvin myös mimosan (Mimosa Pudica). Esikasvatettavat kukkakylvöt taitavat olla sitten siinä. Lapsenlapsille naposteltavaksi kylvin pari Hundreds and Thousands -amppelitomaattia.

Tuotiin oliivipuu sisälle autotallista. On säilynyt parempana kuin viime talvena. Lämpötila on pidetty alhaisempana, noin 10 – 12 astetta ja myös uusi valaisin. Leikkasin kuitenkin reilusti, kun oli jo aikaisemmin käynyt melko harvaksi.

3.3. Kaikki 27.2. kylvämäni tomaatit ovat sirkkalehdillä. Myös tummasta salkoruususta on noussut muutama.

27.2. Koulin 16.2. kylvämäni tomaatit ja kylvin uusia: Tomatoberry, Cherry-Mate, Big Sungold Select, Jaune Flamme, Perfect Flame ja Artisan Blush Tiger.

Ensimmäiset ’Summer Carnival’ tarhasalkoruusuista ovat jo nousseet pintaan , olivatpa nopeita!

Leikkasin kasvihuoneessa olevan Somerset Seedless-rypäleen. Aina se on yhtä vaikeaa.

25.2. Kylvin elämäni ekat tarhasalkoruusut: värisekoitus ’Summer Carnival’ ja hyvin tumma ’Nigra’.

21.2. Kaikki tomaatit ovat itäneet. Nopein oli Dark Galaxy, viimeisenä nousi Nepal.

16.2. Ensimmäiset tomaattikylvöt (multaan): Nepal, Dark Galaxy, Maja ja Potattomatti.

7.2. Aji Guyanat ovat vihdoin itäneet eli miniäni saa suosikkichilinsä tänä vuonnakin. Myös toinen Aji Fantasy putkahti pintaan mullasta. Vain Sugar Rush Peach antaa odottaa itseään; tänään tosin vedessä olleeseen siemeneen oli ilmaantunut pieni juuren kärki, laitoin multaan. Toivottavasti lähtee siitä. Sama juttu toisen Biquinhon kanssa, siirsin senkin vedestä multaan. Se oli alun perin lautalla, mutta sieltä nousi vain yksi.

30.1. Jostain syystä baccatumit itävät tänä vuonna tosi huonosti: kolmen viikon sisällä vain yksi Aji Cristal ja yksi Aji Fantasy. Olen nyt laittanut siemeniä sekä lautalle että uutena kokeiluna veteen. Tänään kylvin multaan muutaman uuden Aji Guyanan ja Sugar Rush Peachin.

24.1. Jee, yksii Biquinho on sirkkalehdillä! Istutin sen multaan. Yhden Aji Cristalin istutin jo aiemmin viikolla. Muut 10.1. päivän kylvöt eivät ole vielä itäneet.

Kokeilin laittaa talvehtivasta Pink Habanerosta yhden oksapistokkaan juurtumaan vesiviljelyyn.

14.1. Laitoin lautalle Biquinho-chilin. Pieni ja mieto pisaranmallinen podi.

10.1. Laitoin lautalle itämään chilejä: Aji Cristal, Aji Guyana, Aji Fantasy ja Sugar Rush Peach, baccatumeja kaikki. Jo istutetut kasvavat hyvin.

3.1.2021 Lisäkylvöt Montufarista ja Costa Ricasta onnistuivat ja istutin multaan yhden kumpaakin. Aikaisemmin kylvetyt/istutetut näyttävät myös lähteneen kasvuun.

2020

Vuoden 2020 muistiinpanot lopusta alkuun

20.12. Laitoin varuksi lautalle pari uutta Montufaria ja Costa Ricaa, koska aikaisemmin kylvettyjen kehittyminen lautalla näytti kovin huonolta. Ikään kuin juurenkärjet olisivat alkaneet kuivua. Sirkkalehdet niissä kuitenkin oli, niin istutin ne. Katsotaan miten käy.

18.12. Rocoto Costa Ricasta on yksi taimi sirkkalehdillä, toinen ehkä nousemassa. Istutin sen ja samoin yhden Montufarin.

12.12. Chili Chinense Coffee nousi sirkkalehdille (kaksi kolmesta). Myös rocotoista pilkistää juurenkärki. Istutin Coffeet Mossgrow-sammalturpeeseen.

4.12. Kylvin tulevan kaudet ensimmäiset chilit: Rocoto Monfufar, Rocoto Costa Rica ja chinense Coffee.

18.11. Istutin kaksi itänyttä salaattia vesiviljelyyn.

7.11. Salaatit kasvavat vesiviljelyssä kovaa vauhtia. Laitoin tänään lautalle itämään yhteensä neljä uutta salaattia.

24.10. Istutin talvivalkosipulit ’Aleksandra’. Kolmeen riviin, vain 27 kynttä yhteensä. Nyt on käyty jo pakkasella parina yönä, maan lämpötila penkissä oli 5 astetta.

20.10. Pelastin kasvimaalta pienet salaatintaimet ja laitoin kokeeksi Ikean vesiviljelyyn.

16.10. Puutarhan kivituhkapolku on ollut etenkin yhdestä kohdasta hyvin liukas, kun on ollut märkää. Ikäänkuin savinen pohjamaa olisi liettänyt sitä sateella. Perheenpää kuori kivituhkan pinnasta 5 – 10 senttiä ja tilalle pantiin punaista kivimursketta, raekoko 0 – 11 mm. Nyt pinta on sen verran karkea, että uskoakseni entisenlaista liukkautta ei enää tule. Ja koska hienoin aines aina painuu pohjalle, uskon että ratkaisu toimii myös pidemmän päälle.

11.10. Päivät ja etenkin yöt ovat kylmenemässä. Siirrettiin Välimeren kasvit autotalliin lamppujen alle.

2.10. Pesin pikkuhuoneen ja nostettiin se ison kasvihuoneen sisälle odottamaan kevään taimikasvatusta. Lopetin kasvihuoneen lämmittämisen kokonaan.

Koko syyskuu on ollut tavattoman lämmin, myös öisin. Paljon ei ole lämmitin ollut päällä.

27.9. Keräsin chileistä kyspsät podit ja keittelin niistä chilikastiketta. Kasvihuoneeseen jäi enää Sugar Rush Peach ja Rocoto Montufar. Leikkasin Pink Habaneron tapeille ja siirsin sisälle talvetuskokeilua varten. Viikonvaihteessa lämpöä oli päivällä yli 20 astetta.

18.9. Tyhjensin kasvihuoneen penkit ja pesin huoneen sisäpuolelta. Chilit jäivät vielä ruukuissaan kypsymään. Satoa onkin tulossa niistä vielä aika paljon. Siirsin myös ulkona kasvaneen Rocoto Montufarin. kasvihuoneeseen. Cheyennen toin keittiöön lampun alle.

30.8. Kylmiä öitä (noin 5 astetta) tulossa. Laitoin kasvihuoneeseen lämmittimen käynnistymään, kun lämpötila laskee kymmeneen asteeseen.

29.8. Siirsin chilit pikkuhuoneesta isoon kasvihuoneeseen kypsymään, siirsin ulkoa myös Hungarian Hot Waxin. Leikkasin niistä pois kaikki kukkivat ja nuppuiset oksankärjet, lannoitus on ollut syysmoodissa jo jonkun aikaa. Samoin poistin tomaateista kukat ja ränsistyneitä lehtioksia.
Sekä tomaateissa että chileissä on vielä paljon raakileita. Yritän niitä nyt kyspyttää niukalla (tai ei olenkaan) kastelulla ja yölämmityksellä.

12.8. Kaadettiin pari viikkoa sitten uima-altaan päädystä kaikki mongolianvaahterat. Näkymä naapuriin jäi tietysti hyvin paljaaksi ja laitettiin näkösuojaksi neljä pajuaitaelementtiä. Uusina istutuksina laitettiin yksi iso kanadanhemlokki ja yksi iso riippajapaninlehtikuusi ’Stiff Weeper’. Molemmat ovat parin metrin korkuisia, hintaa liki pari sataa euroa per puu. Lisäksi kolme purppuraheisiangervoa ’Diabolo’ ja kolme keltakirjokanukkaa ’Gouchaultii’. Lähimmäs allasta istutettiin yksi tähtimagnolia ’Rosea’ ja kaksi pikkusyreeniä ’Dark Purple’ ja ’Palibin’.

Vuorimäntyjen kanssa kasvanut limenvärinen japaninhappomarja ’Aurea’ on jo muutaman vuoden ajan ränsistynyt aina kesän edetessä. Vaihdettiin sen tilalle ’Golden Rocket’.

11.7. Marjapensaiden uudistamista. Vanhat huonosti marjovat pensasvadelmat ja hunajamarjat saivat väistyä. Tilalle kolme pensasmustikkaa Putte, North Country ja North Blue sekä vadelmat Jatsi ja Autumn Bliss (syysvadelma).

1.7. Tomaatteja kypsyy vähitellen; Maja, Tomatoberry, Dark Orange Muscat, Dwarf Arctic Rose, Santorini ja Dark Galaxy on maisteltu. Jaune Flamme ja molemmat Artesanit antavat vielä odottaa itseäään. Kurkkuja tulee tasaisen hitaasti. Myös ekat kesäkurpitsat ovat kypsyneet ja palmukaalia voi jo kerätä. Kaaleissa ei ole näkynyt sen paremmin toukkia kuin kirppojakaan, vaikka kirpat tuntuvat muilla olevan yleinen riesa tänä kesänä.

Kylvin kasvimaalle vielä muutaman uuden salaatin ja myös rivin tilliä.

26.6. Laitoin tomaateille lisälannoitteen; kaksi Biobact-puikkoa kullekin. Olen lisäksi kastellut silloin tällöin bokashinesteellä.

23.6. Kylvin rivin raitajuurta ’Chioggia’. Maja-tomaatissa on pari punaista, mutta eivät tunnu kypsiltä silti vielä.

21.6. Ensimmäinen kypsä tomaatti; Santorini. Maku oli hyvä, joskaan ei ihan niin huippuhyvä kuin odotin. Myös Dark Orange Muscatissa on pari kypsää.Punerrusta alkaa olla muissakin, Tomatoberry ehtii kypsäksi varmaan seuraavaksi.

Kesällä 2016 istutettu Itoh-pioni Cora Louisa on vihdoin tehnyt ensimmäiset kukkansa. Kaunis! Bowl of Beauty on avannut kukkansa muutama päivä sitten. Nyt on niin lämmin, että nopeasti kuihtuvat.

18.6. Eka kurkku syöty, Picolino.

14.6. Kylvin rivin punajuurta ’Detroit 2’; edellisestä kylvöstä on noussut vain muutama.

11.6. Kylvin rivin pinaattia. Istutin kurkku Iznikin kasvihuoneeseen penkkiin ja toisen ruukkuun; en vain tiedä mihin sen sijoittaisin.

Tämä viikko on ollut lämmin, 22 -24 astetta, yölläkin reilusti toistakymmentä.

31.5. Istutin kurpitsat kasvimaalle.

26.5. Kylvin kasvimaalle salkopavun ’Carminat’ sekä yhden rivin punajuurta ’Detroit 2’. Kylvin myös rivin tilliä. Chilit ovat nyt altakasteluruukuissaan pienessä kasvihuoneessa.

Suunnilleen kaikissa tomaateissa on raakileita.

24.5. Istutin Nepal- ja New Big Dwarf -tomaatit sekä Rocoto Montufarin ja Hungarian Hot Waxin suolaämpäreistä tehtyihin altakasteluruukkuihin, vesitilavuus noin 7 litraa. Sijoituspaikka niillä on talon eteläseinustalla vanhassa puupenkissä.

Kaikki Välimeren kasvit pois kasvihuoneesta pihalle omille paikoilleen.

22.5. Yöt ovat nyt hiukan lämmenneet ja siirsin ruukuissa olevia tomaatteja pieneen kasvihuoneeseen.

Ensimmäinen kypsä podi Cheyennessä; polte on aika sopiva, maussa hedelmäisyyttä. Sugar Rush Peachissä kypsyy seuraavaksi.

13.5. Kaikissa tomaateissa on nuput, raakileita on jo Majassa (paljon), Santorinissa, Dark Galaxyssä.

Kylvin kurkkua Iznik ja laitoin aikaisemmin kylvetyt isompiin ruukkuihin. Niitä en voi vielä istuttaa paikoilleen, kun kasvihuoneen penkeissä on muualle muuttoa odottavia chilejä.

Kylvin kesäkurpitsan Lungo di Firenze ja talvikurpitsa Baby Bearin.

10.5. Chili Cheyennessä on ensimmäinen podi vaihtamassa väriä vihreästä oranssiin. Siihen pääsi vähän varkain kasvamaan kaksi podia enkä sitten enää viitsinyt poistaa niitä. Sitten ei tapahtunutkaan mitään pitkään aikaan, kunnes nyt on täynnä nuppuja ja eka podi kypsymässä.

9.5. S:lle ja pihalle aikomani tomaatit ovat kasvaneet niin, että oli pakko laittaa ne isompiin ruukkuihin. Noissa saavat nyt luvan pärjätä, kunnes pääsevät lopullisille paikoilleen.

Joitakin chilejä olen myös ruukuttanut isompiin, yhden Cheyennen istutin jo altakasteluruukkuun, 3-litraiseen. Se ehkä täytyy vielä kerran vaihtaa isompaan.

M:lta viime syksynä saamani ja marraskuun kylmässä istuttamani tulppaanit ovat ihanassa kukassa ❤

4.5. Päärynä kukkii.

26.4. Taimet ovat kasvaneet niin suuriksi, etteivät tahtoneeet enää mahtua taimihuoneeseen. Valitsin rusikoitujen taimien sijasta isomman sähkölaskun ja kannettiin taimihuone eilen ulos kasvihuoneesta. Tänään istutin tomaatit paikoilleen penkkeihin.

Kovin täydeksi kasvari silti jäi, sillä chilit, kesäkukat ja Välimeren kasvit vievät tilaa.

Kasvimaan kaikki penkit on nyt kännetty, kalkittu ja lannoitettu. Istutin esikasvatuksessa olleet esimmäiset salaatit kasvimaalle.

Lannoitin valkosipulit, ne ovat kasvattaneet jo komeat varret. Kaikki kynnet ovat lähtenee kasvuun.

17.4. Kasvihuoneeseen vanhan Zilgan tilalle uusi aitoviiniköynnös ’Somerset Seedless’. Siemenetön, makea syöntirypäle. Zilga oli vuodelta 2010, se istutettiin pergolaan etupihalle.

16.4. Kylvin kasvimaalle mustajuuret ’Geante Noire De Russie’ ja laitoin myös pari riviä pinaattia ’Medania’. Syksyllä kylvämäni pinaatit nousivat pintaan jo alkuvuodesta ja paleltuivat sitten tietysti.

Eilen kylvin esikasvatukseen kurkut ’Hopeline’ ja ’Picolino’. Lisäksi Frillice- ja Salanova salaatit ja punainen tammenlehvä.

Välimeren kasvit olivat viime yönä ensimmäistä kertaa yön kasvihuoneessa, myös oliivi. Lämpötila oli ollut kuusi astetta, eli ihan tarpeeksi kyllä.

13.4. Olen kuljetellut välimeren kasveja päiväksi kasvihuoneeseen tottumaan valoon.

Chileissä on jo podeja: Cheyenne, Hungarian Hot Wax, Sugar Rush Peach ja rocoto Montufar

11.4. Puhdistin parsapenkit rikkaruohoista ja lisäsin kalkkia pintaan. Laitoin raparperille, marjapensaille ja Petterille bokashinestettä. Perheenpää kalkitsi ja lannoitti nurmikon.

9.4. Siirrettiin kuitupalmu ulos autotallista. Pakkashuppu vielä ylle yöksi, vaikka tuo palmu kestääkin vähän pakkasta.

Kasvihuoneen Zilga siirrettiin pergolan kulmalle, tilalle tarkoitus hankkia Somerset Seedles.

5.4. Istutin Maja-tomaatit ”lopullisille kasvipaikoillleen” eli 9,5 litran ruukkuihin. Lämpötilat ovat hiukan nousseet ja aloitin taimihuonekauden uudelleen. Laitoin muitakin tomaatteja isompiin ruukkuihin. Osan tomaateista heitin kompostiin, kun en saanut ylimääräisiä jakoon. Tarjosin niitä asukasryhmässä, mutta ehkä koronan takia kukaan ei halunnut hakea.

30.3. Olen kuljetellut taimia jo päivähoitoon taimihuoneeseen. Viime yönä jätin kaikki ensimmäisen kerran yöksi., kera lämmittimen. Päivä oli ollut alkuun lämmin, mutta jäähtyi sitten nopeasti pakkaselle, enkä arvannut enää kuljettaa taimia pakkasessa pois. Seuraavana päivänä sama juttu; 30.- 31.3.välinen yö taisi olla talven kylmin, pakkasta oli 12 astetta. Vasta seuraavana päivänä oli plussan puolella ja toin taimet takaisin sisälle/autotalliin. Eli onnistuin aloittamaan taimihuoneen lämmityksen talven kahtena kylminpänä yönä.

28.3. Koulin samettiruusut ja kosmoskukat.

21.3. Kylvin muutaman salaatin esikasvatukseen: 2 x vihreä Salanova, 2 x punainen Salanova, 2 x Frillice. Istutin lisää chilejä isompiin ruukkuihin: Rocotot, Pink Habanerot ja Cheyennet. Kukkimaan jättämässäni Cheyennessä on jo pari podia. Myös Maja-tomaatit laitoin isompiin. Kasvulaustaksi Novarbon Kasvusammal.

Kasvimaalla valkosipulit ovat nousseet jo pintaan. Toivottavasti pärjäävät. Pinnalla tulppaanit ja laukatkin jo ovat.

17.3. Istutin ekat chilit isompiin ruukkuihin: Aji Cristal, Aji Guyana ja Sugar Rush. Latvoinkin muutaman. Samettiruusut ovat nousseet pintaan.

14.3. Koulin toisen kierroksen tomaatit; paitsi Helsing Junction Blue ei ole itänyt. Hankin Epsom-suolaa ja suihkuttelin sillä Cheyenne-chilit, kun niissä vähän lehdet tuntuivat kellastuvan.

Kylvin samettiruusut ja kosmos-kukan: perinteinen isosamettiruuusu ’Vanilla’, pienempi ’Alumia Vanilla Cream’, ’Silvia’ ja uusi ihanuus ’Berry Blonde’. Kosmos-kukka on ’Xanthos’, joka on noin 50 – 60 cm. korkea, kerman vaalea.

8.3. Taimilava kävi jo ahtaaksi, niin siirsin tomaatintaimet autotallin taimihyllylle. Siellä on vähän viileämpää, mikä on vain hyväksi.

Autotallissa talvehtivat välimerenkasvit alkavat vähän jo ränsistyä. Toin oliivipuun sisälle; leikkasin, lannoitin ja kastelin kunnolla.

3.3. Kaikki viimeksi kylvetyt tomaatit Helsing Junction Blueta lukuunottamatta ovat itäneet ja sirkkalehdillä.


27.2. Koulin ensimmäisen kylvöerän tomaatit.

25.2. Tomaattikylvöjen toinen – ja viimeinen – kierros: Artisan Blush Tiger, Artisan Golden Bumble Bee, Helsing Junction Blue, Nepal, New Big Dwarf, Jaune Flamme, Black Cherry, Cherry Mate (japanilainen).

Puolitoista viikkoa kylvetyt ovat kaikki jo kauniisti sirkoilla ja osalla tulossa ensimmäiset lehtiparit. Nopeasti itivät kaikki.

16.2. Kylvin ensimmäiset tomaaatit Majan jälkeen: Santorini, Dark Orange Muscat, Dark Galaxy, Tomatoberry ja Dwarf Artic Rose. Majat ovat lähteneet hyvin kasvuun, koulin ne eilen omiin ruukkuihinsa.

Hih, kylppärin lattialle hylkäämäni Aji Dulce oli noussut pintaan turvepotissa; hontelo ja kalpea, mutta muuten elinvoimaisen näköinen. Eiköhän piristy, kun pääsi lampun alle kasvatuslavaan.

Taimiakvaario kävi pieneksi. Perustin uuden kasvattamon kasvilavaan, se on tilavampi (100 x 60 x 40/60) ja toivottavasti riiittää nyt varsinaisen taimihuoneen käyttöönottoon saakka.

9.2. Jippii! Yksi Aji Dulce on vihdoin itänyt.

6.2. Lauantaina multaan kylvämäni Majat ovat tänään torstaina jo komeasti sirkkalehdillä. Lautalla näkyy pitkää juurta, mutta ei tietoakaan sirkkalehdistä. Aji Dulcesta ei vieläkään näy mitään 🙁 Hungarian Hot Wax lautalta multaan, pieni mutta virkeä.

1.2. Kylvin muutaman Maja-pensastomaatin. Haaveissa siintävät aikaiset maistelutomaatit touko – kesäkuussa. Maja jää pieneksi, noin puoli metriä korkeaksi. Ajatus on, että voin huhtikuussa istuttaa sen lopulliseen ruukkuunsa ja jättää taimihuoneen lämpöön.


27.1. Kylvin uudet Aji Dulcen siemenet, laitoin sekä lautalle että multaan. Toivottavasti itäsivät nämä. Laitoin lautalle myös bonuksena tulleen Hungarian Hot Waxin.

25.1. Kaikki chilit Aji Dulcea lukuunottamatta ovat itäneet ja vähintään sirkkalehdellä. Vain Aji Dulcessa ei näy mitään. Tilasin Pepperseeds.eusta uudet siemenet.

Rocotot itivät ainakin tänä vuonna selvästi paremmin mullassa kuin lautalla. Mullassa kasvaneilla on jo toiset lehdet sirkkojen jälkeen, lautalla on yksi päässyt juuri ja juuri sirkklehdelle. Sekin autettuna vapautumaan siemenkopastaan.

20.1. Olen istuttanut lautalla itäneistä nyt yhden Sugar Rushin, kolme Cheyenneä ja yhden hyvin pienen Pink Habaneron. Pari päivää sitten laitoin kokeeksi yhden lautalla lionneen Aji Dulcen siemenen multaan.

16.1. Chilit ovat olleet lautalla nyt viikon. Montufarit, Cheyenne ja yksi Sugar Rush ovat työntäneet ulos ensimmäisen juuren kärjen, Sugar Rush myös sirkkalehdet. Muissa ei näy vielä mitään.

11.1. Kaksi kolmesta Montufarista on itänyt ja nuossut sirkkalehdelle.

9.1. Laitoin lautalle loput tulevan kesän chilit: Cheyenne, Sugar Rush Peach, Aji Cristal, Aji Guyana, Pink Habanero, Aji Dulce.

4.1. Laitoin varmuuden vuoksi pari Montufaria myös lautalle itämään.

2.1. Kylvin vuoden ensimmäiset siemenet, Rocoto Montufaria kolmeen pikku ruukkuun.

Tilasin Tomato Seedsiltä tomaatit Artisan Blush Tiger ja Artisan Golden Bumble Bee. Lisäksi Hyötykasviyhdistykseltä chili Cheyenne.

2019

Vuoden 2019 muistiinpanot lopusta alkuun

Lämmityksen kulutusseuranta keväällä 2019 löytyy täältä: https://puutarhakirja.com/kulutus/.

28.10. Satoi ensilumen. Suli iltaan mennessä.

27.10. Istutin talvivalkosipulit ”Aleksandra”, kolmeen riviin yhteensä 27 kynttä. Istutin myös lahjaksi saamani 50 tulppaanin sipulia talon päädyn eteläseinustalle.

Kuitupalmu siirrettiin autotalliin ja myrtti. Laitoin uuteen pionipenkkiin säkillisen lisämultaa, ettei jäisi talvea vasten liian matalaksi vettä keräämään.

Kannettiin pikkukasvari isoon kasvihuoneeseen talveksi. Siellä se on sitten valmiina kevään taimikasvatusta varten.

29.9. Välimeren kasvit kuitupalmua ja myrttiä lukuunottamatta autotalliin.

12.8. Kurkut alkavat näyttää aika ränsistyneiltä. Joitakin pieniä alkuja on kuitenkin. Katkaisin ekana istutetut Delta Starin ja Hopelinen tyhjän latvuksen alapuolelta, reilun metrin korkeudelta. Laitoin kaikille pari lusikallista lisälannoitusta, syys + Neudorff. Myöhemmin istutetussa Delta Starissa ei ole vielä yhtään hedelmää, kuivettuneita alkuja vain.

4.8. Laitoin kurpitsoille vähän uutta lannoitusta, syys+Neudorff.

21.7. Kylvin kasvimaalle pari riviä pinaattia ja salaattivuonankaalia.

19.7. Nostin valkosipulit. Laitoin tomaateille lisälannoitteen. Puolet syyslannoitetta ja puolet Neudorffia; 2 rkl jokaiselle.

14.7. Laitoin kurpitsoille lisälannoitteeksi 2 rkl Neudorffia per planttu. Lannoitin myös kurkut, mutta vain yhden lusikallisen.

Kylvin vielä muutaman salaatin kasvimaalle ja myös ruukkuun kasvihuoneeseen.

9.7. Tein uuden pionipenkin. Haettiin Pionien kodista entisen Itoh-pionin Cora Louisan kavereiksi yksi Going bananas ja yksi Singing in the rain.

6.7. Perheenpää leikkasi mongolian vaahterat. Latvuksesta reilusti pois, jotta alas tulisi valoa uusille versoille.

Kurkkuja ja tomaatteja kypsyy hiljalleen. Molemmista kurkuista on jo saanut ihan syötävää, tomaateista lähinnä maistiaisia. Ensimmäinen kesäkurpitsa kypsyi syötäväksi viikko sitten.

29.6. Viiniköynnöksen kesäleikkaus. Rypäleitä on enemmän kuin milloinkaan. Asiantuntijaharrastajan neuvosta karsin niitä hiukan pois, jotta ehtivät kypsyä.

26.6. Vaihdoin chileille Aji Verde, Sugar Rush Red ja Sugar Rush Peach isommat ruukut. Aji Verdelle 3 puikkoa Biobact -tomaattilannoitetta, Sugar Redille 1 puikko ja lisäksi 2,5 rkl Neudorfin tomaattilannoiterakeita. Sugar Rush Peach oli pienimpänä sai vain 2 rkl Neudorffin rakeita. Jo aikaisemmin ruukutetuille lisäsin 2 rkl Neudorffia jokaiselle.

Kylvin yhden rivin uutta punajuurta.

24.6.Kylvin muutaman uuden salaatin ja papua ’Neckar Königin’. Aikaisemmin kylvämäni ’Ferrari’ iti hiukan heikosti ja/tai linnut ovat nyppineet taimet ylös. Istutin samaan penkkiin kolme sokeriherneen versoa, jotka sain S:lta. Pinaattiaika on tältä erää ohi, pienetkin versot äityvät jo kukkimaan.

Lannoitin parsat, kanankakkaa vajaat puoli litraa / puska. Olin kitkenyt rikkaruohot jo viikko sitten. Paljon niitä taas olikin.

Laitoin myös lisää kanankakkaa kurpitsoille.

Kaalikoit ovat löytäneet tiensä verkon alle. Keräsin toukat pois ja suihkutin alapinnat Neem-öljyllä ; en tiedä auttaako se, mutta kokeilla voi.

15.6. Ekat kurkut syöty, ensin Deltastar ja sitten Hopeline. Istutin penkkiin toisen kierroksen Deltastarin.

4.6. Kylvin toisen rivin punajuurta ’Detroit’ ja samoin lisää tilliä ’Mammut’. Kylvin myös pavut ’Ferrari’ ja muutaman mangoldin; sitä en ole aikaisemmin kokeillutkaan.

Istutin kurpitsat ulos kasvimaalle pari päivää sitten.

29.5. Laitoin tomaateille lisälannoitteen; ruokalusikallisen Neudorffin rakeita jokaisen juurelle. Vaihdoin chilit Aji Guyana, Aji Cristal ja El Oro De Ecuador isompiin 11,5 litran ruukkuihin. Laitoin niihin jokaiseen neljä kpl. Nelsonin Biobact-tomaattilannoitetepuikkoa.

Kaikissa muissa tomaateissa paitsi Sunchocolassa on raakileet. Olen jättänyt yhden varkaan yhteen Sungoldiin, Tomatoberryyn ja Tigerellalan.

25.5. Perennapenkkiin komepiikkiputki ’Big Blue’ x 5. Sisäänkäynnin ruukkuihin uudet tuijat Viher-Lassilasta, koko 120 – 140 cm. Istutin Big Sungoldin paikoilleen kasvihuoneeseen.

21.5. Kylvin kasvimaalle muutaman salaatin (roomansalaatti, salanova krisp ja punainen lehtisalaatti) ja rivin pinaattia. Kylvin myös yhden uuden kurkun Deltastar. Tigerellassa on raakileita.

19.5. Kylvin rivin raitajuurta ja rivin punajuurta ’Detroit’. Siirsin chilit pieneen chilihuoneeseen. Kaikissa on nuput. Kaikki Välimeren kasvit on siirretty ulos omille paikoilleen. Kasvihuoneessa on nyt mukavan tilavaa 😄 Kasvihuoneen Blumat-kastelu käyttöön, vaihdoin uudet letkut, kun ovat kesäveden takia sakkaantuneet. Helteinen päivä!

16.5. Istutin loput esikasvatetut salaatit kasvimaalle. Tomatoberryssä ja Sungoldissa on ensimmäiset raakileet! Kylvöstä raakileisiin meni 11 viikkoa.

11.5. Istutin Indigo Rubyn ja Tigerellan kasvihuoneeseen. Kumpikin on availemassa ensimmäisiä kukkiaan. Siirsin laventelin ja rosmariinin karaistumaan lämmittämättömään chilihuoneeseen.

9.5. Istutin kaalit kasvimaalle ja suojasin tiukasti hallaharsolla. Kunhan hiukan lämpenee, vaihdan sen hyönteisharsoon. Istutin myös kolme Salanova-salaattia, harso päälle.

Mustajuuri itää, hiukan epätasaisesti. Samoin pinaatti. Mutta syksyllä istutetut valkosipulit kasvavat komeasti.

7.5. Istutin kurkut paikoilleen kasvihuoneeseen. Tilaa jäi vielä yhdelle taimelle, jonka voi kylvää hiukan myöhemmin.

4.5. Kylvin esikasvatukseen kesäkurpitsan ’Lungo di Firenze’ ja minikurpitsan ’Baby bear’. Yrttipenkkiin rivi tilliä ’Mammut’.

Vuosia marjattomana pysynyt marjasinikuusama sai kaverikseen toisen lajikkeen ’Woloszebnica’, josko nyt alkaisi tulla marjojakin.

Perennapenkkiin seitsemän hopeamarunaa ’Valerie Finnis’.

Parsapenkeissä on jo viikon päivät näkynyt versoja, ensimmäiset kaksi ohutta piiskaa on jo syöty. Suurin osa versoista näyttää melko tanakoilta. Nyt on niin kylmä, että ihan hetkessä eivät varmaan nouse korjuukokoon.

29.4. Lannoitin kanankakalla kaikki marjapensaat ja raparperit. Säleikköluumu kukkii runsaasti. Erakkomehiläisiä on paljon, toivottavasti pölytys onnistuu.

27.4. Kylvin kasvimaalle rivin pinaattia ’Medania’. Lannoitin valkosipulit kanankakalla ja istutin kasvihuoneeseen Mexicon Honeyn, Sunchocolan ja mysteeritomaatti ”lobelian”. Nuppuvaiheessa, mutta eivät vielä kuki. Olen laittanut jokaiselle tomaatille vain yhden ruokalusikallisen Neudorffin tomaattilannoitetta. Käänsin jo penkkiin kanankakkaa (+kalkkia) niin arvelen tuon riittävän, kuukaudeksi ainakin.

Vanha kiertolainen kasvipenkki pääsi jälleen uuteen paikkaan, nyt säleikköpäärynän viereen kesäkukkapenkiksi. Kylvin siihen isoköynnöskrassia ’Out of Africa’ ja rinkeplummaa ’Fiesta Gitana’.

26.4. Istutin Tomatoberryt ja Sungoldit paikoilleen ja laitoin chilit isompiin ruukkuihin. Laitoin jokaiseen ruukkuun yhden tomaattilannoitepuikon, lisäksi lannoitan Puutarhan kesällä. Itselle on jäämässä nyt kuusi eri chiliä: Aji Cristal, Aji Verde, Sugar Rush Red ja Peach, Del Oro Ecuador ja Aji Guyana.

25.4. Taimihuone ulos ja kasvarin pesu sisäpuolelta. Nurmikon haravointia ja kevätlannoite + kalkki. Rodot ja havut lannoitettu.

23.4. Kylvin mustajuuren ’Géante Noire de Russie’.

20.4. Kylvin esikasvatukseen muutaman uuden salaatin. Tomatoberryssä ja Sungoldissa on ensimmäiset nuput, kohta varmaan muissakin. Kaalit ja kurkut ovat itäneet hienosti. Laitoin lannoitepuikot kaikille Välimeren kasveille.

Autotalli on nyt tyhjä kasveista.

12.4. Kylvin palmukaalin, varsiparsakaalin ja kurkut Hopeline ja Deltastar. Nyt on itänyt myös yksi Pimientos de Padron. Pak-choi on noussut pintaan kasvihuoneessa.

8.4. Toinen Big Sungold on itänyt. Koulin Perfect Flamen minitaimet omiin ruukkuihinsa. Ovat tosi pieniä ja surkeita, odotukset eivät enää ole korkealla. Mikäli sitten edes ovat sitä, mitä on tilattu.

2.4. Kylvin muutaman salaatin esikasvatukseen sisälle. Koulin samettiruusut. Yksi Big Sungold on noussut pintaan.

31.3. Kylvin kasvihuoneeseen rivin pak-choita. Helmikuussa kylvämäni pinaatit ovat nousseet pintaan.

Taimihuone käyttöön. Autotallin asukkaaat oliivipuuta ja kuitupalmua lukuunottamatta ovat päivät kasvarissa ja yöksi pääsevät taimihuoneeseen.

29.3. Kaikista Perfect Flamen siemenistä on nyt itänyt yhteensä neljä. Kolme ihan ruuppanaa, yksi saattaa kehittyä taimeksi asti. Että semmoinen tapaus.

Kylvin kokeeksi pari jenkeistä vasta tilaamaani Big Sungold Selectiä. Nyt on jo aika myöhä, mutta näen ainakin niiden itävyyden. Kylvin testimielessä myös pari Lissabonista tuomaani Pimientos de Padronia. Kiinnostaa nähdä, ovatko nämä yhtä tulisia kuin viime keväiset Nelson Gardenin siemenet.

16.3. Kylvin samettiruusut; isosamettiruusut Vanilja ja Moonlight sekä ryhmäsamettiruusut Primo Yellow, Alumia Vanilla Cream ja Silvia. Lisäksi yksi vaalea, matala Instagram-kaverilta saatu nimetön lajike.

Latvoin useimmat chilit.

Perfect Flamesta ei ole tullut mitään, surkea pettymys. Laitoin tänään loputkin niistä multaan, turha niitä on säästellä.

12.3. Perfect Flame ei ole vieläkään itänyt 🙁 ei mullassa eikä lautalla. Mullasta nousi yksi silmukka, mutta ei kehittynyt siitä. Nostin sen varovasti lautalle, mutta ei taida siitä mitään tulla.

2.3. Tomatoberry ja Sungold itivät kolmessa päivässä, Indigo Rosella meni viisi. Perfect Flame ei ole itänyt. Laitoin muutaman siemenen lautallekin.

24.2. Kylvin kasvihuoneeseen pätkän pinaattia ’Medania’. Ei paljon ota, jos ei anna.

23.2. Kylvin ensimmäiset tomaatit: 4 x Perfect Flame (yksi menee S:lle), 2 x Tomatoberry, 1 x Indigo Rose ja Sungold. Harsosääsket ovat hävinneet. Chileistä Rocoto Montufar ja Aji Dulce eivät ole itäneet; niitä ei siis ole tulevana kesänä kasvatuksessa.

8.2. Harsosääsket ovat pesiytyneet chilin taimiin. Vaihdoin niille uudet kasvualustat.

4.2. Del Oro Equador on noussut pintaan. Montufarista ei vieläkään mitään. Se yksi noussut kiehkura on kuivunut pois.

28.1. Kylvin kaksi uutta, mietoa chiliä: Aji Dulce ja Del Oro Equador.
Rocoto Montufar ei ole vieläkään itänyt. Muilla itäminen kesti viikon kahta puolta.

20.1. Kylvin uudet chilit Sugar Rush Red ja Peach sekä Aji Guyana. Kaksi viikkoa sitten kylvämäni rocoto Montufar ei ole vielä itänyt. Laitoin varuksi pari siementä lautalle.

Hankin lämpömaton.

14.1. Aji Verden siemenet multaan.

6.1.2019 Kylvin ensimmäiset chilit; 2 x Montufar ja 1 x Aji Cristal.

2018

Vuoden 2018 muistiinpanot lopusta alkuun

9.12. Leikkasin kasvihuoneen viiniköynnöksen.

4.11. Etupihan haravointia.

28.10. Istutin talvivalkosipulit. Noin 15 Juvalaista ja 15 Kodaveria. Siirrettiin kuitupalmu autotalliin; ensi viikolle on tulossa pakkasöitä.

24. 9. Tulossa on kylmiä öitä > Välimeren kasvit autotalliin. Kuitupalmun jätin vielä ulos; sehän kestää pakkastakin jonkun verran.

Tigerellat, Indigo Rose ja kaikki kurkut ovat satonsa antaneet ja päätyivät kompostiin. Siirsin ulkochilit ruukuissaan niiden tilalle kasvihuoneeseen.

Salaattivuonankaali on noussut pintaan kasvimaalla. Kovin on pientä vielä enkä tiedä, kasvaako siitä.

2.9. Kylvin kasvimaalle pari riviä salaattivuonankaalia. Siirsin Montufar-rocoton kasvihuoneeseen kaikkensa antaneen Tigerellan jättämään paikkaan. Nurmikon syyslannoitus.

6.8. Viimekesänä istetuista havuaidanteen marjakuusista suurin osa päätyi vaihtoon. Talven jäljiltä yhdeksän neljästätoista oli kuivunut. Kastelu oli ollut runsasta ja keväällä huolellinen huputus. Eli olivat kuivia jo alkuunsa. Suurin osa uusista ostettiin omaan piikkiin. Tahvosilta lupasivat kaksi uutta marjakuusta vielä vaihtamattomien tilalle ja Ettalan kanssa sovittiin, että käyvät leikkaamassa omenapuut syksyllä ja kouluttavat samalla. No, lopulta Ettala hankki ne kaksi marjakuustakin.

Rivissä on nyt marjakuusien seassa myös kolme timattituijaa, ihan kivaa vaihtelua siitä tuli. Myös pallohortensia päätyi vaihtoon, kun oli ihan kuiva sekin. Tilalle Japaninhortensia ’Vanilla Fraise’.

2.8. Karsin kasvarissa Baby-kurkun kuivuneita haaroja ja istutin sen viereen toisen Hopeline-kurkuista. Toivottavasti ei pahastu siirrosta. Kummassakin Hopelinessa näkyy pikkuruisia kurkun alkuja. Jos vähänkään lämmintä säätä riittää, voivat hyvin ehtiä isoiksikin.

29.7. Katsaus heinäkuuhun.

28.7. Istutin Hopeline-kurkut suuriin ruukkuihin. Hyvältä näyttävät ja ensimmäiset kukat ovat jo kehittymässä.

Istutin ruukuissa esikasvattamani salaatit kasvimaalle, Frilliceä ja punaista lehtisalaattia.

Keräsin ensimmäiset chilit. Rocotot kasvavat parhaimmin, Aji Cristal ja Lemon Drop pudottelevat lehtiään ja pieniä podejaan. Laitoin niille hiukan varjostusverkkoa, koska seinusta on hyvin kuuma.

Kasvihuoneessa olevat Pimientos de Padronit kasvavat tosi hyvin ja chilejä on saanut kerätä jo useamman kerran. Eivät kylläkään ole tulettomia.

26.7. Nostin talvivalkosipulit, hienosti oli kaikista kynsistä kehittynyt kaunis sipuli.

22.7. Leikattiin kamelianjasmikkeet, melko isosti.

19.7. Tomaatteja ja kurkkuja kypsyy tasaiseen tahtiin, joskin kummallisen vähän. Jatkuvat helteet taitavat verottaa uusien hedelmien muodostumista.

14.7. Ensimmäinen kunnollinen kesäkurpitsa. Suurin osa hedelmistä näivettyy alkuunsa. Minikurpitsoista ei ole tullut vielä mitään. Joitakin pieniä alkuja on näkynyt, mutta putoavat pois ennen kuin kasvavat.

1.7. Kylvin pari Hopeline-kurkkua. Ehkä siitä ehtii saada vielä myöhäisen sadon.

30.6. Ensimmäiset kypsät tomaatit! Tomatoberrystä sai jo poimia muutaman ja Sungoldista otin maistiaisen.

25.6. Perennapenkkin matalimpaa osaan hiukan uudistusta. Poistin kaiken peittävät siperianunikot ja loistotädykkeen; punakellukka oli hävinnyt talven aikana itsekseen.  Täydensin punahattuja uusilla Tarhapunahatuilla ’Glowing Dream’, ’Supreme Elegance’ ja Valkohatulla ’Alba’. Lisäksi istutin penkkiin neljä limenväristä keijunkukkaa ’Lime Marmalade’ ja neljä tummalehtistä kyläkurjenpolvea ’Black Beauty’.

Täydensin myös kurjenmiekkapenkkiä parilla siperiankurjenmiekalla ’Ewen’ ja keijunkukkiin lisäsin kaksi uutta punalehtistä ’Fire Alarm’ ja kaksi jaloakileijaa ’Blue Star’.

14.6. Ihana viime kesänä istutettu Bowl of Beauty -pioni aloitti kukinnan . Se oli pioneista ensimmäinen. Itoh-pioni ei kuki vielä tänäkään kesänä.

Istutin viisi uutta parsaa (Gijnlim); neljä pidempään penkkiin ja yhden lyhyempään. Lannoitin  sekä uudet että vanhat kanankakalla, n. 1 dl. taimea kohti.

12.6. Ensimmäiset kurkut syöty! Amppelissa kasvava ’Hopeline’ on selvästi kahta muuta aikaisempi.

10.6. Kylvin rivin punajuurta ’Chioggia’ ja yhden salaatin loppuun syödyn tilalle. Pavut ovat itäneet huonosti, vihreistä ei vielä ainutkaan. Kylvin niitä muutaman lisää.  Ilma muuttui kylmemmäksi ja kurpitsat ovat olleet kovilla. Olen käyttänyt harsoja muutamana yönä.

26.5. Kylvin salkopavut ’Carminat’ ja ’Neckar Königin’ sekä pari uutta salaattia ja rivin pinaattia. Istutin toisen kesäkurpitsan ja minikurpitsan. Istutin myös palmukaalit, viisi kpl.

19.5. Levitin ekat hamput katteeksi kasvimaalle. Kylvin punajuuren Moulin Rouge ja raitajuuren. Istutin yhden kesäkurpitsan ja yhden minikurpitsan. Olivat jo niin isoja, etteivät oikein pärjänneet pikkunpurkeissaan.

17.5. Käänsin kasvimaan loput kaksi penkkiä, kalkitsin ja lannoitin kanankakalla. Istutin kasvihuoneeseen basilikat ja muutaman samettiruusun. Istutin myös viidakkokurkun tavallisten kurkkujen taakse. En oikein tiedä, millaisen tilan se vaatii, mutta käsittääkseni se kiipeilee ilman kummempaa tukemista muiden kasvien seassa.

Parsaa tulee tasaisesti, mutta isompi penkki on kovin harventunut. Sinne pitäisi laittaa uusia taimia kasvamaan.

13.5. Istutin kasvihuoneessa esikasvatuksessa olleet salaatit kasvimaalle, seitsemän päätä yhteensä. Istutin myös kurkut paikoilleen kasvihuoneeseen, Baby ja Piccolino.

12.5. Työteliäitä ja ihanan lämpimiä päiviä, Turussa on lämpötila ollut 24 asteen hujakoilla. Kasvihuoneessa on tosi kuuma ja vettä kuluu paljon. Olen siirtänyt chilit ulkokasvatukseen omalle paikalleen vajan seinustalle. Tänään perustin kolme uutta lavaa kasvarin reunalle, siirsin monivuotiset yrtit siihen ja tilaa jäikin vielä.

Kesäkurpitsat ja minikurpitsa ovat venähtäneet aivan liian isoiksi. Niitä ei vielä voi istuttaa ulos ja purkeissa ne kasvavat vain lisää. Kylvin uudet siemenet ja uskon, että niiden kanssa aikataulu on sopivampi.

Kaikissa tomaateissa on kukat, Tigerellassa jo ensimmäiset pienet hedelmätkin.

Haettiin Ikeasta terassille kuitupalmu! Se on komea ja hieno yksilö. Hintaa oli 60 euroa. Näyttää tosi mukavalta.

6.5. Ensimmäiset parsat ovat nousemassa. Tomatoberryssä ekat kukat.

Pesin eilen kasvihuoneen ja tänään istutin tomaatit paikoilleen, osassa on jo kukkia (Tigerella, Sungold). Laitoin 2 x Tigerella, 2 x Tomatoberry, 2 x Sungold, 2 x Mexican Honey, 1 Indigo Rose ja 1 Sunchocola.

Kylvin mustajuuren. Muutama vanha ’Lange Jan’ sekä uusi lajike ’Geante Noire de Russie’.

Kylvin kasvimaalle myös kaksi Frillice-salaattia, kaksi punaista ja yhden vihreän Salanova-salaatin.

Kylvin palmukaalin kylvölaatikkoon sisälle.

2.5. Nurmikon lannoitus ja kalkitus. Samoin koriste- ja marjapensaiden, perennojen ja havujen. Ruusupenkin toiseen päähän istutettiin paraistelaisen juhannusruusun maaversoja uudeksi pensaaksi.

22.4. Varsinainen työleiriviikonloppu. Perheenpää kaivoi nurmikon pois terassin edestä. Laitetaan se kauniille sepeli- ja kivipolkupinnalle, sekaan maata suikertavaa seppelvarpua, minikokoista keltaista happomarjaa ja ehkä jokunen kurjenpolvi.

Puhdistin alasleikatun valamonruusun alta kaikki rikkaruohot, kiskoin, lapioin, revin kaikki turhan laajalle levinneet sivuversot. Kalkkia +  kevätlannoite ja uusi kuorikate pintaan.

Koulin samettiruusut Primo Yellow. Kylvin kurkut ’Baby’, ’Piccolino’, amppelikurkku ’Hopeline’ ja viidakkokurkun. Lisäksi minikurpitsa ’Baby bear’ ja kesäkurpitsa ’Lungo Firenze’.

Tomaateissa  näkyvät ensimmäiset pikkuruiset kukkanjppujen alut ❤️

20.4. Syksyllä istuttamani talvivalkosipulit ovat nousemassa pintaan! Lajike on Aleksandra.

16.4. Suihkutin ekan kerran chilit neem-öljyllä. Ennaltaehkäisyä kirvojen varalta. Käsittely tehdään kerran viikossa.

14.4. Lauantai ja kevään lämpimin päivä! Turussa taisi olla 17 astetta ☀️ Leikkasin marjapensaat ja Perheenpää puhalsi lehdet pois mongolianvaahteroiden alta. Taitaa sieltä kohta jo sinivuokkoja pilkistää!

Rosmariini ja laakeripuu saivat omat uudet ruukut ja siirsin ne pois autotallista kasvihuoneeseen. Myrttikin on ollut jo päivät pihalla, eli  autotallissa ei enää ole mitään kasveja.

11.4. Myrtti on aikatavalla harventunut talven aikana autotallissa. Uutta lehdenalkua pilkistää kuitenkin mukavasti. Siinä on ollut jotain tunnistamattomia ötököitä/tautia tms. Olen suihkuttanut pari kertaa pyretriinillä,  mutta eivät ole hävinneet. Tänään kannoin sen hetkeksi ulos totuttelemaan ulkoilmaan ja aurinkoon. Laitoin neljä Provado-tuhohyönteistikkua multaan. Niiden vaikutusaika on 4-8 viikkoa.

Pinaatti on noussut kasvihuoneessa sirkoille.

7.4. Kylvin muutaman ruukun salaattia: punaisen lehtisalaatin ’Navara’, jäävuorisalaatin ’Frillice’ ja vihreän Salanovan. Kuljetettiin oliivipuu kasvihuoneeseen. Se saa nyt olla siellä ulos siirtämiseen saakka. Yöksi peittelin harsolla. Laventelin olen vielä vienyt yöksi takaisin autotalliin.

Ensimmäinen chili on nupullaan.

Poistin havusuojia kasvien päältä sen verran kuin irtosi. Osa havuista on vielä jäätyneenä kiinni maahan.

4.4. Jätin tomaatintaimet ja Rocoto-chilit kupalahuoneeseen. Lämpö pysyy siellä hyvin.

3.4. Varjoviikunalle kolme 3 kk:n ravinnepuikkoa. Samettiruusu Primo Yellow on jo itänyt.

1.4. Leikattiin sisääntulopihan valamonruusuaita. Aika paljaaksi näkymä tuli, mutta pian se kasvaa.

31.3. Koulin samettiruusut ja kylvin muutaman uuden, Primo Yellow.

24.3. Kylvin kasvihuoneeseen yhteen penkkiin kolme riviä pinaattia.

17.3. Koulin kaikki tomaatit sekä chileistä Aji Cristalin ja Lemon Dropin. Siirsin tomaatit autotalliin taimikasvattamoon.

13.3. Laitoin 3kk:n ravinnepuikot jukalle ja kentia-palmulle. Leikkasin oliivipuun. Samettiruusut ovat itäneet.

9.3. Kylvin samettiruusut Vanilla, Moonlight ja Silvia. Vanillaa oli vain kahdeksan siementä ja nekin aika vanhoja. Toivottavasti mahdollisimman moni itäisi.

Kaikki tomaatit ovat itäneet. Latvoin chilit Aji Cristal ja Lemon Drop.

2.3. Kylvin tomaatit: Sunchocola, Mexican Honey, Sungold, Tigerella, Tomatoberry ja Indigo Rose. Laitoin 2 kutakin, vaikka ihan niin paljon ei mahdu kasvihuoneeseen.

26.2. Koulin chilit isompiin ruukkuihin.

5.2. Kylvin Padron-chilipaprikan siemenet. Itivät viikossa eli nousivat pintaan 13.2.

3.2. Koulin chilit Rocoto Montufaria lukuunottamatta. Sen kaksi tainta ovat kovin pieniä ja vasta sirkkalehdet kehittyneet.

image_539434426699662

Plantagenista sisäkasviksi varjoviikuna, eli Ficus microcarpa Ginseng. Sille lienee parempi hankki oma kasvivalo, sillä nimestään huolimatta se arvostaa aikalailla valoisaa paikkaa. Ei kuitenkaan suoraa aurinkoa.

25.1. Kaikki chilit ovat itäneet. Hitainta ja heikointa itäminen oli Rocoto Montufarilla.

18.1. Kylvin chilin siemnet. Sain harrastajalta viittä eri lajia: Rocotot Montufar, Pico Mucho ja Rojo Ollantaytambo (c. pubescens) sekä Aji Cristal ja Lemon Drop (c. bassatum). Kylvin hajakyvönä omiin palstoihinsa taimilaatikkoon, mikä oli ehkä eripituisten itämisaikojen takia virhe. Saunan lattialämmön päälle laitoin.

2017

Vuoden 2017 muistiinpanot lopusta alkuun

19.11. Leikkasin viiniköynnöksen. Aina se on yhtä vaikeaa; en tiedä menikö oikein vai väärin.

29.10. Istutin perennapenkkiin 10 ukkolaukkaa ’Purple sensation’. Siivosin vähän kasvimaata ja laittelin talvivalot terassille.

Sisäkukista vanha ja ränsistynyt palmuvehka pantiin kompostiin, tilalle Kauppilasta reilun metrin korkuinen Kentia-palmu.

28.10. Istutin talvivalkosipuli ’Aleksandran’. Istukkaat Hyötykasviyhdistykseltä..

20.10. Tigerellat autotalliin odottamaan etikkaliemeen säilöntää.

15.10. Tomaattikausi alkaa olla ohi. Keräsin kaikki kypsät syötäväksi  ja melkein kypsät autotalliin. Tigerellat jätin vielä kasvariin, kerään ne sitten ensi viikonloppuna. Kannoin muut rangat kompostiin.

3.10. Lopetin kasvihuoneen yölämmittämisen.

1.10. Välimeriryhmän kasvit siirettiin autotalliin talvehtimaan.

23.9. Havujen ja muiden pensaiden istutus uuteen tontin rajalle tehtyyn istutusaltaaseen. 13 kpl. kartiomajakuusi ’Hillii’, 1 pallohortensia, 1 syyshortensia ’Limelight’, 1 punainen hurmehappomarja ’Superba’, 2 kääpiöhappomarjaa ’Tiny Gold’, 2 seppelvarpua ’Crispa’, 1 tuivio.

17.9. Kasvihuoneessa tomaatit vielä kypsyvät. Olen pitänyt öisin lämmitintä päällä noin 5 tuntia. Poistin toisen kurkun, toisessa on vielä muutama kypsymässä.  Terassin kesäkalusteeet kannettiin autotalliin.

9.9. Istutin kaksi uutta kärhöä ’Amber’ ja kierrätin entisiä. Postaus.

3.9. Syyslannoite nurmikolle ja pensaille. Viikolla siirsin kalamondiinin jo sisälle. Kaikki muut ovat vielä ulkona.

30.8.  Olen ruiskuttanut tomaatteja ja kurkkuja sooda-mäntysuopa-vesi -liuoksella useampaan kertaan, ja härmä ja homeet ovat pysyneet aika hyvin kurissa. Pari puoliksi syötyä tomaattia olen löytänyt. En tiedä, onko asialla ollut etana vai pelkäämäni vihannesyökkösen toukka.

Uuden lämpöpuhaltimen kanssa on ollut säätämistä, mutta nyt näyttäisi toimivan kuten pitää.

13.8. Nostin perennapenkin kurjenmiekat ja istutin uudelleen. Lisäsin penkkiin vähän multaa ja kalkitsin kunnolla. Juuri ja juuri ehdin tehdä homman kahden sateen välissä 🌦  Ylimääräiset laitoin taas portinpieleen jakoon ohikulkijoille.

12.8. Karsin taas tomaattien ja kurkkujen lehvästöä ja latvoin tomaatit raakasti. Raakileita on paljon, mutta kypsyvät todella hitaasti. Toivon tämän nyt hiukan edistävän kypsymistä.

Keräsin punaiset viinimarjat, mustat keräsin jo viime viikolla. Perheenpää leikkasi kamelianjasmikkeet.

6.8. Vaikeudet jatkuvat, nyt näyttäisi härmä nostavan päätään kasvarissa. Suihkutin mullan ja alaoksia sooda-mäntysuopa-vesi -seoksella.

1.8. Uusintasuihkutus pyretriiniä tomaatille.

25.7. Tänään huomasin kurkuissa muutaman punkin. Tosiaan vasta muutaman eikä oikeastaan mitään vioitusta näkynyt. Suihkutin alaosat kevyesti pyretriinillä. Jos se on sallittua luomuviljelyssä, käy se minullakin.

Eikä tässä vielä kaikki: löysin pari reikäistä tomaatinlehteä ja niillä pienen pieniä vihreitä toukkia. Pelkään heti pahinta, eli että vihannesyökkönen olisi ehtinyt munia lehdille. Poistin vioittuneet lehdet ja pintamaata ympäriltä. Seuraan tilannetta tarkasti.

Videokuvaa toukista

24.7. Laitoin tomaateille ja kurkuille lisälannoitteen, kaksi Biobact tomaatti -puikkoa kullekin. Lannoitin myös kesäkurpitsat.

19.7. Kitkin rikkaruohot kasvimaalta ja poistin harson palmukaaleilta. Ei ole kaalikoita näin kylmällä näkynyt.

9.7. Nurmikon kesälannoitus. Parsoille kanankakkalannoitus.

8.7. Lannoitin kaikki havut + perennapenkin.

5.7. Harvensin tomaattien lehdistöä reilusti, samoin karsin kurkkujen lehtiä ja sivuhaaroja. Karviaiskoiso on kasvanut jo komeaksi. Ensimmäiset kurkut on syöty!

1.7. Kylvin pari uutta salanova-salaattia, pehmeälehtistä.

23.6. Uusi rivi pinaattia maahan. Uudet punajuuret ovat itäneet hyvin. Mutta pavuista yksikään vihreä ei ole vielä noussut.

18.6. Kylvin uudet rivit punajuurta; ’Detroit 2’ ja ’Chioggia’. Edellisestä kylvöstä on nyt reilut kolme viikkoa. Molemmat lilat pavut ovat itäneet, vihreistä ei vielä ainutkaan.

12.6. Leikkasin eka kerran viiniköynnöksen. Yritin tehdä oikein, eli jätin oksiin terttujen jälkeen pari lehteä, muihin oksiin vain yhden lehtiparin.

10.6. Kitkin rikkaruohot kasvimaalta ja peittelin ruohokatteella suuren osan. Vähän piti lainata ruohosilppua naapureiltakin 🙂

9.6. Kylvin pavut; lilat ’Carminat’ ja ’Blauhilde’ sekä vihreän ’Blue Lake’. Lisäksi pari salaattia ja pätkä pinaattia.

Perennapenkkiin täydennystä loistotädyke ’Crater Lake blue’ ja keltainen punakellukka ’Lady Stratheden’. Myös kolme uutta tarhakeijunkukkaa ’Fire chief’ talven viemien tilalle, samoin kolme lehtoakileijaa ’Adelaide Addison’. Aikaisemmin olin jo istuttanut sinne kaksi palmusaraa.

2.6. Eikö tämä jääkausi ikinä lopu? Viime yöksi vedin taas autolämppärin kasvihuoneeseen ja harsotin ulkokasveja.

28.5. Kylvin uutta salaattia ja istutin palmukaalin paikoilleen kasvimaalle. Istutin kasvimaalle sinne tänne myös samettiruusuja. Myös persiljan (valmiit taimet Viher-Lassilasta) istutin jo kasvimaalle.

21.5. Istutin kurkut kasvihuoneeseen. Asensin myös kastelulaitteiston paikoilleen.

Kylvin kasvimaalle punajuuret ’Detroit 2’ ja ’Chioggia’; yhden rivin kumpaakin. Kasvihuoneen pesu ulkopuolelta.

19.5. Tomaateille ensimmäinen varastolannoitus, pari desiä kanankakkaa juuripaakun sivuun kullekin (vasen puoli). Istutin karviaiskoison isoon ruukkuun.

16.5. Istutettiin äitienpäivärhodo ’Royal Rosy’ paikoilleen.  Perennapenkin köynnöstukeen myös uusi kärhö ’Miss Bateman’. Siinä on valkoiset kukat ja toivoakseni se kiipeää itse. Paikalla aikaisemmin ollut ’Arabella’ siirrettiin puutarhavajan seinustalle.

Sisäkukille kestolannoitepuikot (2 kk).

15.5. Eilen ja tänään istutin tomaatit paikoilleen kasvihuoneeseen. Oli luvattu lämmintä, mutta sitten ennustetta tarkennettiin niin, että tulossa onkin vielä pari kylmää yötä.

Viritin kasvariin vanhan autolämmittimen yöksi. Hyvin toimi, lämpötila pysyi 10 asteen paremmalla puolella. Oli muuten eka kerta sähkölämmitystä.

13.5. Takatalvesta huolimatta vappuna kylvämäni mustajuuret ovat itäneet.

5.5. Puhdistin parsapenkit rikkaruohoista.

Lannoitin kaikki havut. Käytin jälleen kaksoismenetelmää, eli ripottelin multaan raemaisen pitkäkestoisemman lannoiteen ja sen jälkeen kastelin kastelulannoitteella.

Jätin taimet yöksi kasvihuoneeseen valopetroolilämmittimen kanssa harsolla peitettyinä. Kurkut vain vein sisälle. Hyvin ne pärjäsivät, lämpö oli  alimmillaan käynyt kahdeksassa asteessa. Seuraavaksi yöksi taas autotalliin, kun kylmempää.

2.5. Kaikki uudet kylvöt ovat itäneet.

1.5. Kylvin mustajuuren ’Lange Jan’. Perheenpää korotti kasvimaan keskimmäistä penkkiä, niin että sain uuden riittävän syvän paikan sitä varten.

29.4. Nurmikon lannoitus ja kalkitus.

27.4. Kylvin esikasvatukseen  kurkut ’Iznik’ ja ’Picolino’ sekä kesäkurpitsat ’Yellow Crookneck’ ja ’Baccara’. Kylvin myös palmukaalin ja pari salaattia. Suoraan kasvimaalle kylvin uuden rivin pinaattia ja muutaman korianterin.

23.4. Etupiha on nyt pääpiirteissään haravoitu/lehtipuhallettu. Kanttasin pensaiden alustoja ja putsasin samalla niistä rikkaruohot. Takapihakin on kertaalleen puhallettu, mutta siellä tarvitaan vielä toinen kierros. Ja pupuverkot täytyy poistaa, teen sen vappuna sitten.

Eilen oli kylmä ja sateinen päivä enkä voinut viedä taimia kasvariin. Satoi vuoronperään vettä, räntää ja rakeita.

8.4. Pinaatti ja salaaatit ovat itäneet taimilavassa.

25.3. Kylvin kasvimaalle lavaan pinaatin ’Monnopa’ sekä kaksi vihreää salanova-salaattia.

24.3. Koulin kaikki samettiruusut sekä loput tomaatit.,

19.3. Koulin ensimmäiset tomaatit Sweet Olive, Tigerella ja Yellow Mimi.

Istutin Kauppilasta pari viikkoa sitten ostamani rungollisen laventelin isompaan ruukkuun, jossa saa olla koko kesän. Käytin kestomultaa, koska laventeli tykkää hiekkamaasta. Laitoin hiukan myös kalkkia. Samalla reissulla ostamani rungollinen timjami on kuollut. Ensin kuivui latvuksen toinen puoli ja nyt toinenkin. Huonon yksilön olin valinnut.

18.3. Hip hei! Nyt ovat kaikki siemenet itäneet hyvin. Sweet Oliveakin sitten lopulta nousi, niin että taitaa tulla jaettavaksi asti niitäkin.

Poistin kaikki suojaturpeet, jottei se estäisi maan lämpenemistä ja sulamista. Leikkasin pois myös kaikki talveksi jättämäni törröttäjät perennoista.

12.3. Perheenpää leikkasi omenapuut. Siirsin itäneet tomaatintaimet ja samettiruusut autotallin taimisuojaan. Lämpötila siellä on päivällä 18, yöllä vähemmän.

7.3. Kylvin samettiruusun siemenet. Isosamettiruusut Vanilja ja  Moonlight (keltainen) sekä keltainen ryhmäsamettiruusu Silvia. Kylvin myös Italiasta tuomani Red Cherry-kirsikkatomaatin sekää uudelleen Sweet Oliven.

5.3. Laitoin harsot rodoille.

4.3. Viikko sitten kylvämistäni tomaateista on itänyt vain Indigo Ruby. Ja sekin on niistä itse kerätyistä siemenistä, joista tuskin tulee mitään kunnollista, koska emo on F1. Kylvin uudelleen Tomatoberryn (uusista Seedaholicin siemenistä) ja Gardenberryn. Nyt voin käytännössä vertailla, ovatko ne sama lajike eri nimillä. Kylvin myös uuden Yellow Mimi -kirsikkatomaatin ja ananaskirsikan.

Uuteen pienoiskasvihuoneeseen bonsai-tyyppinen Myrsine Cape myrtle. Ai niin, ja sitten vielä rungolliset timjami ja laventeli. Ne olivat Kauppilassa kympillä.

24.2. Kylvin ensimmäiset tomaatinsiemenet: Tomatoberry, Sweet Olive, Tigerella ja Indigo Ruby. Ajankohta on pari viikkoa aikaisempi kuin viime keväänä. En vain malttanut odottaa pidemmälle 🙂

2016

Vuoden 2016 muistiinpanot lopusta alkuun

27.11. Laitoin talviturvetta myös havuryhmän rodoille. Koska en halua sen sekoittuvan istutusten kuorikatteeseen, laitoin alle mustaa kuitukangasta. Ajatus on, että saan sitten keväällä helposti nostettua turpeen pois.

image

13.11. Leikkasin viiniköynnöksen ja asettelin talviturvesuojaa uudelle säleikköpäärynäpuulle. Perheenpää teki sille suojaksi myös hienon jänisverkon. Laitoin turvetta myös Itoh-pionille sekä perennapenkin keijunkukille ja tuoksulaventeleille. Laventelin tarkemmasta lajista ei ole tietoa, mutta hyvällä tuurilla se on talvenkestävää ja selviytyy turpeen suojassa. Tai sitten ei.

29.10. Pesin kasvihuoneen sisäpuolelta. Höyrypesurilla. Perheenpää kärräsi kaikki mullat pois; haluan varmistaa, että viime kesän vihannespunkit eivät ainakaan siellä säily ensi kesään.

18.10. Istutin kasvimaalle talvivalkosipulia ja tökin myös ilmasipulin istukkaita vanhojen sipulien sekaan. Hyötykasviyhdityksestä oli valkkarit jo loppu, mutta Excotic Gardenilta sain ’Thermidrome’ -nimistä lajiketta.

7.8. Kylvin hiukan uutta pinaattia. Kitkin kasvimaalta rikkaruohoja, poistin samettiruusujen lakastuneita kukkia ja touhusin vähän kaikkea muutakin pientä.

Tomaatteja kypsyy sitä vauhtia, ettei tahdo kaikkea ehtiä syödäkään. Ihania ovat!

27.7. Uudet punajuuret  ovat jo komeasti pinnalla, on aika harventaa 😄. Myös salaatit ovat itäneet.

26.7. Eteläseinustalle säleikköpäärynä. Muistiinpanon täydennys myöhemmin: lajikkeen nimisäle on kadonnut, mutta kuvasta suurentamalla voi hyvällä mielikuvituksella arvella siinä lukevan ’Pepi’.

Tänään huomasin, että kurkuissa on vihannespunkkeja. Olen ihmetellyt kellastuvia lehtiä, mutta en ole muuta nähnyt. Nyt sitten seitti paljasti. Ruiskutin vedellä ja lopuksi vielä vähän pyretriiniä.

23.7. Kylvin pari uutta salaattia (Salanova ja Frillice). Laitoin myös pari kurkkua itämään, jos vaikka ehtisivät vielä satoon asti.

14.7. Kahden viikon lomareissu takana; hurjasti kaikki rehottanut sinä aikana.

Kylvin uutta Salanova-salaattia. Laitoin myös kokeeksi uuden rivin punajuurta, jos se vaikka ehtisi vielä valmiiksi. Samoin kokeilen uutta palmukaalikylvöä.

Lannoitin kanankakalla parsapenkit.

14.6. Kylvin rivin uutta pinaattia ’Monnopa’ sekä punaisen & vihreän Salanova-salaatin ja ’Flurry’ -salaatin.

image

5.6. Alppiruusut eivät tänä vuonna kuki, paitsi Marjatan alppiruusu. ’Cunningham’s White oli täynnä nuppuja, mutta kaikki kuivettuivat. Koska se oli paikkaansa liiaksi levinnyt, muilutettiin se Paraisille. Tilalle jaloalppiruusu ’Hachmann’s Charmant’. Hiukan hätiköity hankinta, sillä talvenkestävyydestä ei juuri ole tietoa. Mutta kaunis on.

29.5. Varovaisista toiveistani huolimatta Itoh-pionini ’Cora Louise’ oli kuollut. Kauppilan puutarhasta löytyi uusi ja terhakka, joskin melko pieni taimi tilalle. Istutin sen samaan paikkaan, mutta nyt tein sille kunnon kohopenkin. Menetys kyllä harmittaa, sillä kukintaa saa aina vaan odottaa.

Perinteisen kannan tilalle papyruskaisla.  Syksyllä särkyneestä isosta ruukusta tein mehipenkin pergolaan. Aika hieno.

24.5. Kylvin pavun siemenet. Kahta laatua salkopapua: vihreä ’Blue Lake’ ja violetti ’Carminat’.

22.5. Kylvin kasvimaalle rivin  uutta pinaattia ja pari salaattia (Salanova ja Frillice). Lehti- ja palmukaalin istutin paikoilleen jo eilen. Suojasin kaalit uudella tuholaissuojaverkolla.

Sisäänkäynnin toinen timanttituija oli pahasti talven kuivattama > uusi tilalle. Samoin ovenpieleen terassille uusi rungollinen kultatuija ’Yellow Ribbon’.

16.5. Perennapenkkiin uutta: villa- ja helminukkajäkärää sekä keijunkukkaa ’Fire chief’. Toiseen penkinosaan myös unikkolajitelma.

15.5. Nyt sitten sataa, toista päivää jo. Mutta tosi hyvä se on, melko kuivaa jo olikin. Sateesta huolimatta istutin kasvimaalle kauppatorilta eilen hakemani valkosipulin istukkaat, persiljan ja korianterin taimet. Kylvämäni korianteri tuntuu kehittyvän kovin hitaasti, joten ajattelin vähän oikaista.

13.5. Istutin tomaatit paikoilleen kasvihuoneeseen. Ihana lämmin ilta; Perheenpää tarjoili välillä kuohuviiniä ahkeralle puutarhatontulle ❤️.

11.5. Vaihdettiin terassinpuoleisen havuryhmän kuorikate. Vanha oli jo ikävän roskainen ja muutenkin kulahtanut. Kahdeksan säkkiä a’45 litraa oli sopiva määrä. Seitsemän meni suoraan ja yksi jäi täydennykseen, kunhan pinta vähän tasoittuu ja painuu. Vanhan katteen kärräsin kompostin taakse isotuomipihlaja-aidanteen alle. Siellä se toimii hyvin ja tuli tarpeeseen.

Kaikki havut on nyt lannoitettu. Käytin tuplametodia, eli hitaasti liukenevaa raelannoitetta ja päälle nestemäistä kastelulannoitetta. Menetelmä on joko valtavan fiksu tai sitten ei…

9.5. Koulin lehti- ja palmukaalin, kolme kumpaakin. Valitsin äitienpäiväkukaksi puistoatsalea Onnimannin. Se on vahvan keltakukkainen, kotimainen lajike. Istutin sen uima-altaan pihanpuoleiselle reunalle rodojen ja vuorimäntyjen kanssa.

5.5. Kylvin kesäkurpitsat ’Midnight’ ja ’Sunburst’ sekä kurkut ’Katrina’ ja ’Mertus’. Koulin isosamettiruusut.

2.5. Nurmikon lannoitus. Kalkitus tulikin jo tehtyä pari viikkoa sitten.

1.5. Kylvin kasvimaalle punajuuret, Salanova-salaattia sekä yhden rivin pinaattia. Istutin myös Stockmannilta jokin aika sitten ostamani rosmariinin; ihan komea puska  kuudella eurolla.

27.4. Palmu- ja lehtikaali ovat jo nousseet pintaan; nopeita olivat. Samoin  sekä salaatit että painaatti ovat nousseet sirkoille lavassa.

24.4. Pesin kasvihuoneen. Eka kertaa käytin höyrypesuria. Se osoittautui erinomaiseksi.

Kylvin lehti- ja palmukaalin esikasvatukseen.

23.4. Lisäsin uutta multaa kasvihuoneen penkkeihin. Olin jo aikaisemmin poistanut vanhasta mullasta noin puolet. Sekoitin vanhaan vähän kalkkia ja sitten sekoitin uuden mullan vanhan sekaan, hiukan suurpiirteisesti. Käytin Kekkilän puutarhamultaa, kahdeksan säkkiä a’ 50 l. oli sopiva määrä. Yhteensä 400 litraa siis.

Koulin Mr. Majestic -samettiruusun.

18.4. Koulin ’Alumia Vanilla Cream’ -samettiruusut. ’Mr. Majestic’  on vielä liian pieni koulittavaksi.

16.4. Kylvin mustajuuren ’Lange Jan’. Siemeniä oli turhan knaftisti.  Kylvin  4,5 metrin matkalle yhden paikkaansa, mutta varmaan kaikki eivät idä.

15.4. Oho, isosamettiruusu iti vauhdilla. Tiistaina kylvin ja perjantaina jo nousivat terhakasti pintaan.

14.4. Kylvin kasvimaalle korianterinsiemenet ’Confette’.

12.4. Sain uuden taimilavan. Kylvin sinne Frillice- ja Amerikansk- salaattia ja rivin pinaattia. Kylvin isosamettiruusut ’Vanilla’.

10.4. Kastelin kaikki havut ja rodot.

3.4. Tulevana kesänä ajattelin selvitä muurahaisista voittajana! Kastelin Baitionilla kasvihuoneen penkkien ympärystät ja myös kasvihuoneen ulkopuolet.

2.4. Leikkasin marjapensaat. Herukoiden ja karviaisen leikkaaminen on tainnut jäädä väliin parina keväänä ja risukko oli melkoinen. Harvensin myös marjasinikuusamaa, vaikka ei se sitä kai erityisesti tarvitsekaan. Mutta kovin risuinen sekin jo oli.

29.3. Kimppatilaus perennoja Viherpeukalosta. Otin kaunopunahattua ’Vintage  Wine’, tarhakeijunkukkaa ’Fire Chief’, siperianunikkoa värilajitelman sekä kirsikkatomaatin ’Indigo Ruby’ Tomaatti on väriltään lähes musta.

Leikattiin omenapuut.

26.3. Kylvin samettiruusut ’Alumia Vanilla Cream’ ja ’Mr Majestic’.

6.3. Kylvin tomaatinsiemenet: 3 x Tomatoberry, 2 x Sweet Olive, 2 x Tigerella ja 1 x Sweet Baby. Itäminen kesti viikon.

2015

Vuoden 2015 muistiinpanot lopusta alkuun

16.7. Kasvimaan ja havujen sekä pensaiden kesälannoitus. Ensimmäiset kurkut ja tomaatit kasvihuoneesta syöty tällä viikolla 😄

7.7. Kylvin uutta salaattia kasvimaalle.

29.6. Pavut ovat itäneet tosi huonosti, vaikka kahteen kertaan kylvin. Muutama niitä nyt kuitenkin on, enkä yritä enempää. Kylvin tänään uuden rivin pinaattia ja pari uutta salaattia. Kurkuissa on pieniä alkuja ja kesäkurpitsassakin näkyvät ekat pötkylät.

Kasvimaan kulkuväleihin lisättiin kuorikatetta. Joka toinen vuosi sen näköjään saa tehdä.

23.6. Harvensin tomaattien lehvästöä reilusti, poistin kaikki varkaat ja tuin rungot hyvin. Lannoitin kanankakalla kurkut ja kylvin uudet kurkun siemenet, joilla ehkä satoaikaa saa jatkettua syksyyn.

14.6. Perheenpää lannoitti parsapenkit kanankakalla. Parsa-aika on nyt päättynyt noin neljä viikkoa kestettyään.

Sain serkuiltani lahjaksi valkoisen revontuliatsalean. se on tosi upea! Se istutettiin Venlan ja Kullervon viereen; huntukorpipaatsama sai siirron uima-altaan toiselle puolella tuomipuskan lähelle.

8.6. Viikonloppuna laittelin vähän kesäkukkaistutuksia terassille ja etupihalle. Ruukuissa on nyt valkoista ja pinkkiä ahkeraliisaa, sinisiä orvokkeja, keijunmekko, tsinniaa, oranssi kanna, punainen liljapuu ja tietysti itse kasvattamiani samettiruusuja.

Laitoin tomaateille Nelson Gardenin Bio Bact -lannoitepuikot; 2 kpl/tomaatti. Ryskalle ei enää riittänyt, joten laitoin sille kanankakkaa. Näillä mentäneen ainakin heinäkuun loppupuolelle, sitten syksyä varten jotain muuta.

Tänään poistin parsapenkeistä aidat  ja kitkin rikkaruohot. Yhden satsin vielä keräsin, mutta luulen parsakauden nyt olevan lopuillaan.

Kylvin uuden rivin pinaattia ja laitoin multaaan muutaman uuden salaatinsiemenen.

Leikkasin myös viiniköynnöksen, kun se oli jo ryöpsähtänyt vallan vallattomaksi. Yritin tehdä ohjeen mukaan: rypäleitä kantaviin versoihin vain pari terttua ja sitten poikki kahden lehden takaa, muut versot poikki yhden lehtiparin takaa.

31.5. Nyt on kaikki taimet istutettu paikoilleen sekä kasvihuoneeseen että -maalle. Perheenpää asensi kasvihuoneen automaattikastelun ja paransi kattoluukkujen kiinnipysymistä tuulella.

27.5. Istutin Salanova-salaatin kasvimaalle. Salaattia siellä onkin nyt paljon, kun kaikki aikaisemmin kylvämäni ovat jo hyvässä kasvussa. Istutin kasvimaalle myös samettiruusut.

Istutin myös kurkut paikoilleen kasvihuoneeseen. Melko lämpimiä öitä on luvassa, joten uskalsin sen tehdä.

Lehtikaali on lähtenyt hyvin kasvuun. Viritin harson sen päälle kaaritukien varaan. Se saa kirppojen yms. takia olla paikoillaan ainakin heinäkuun loppupuolelle saakka.

25.5. Kylvin pavun siemenet. Maan lämpötila on jo 16 astetta. Eilen istutin samettiruusut kasvihuoneeseen penkkeihin tomaattien väleihin.

16.5. Istutin tomaatit paikoilleen kasvariin: 3 x Tomatoberry, 2 x Sweet Baby, Sweet Olive, Chocolate Cherry, Tigerella ja Ryska.  Aika kylmiä öitä (4 – 5 astetta) on luvassa, mutta taimet alkoivat näyttää siltä, että purkkielämä ei enää ollut hyväksi. Valopetrolilämmitin lämmittää asteen, kaksi. Toivotaan parasta. Kaima Liedosta lupasi hakea ylimääräiset huomenna itselleen.

Ensimmäiset oman maan parsat syöty!

14.5. Laitoin varjostusverhot paikoilleen kasvihuoneeseen. Vaikka onkin kennolevyhuone, viime kesä osoitti, että varjostusta silti tarvitaan. Laitoin vanhat alumiiniverhot, yläreuna kattoluukkujen alareunan tasalle. Uskon, että riittää vaikkei harjaan asti olekaan.

Jaoin turhan isoksi kasvaneen oreganon ja istutin yrittimaahan kaupan vihannestiskin timjamin ja rosmariinin.

13.5. Kauhean kylmä. Vettä o tullut kohta kaksi vuorokautta putkeen. Lämpötila + 7. Öin ja päivin. Koulin samettiruusut Mr. Majestic.

11.5. Puutarhaan istutettiin uusi raparperi, matalaoksaalihappoinen ’Elmblitz’.

9.5. Kylvin Salanovan siemenet. Jätin tomaatintaimet eilen ensimmäistä kertaa yöksi kasvihuoneeseen. Koulin isosamettiruusut.

5.5. Penteleen pentele; saniaiskasvustosta löytyi vuohenputkea. Hävitys alkuun samantien, tarkemmin postauksessa.

3.5. Pesin kasvihuoneen sisältä ja ulkoa. Kyllä tuli kirkas, vaikka kennomuovia vain onkin!

2.5. Kylvin ruukkuun kesäkurpitsan Black forest; se on köynnöstävä lajike, jota en ole aikaisemmin kokeillut. Kasvimaalle kylvin salaatteja ja yhden rivin pinaattia ’Nores’.

Istutin terassin kulmalle Paraisilta eilen saamaani pikkutalviota. Vanhat heinä-, ruoho- ja rikkaruohotupsut kaivettiin ylös ja tilalle säkillinen uutta multaa. Pikkutalvion on tarkoitus levitä maanpeitteeksi tuohon.

25.4. Kylvin lisää samettiruusua; jostakin syystä olin kokonaan unohtanut Mr. Majesticin. Kylvin myös kurkut ’Iznik’ ja ’Baby’ ja koulin ryhmäsamettiruusut omiin ruukkuihinsa. Kaikki itivät kauniisti muutamassa päivässä. Nurmikon kalkitus.

23.4. Kylvin kasvimaalle mustajuuren ’Lange Jan’  ja lehtikaalin ’Half Tall’. Tänä vuonna laitoin lehtikaalia vain kuuteen paikkaan, koska viime kesän yhdeksän oli aivan liikaa.

21.4. Kylvin kasvihuoneeseen muutaman salaatin. Viritin parsapenkkien ympärille aidan naapurin kissan pitämiseksi loitolla. Ei se kissa parsaa syödä halua ,  mutta tykkää temmeltää hiekkapedillä, niin että varret katkeavat.

Uusi kasvihuoneelle johtava puutarhapolku alkaa olla valmis, vähän tarvitaan vielä lisää kivituhkaa.

18.4. Kylvin isosamettiruun ’Vanilla’. Siemeniä oli vain muutama ja nekin vanhoja. Toivottavasti kuitenkin nousee edes 4 – 5 niin että riittää sekä omalle terassille että S:lle.

Samettiruusu alumia vanilla cream

8.4. Kylvin samettiruusun ’Alumia Vanilla Cream’.  Tämä on itselleni uusi tuttavuus, joka ainakin kuvassa näyttää kovin kauniilta. Korkeus on 25 cm, kasvutapa haarova.

Viikon loma on takana; sen aikana naapuri kasteli tomaatintaimia autotallissa. Hyvin olivat pärjänneet ja kasvaneet kovasti. Lamppua piti jo nostaa ylöspäin. Nyt voi miettiä jo muitakin esikasvatettavia, kun ei tarvitse tehdä lomahoitojärjestelyjä.

21.3. Koulin loput tomaatintaimet. Nyt on ollut niin lämmintä ja aurinkoista, että olen lähes päivittäin vienyt taimet päivähoitoon kasvariin pariksi tunniksi. Myös autotalliin virittämäni kuplamuovihässäkkä valaisimen ympärillä toimii mainiosti. Tallin lämpötila on 13; suojan sisällä on päivisin 17 – 18 ja yöllä 15 -16 astetta.

18.3. Perheenpää leikkasi omenapuut.

14.3. Tomatoberry iti kolmessa päivässä, muiden kanssa meni melkein viikko. Kaikki kuitenkin itivät. Koulin tänään Tomatoberryt ja Sweet Babyt. Muut jätin vielä kasvamaan kylvöpotteihinsa.

28.2. Kylvin tänään tomaatinsiemenet: Tomatoberry, Chocolate Cherry, Tigerella, Sweet Olive, Ryska ja uusi kokeilu Sweetbaby. Sweet Olive ei kyllä taida olla samaa kuin aikaisemmin. Siemeniä ei tahtonut löytyä mistään ja pussin päällä puhutaan pensatavasta kasvutavasta.

15.2. Sain lahjaksi Italiantalventähti-istutuksen (Eranthis hyemalis). Toivottavasti pysyy hengissä siihen asti, että voin istuttaa sen ulos.

12.2. Hoh hoijaa, miten voi olla ihmisen niin vaikeaa huolehtia sisäkasveistaan? Ison sutipuun kuivunut lettirunko kannettiin kompostiin. Jäljelle jäi kaksi ja puoli viherkasvia, eli puoliksi kuollut jukkapalmu, puollojukka ja palmuvehka. Lisäsin niille uutta multaa ja pyyhin vehkasta vielä pölytkin lehti lehdeltä. Ajatukset ovat jo keväässä ja puutarhassa.

2014

Vuoden 2014 muistiinpanot lopusta alkuun

5.10. Kaunis aurinkoinen syyssunnuntai. Istuskelin kasvihuoneessa haaveilemassa  Lämpöä riitti  liki pariinkymmeneen. Vielä riittää salaattia ja vähän tomaatteja.

28.9. Hups, pari kuukautta on vierähtänyt nopeasti! Lomat loppuivat ja sen jälkeen puutarha oli pitkään lähes vailla huomiotta. Vaan eipä siellä mitään kummempaa ole tapahtunutkaan. Tänään siivosin vähän kasvaria ja kasvimaata. Kylvin loput köynnöspinaatin siemenet suoraan maahan.

Uusittiin sisääntulon isoihin ruukkuihin uudet tuijat. Timantit tällä kertaa, kun olivat Kauppilassa puoleen hintaan.

4.8. Siirryttiin telttamajoitukseen pihalle. Ihanan viileää!

2.8.  Helteet jatkuvat. Viikolla Turun kohdalle osui yksi ukkosmyräkkä, mutta se ei juuri ilmaa jäähdyttänyt. Vettäkin tuli vain 15 ml.

Kylvin tänään uuden satsin pinaattia ’Nores’. Keskikesällä se kukkii herkästi, mutta ehkä ei enää.

26.7.  Tällä viikolla on ollut tosi helteistä, kolmenkymmenen paikkeilla joka päivä.  Ei paljon ole jaksnut puuhailla. Onneksi on kesävesikaivo, niin että on voinut kastella kuumuudessa kärvisteleviä kasveja.

Leikattiin kamelianjasmikkeet ja mongolianvaahterat. Myös salavat saivat kuritusta.

19.7. Poistin lehtikaalin yltä harson. Kaalit ovat tosi isoja.

16.7. Lomaltapaluun jälkeen puutarha ja kasvihuone ovat kutakuinkin kunnossa. Tomaatit ovat kypsymässä ja jokunen kurkkukin on tullut. Rinkeplummat kukkivat hienosti!

5.7. Latvoin melkein kaikki kirsikkatomaatit ja poistin paljon lehtiä, myös kaikki varkaat. Ollaan lähdössä puolentoista viikon lomalle, ja piti saada kaikki siihen kuntoon, että pärjäävät poissaollessa. Kastelija on kyllä värvätty, mutta muuta hoitoa ei ole luvassa.

30.6. Onpahan ollut kylmää ja sateista, kaikki kasvu on pysähtynyt tai ainakin hidastunut. Tänään kylvin vähän uutta salaattia kasvimaalle, vaikka entinenkin Babyleaf on vielä aika pientä.

Kasvihuoneen tomaateissa näkyi pari viikkoa sitten jotain vaaleita mötiäisiä. En ihan päässyt varmuuteen, mitä ne olivat. Ruiskutin kumminkin kolmeen kertaan Mäntysuovalla eikä niitä enää näy.

Kurkku ’Iznik’ kasvaa  hyvin kasvihuonessa ja kohta alkaa saada satoa.

15.6. Istutin köynnöspinaatin taimet maahan pergolaportin kupeeseen. Ne itivät lopulta oikein hyvin ja taimia tuli tosi paljon. Vein niitä vähän Merja-kaimalle Tampereelle ja myös työkaverille Turkuun.

7.6. Perennapenkin täydennystä.  Jalokallioinen Erigeron hybrid *Dunkelste Aller’ , muutama Aster dumosús ’Starlight’, alppiasteri ’Weisse Schöne’ ja uusia kaunopunahattuja.

6.6. Toinen kasvihuoneeseen istutetuista Iznik-kurkuista jotenkin mätäni pois. Samoin kävi yhdelle kasvimaalle istuttamistani Beit Alphoista. En taida olla mikään varsinainen kurkkuviljelijä. Siitä huolimatta, tai sen takia, kylvin vielä kaksi uutta Iznikiä.

24.5. Kylvin kylmäkäsittelyssä jääkaapissa olleet köynnöspinaatin siemenet. En oikein mitään ohjetta siihen löytänyt. Levitin pussin sisällön märkään taimi- ja tavallisen mullan sekotukseen laakeaan ruukkuun ja ripottelin vain vähän multaa päälle. Siemenet olivat hyvin pieniä, joten uskon sen riittävän. Nyt vain toivotaan parasta.

20.5. Asennettiin toinen automaattiavaaja kasvihuoneeseen. Nyt niitä on siis kahdessa.

17.5. Nyt ovat säät lämmenneet, yli kahdenkymmenen ja myös yöt ovat pysyneet lämpiminä. Siitä rohkaistuneena istutin tomaatit paikoilleen kasvihuoneeseen. Istutuslaatikoihin laitettiin Kekkilän puutarhamultaa, yhteensä sitä meni 1 300 litraa. Ei siis jatkossa varmaan joka vuosi vaihdeta.

12.5. Kylvin uuden rivin Babyleaf-salaattia ja lisäksi punertavaa lehtisaalatti pienen pätkän, 2 x Frillicen ja 2 x roomansalaatin.

9.5. Viime yöksi jätin ensimmäisen kerran taimet kasvihuoneeseen yöksi. Päivän ja yön lämpötiloissa ei juuri ollut eroa, 7 – 8 asteen tuntumassa mentiin koko ajan.  Harsotin huolella ja pidin valopetroolilämmittimen päällä. Äsken asensin kunnon kaarituet hallaharsoja varten yhteen kasvihuoneen penkkiin. On sitten vähän helpompaa tuo suojaaminen.

4.5. Sekä kurkut että kesäkurpitsa ovat itäneet.

1.5. Kylvin uudet kurkut: 2 x Iznick, yksi Beit Alpha ja yksi Zeina. Lisäksi kylvin kesäkurpitsa Eight ballin. Olen ollut lomalla pääsiäisestä asti. On ollut tosi lämmintä, jopa parikymmentä astetta. Olen pitänyt kaikki taimet joka päivä päivähoidossa kasvihuoneessa. Tänään sitten säätila muuttui: aamulla satoi räntää!

Kaikki kannat ovat vihdoin nousseet pintaan. Ne ovat olleet kovin eriaikaisia. Ensimmäinen tuli näkyviin  jo muutaman päivän päästä istutuksesta ja viimeinen kärki alkoi pilkistää vasta pari päivää sitten.

27.4. Kylvin lehtikaalin siemenet, yhteensä 9 taimipaikkaa.

Vanhassa kasvihuoneessa ollut irtopenkki sijoitettiin nyt kasvimaan ja kasvihuoneen välissä olevaan tilaan. Kylvin siihen kehäkukkaa.

Kitkin huolellisesti rikkaruohot marjapensaiden alta, laitoin kalkit ja kanankakat ja lopuksi peitin alustat paksulla kuorikatekerroksella.

Tautitomaatti

21.4. Kylvin mustajuuren siemenet. Kahdessa Sweet Olivessa on näkynyt lehdissä jotain viotusta. Puutarha ja Piha -Facessa tuli jos jonkunlaista tappotuomiota punkin ja ansarijauhiaisen saastutukselle, mutta selvästikään kyse ei ole mistään liikkuvasta ötökästä. Yksi sentään diagnosoi vaivan ödeemaksi, josta ei varsinaista haittaa ole kasville. Taimet olivat tehneet toisen haaran, jotka näyttivät aivan terveiltä. Leikkasin siis huonot varret vain pois. Ödeema johtuu kasvin lehdissä siitä, että kasvi imee enemmän vettä, kun kykenee haihduttamaan ja vesi rikkoo solurakenteita.

19.4. Kasvihuone on vihdoin valmis. Kylvin kasvimaalle pinaatit ’Nores’ ja ’Giant American’. Istutin Zeina-kurkut ämpäreihin, kun alkoivat jo kiivetä valaisimen ripustustketjuja pitkin. Nyt on pääsiäinen ja tosi lämmintä, tänään jo 15 astetta.

13.4. Käänsin kasvimaata, mistä sain ja laitoin kanankakkaa peruslannoitteeksi. Kalkkia ei ollut, se täytyy listätä myöhemmin. Istutin ilmasipulit maahan, samoin yrittipenkkiin rosmariinin, persiljan ja pari timjamia. Olin totuttanut taimia ulkoelämään jo pari viikkoa. Kylvin ensimmäiset salaatit ulos: 2 x roomansalaatti, 2 x punainen tammenlehvä, 1 x frillece ja yksi rivi Babyleaf.

12.4. Istutin Viherpeukalosta tilatut kannan mukalat isoihin ruukkuihin.

3.4. Koulin ryhmäsamettiruusut. Isot olin koulinut jo muutama päivä sitten. Uuden kasvihuoneen pystytys etenee. Viikonvaihteessa H. kaivoi perustan ja tänään sinne saatiin styroxit ja sorat. Sokkeli valettiin paikoilleen.

2.4. Toinen versio köynnöspinaatista. Laitoin siemeniä märkään multaan Mini-Grip -pussiin. Saavat olla huoneenlämmössä noin 5 päivää ja sitten jääkaappiin.

30.3.Köynnöspinaatti multaan ja jääkaappiin.