Ensimmäiset tomaattikylvöt

Talvi on Turussa ollut niin lämmin, ettei oikeastaan ole talvelta tuntunutkaan. Ehkä osittain sen takia oli helmikuun alussa jo kova polte päästä kylvämään tomaatteja. Annoin periksi hulluudelle ja varhaisten alkukesän maistiaisten toivossa kylvin 1.2. muutaman Maja-tomaatin (garden.org). En ole pensastomaatteja juuri harrastanut, mutta Maja on nyt semmoinen. Toisissa paikoissa mainittu aikaiseksi, toisissa taas vähän myöhäisemmäksi. Makua ei ole moitittu.

Maja on lähtenyt kasvamaan hyvin, ja koulin ne jo omiin ruukkuihinsa. Kuvassa kylvöstä on kulunut kaksi viikkoa.

Ajatus on, että istutan Majat varsinaisiin kasvuruukkuihin siinä vaiheessa, kun otan taimihuoneen käyttöön maalis-huhtikuun taitteessa. Näin satoa voisi ehkä odotella kesäkuun alusta alkaen.

Helmikuun puolivälissä sitten laitoin itämään jo muitakin tomaatteja. Olen talven mittaan lukenut vinkkejä ja suosituksia toinen toistaan kiinnostavammista lajikkeista, ja nyt näyttääkin siltä, että tähän astinen sortimettini vaihtuu lähes kokonaan.

Kasvatukseen on tulossa pari uutta tummaa ns. antho -tomaattia (renaissancefarms.org), elämäni ensimmäinen dwarf- eli kääpiötomaatti ja uusia ovat myös artisan-tomaatit. Entisistä säilyy vain Tomatoberry -kirsikkatomaatti.

Tänään kylvin multaan nämä viisi:

  • Santorini
  • Dark Orange Muscat
  • Dark Galaxy
  • Tomatoberry
  • Dwarf Artic Rose

Noista ainakaan Dark Orange Muscat, Dark Galaxy ja Tomatoberry eivät ole kovin aikaisia, niin sen takia on hyvä saada ne alkuun ajoissa. Toki myöhemminkin olisi ehtinyt. Mutta kun se malttamattomuus… Tomatoberryä lukuunottamatta nuo ovat avopölytteisiä, eli jos maukkaita ovat, voi niistä ottaa siemeniä talteen seuraavaa kertaa varten.

Loput tomaatit kylvän helmikuun lopussa. Silloin multaan ovat menossa ainakin

  • Helsing Junction Blue
  • Artisan Blush Tiger
  • Artisan Golden Bumple Bee

Lisäksi odottelen kanssaharrastajalta Jaune Flamme -lähetystä. Se on herkulliseksi mainittu perinnetomaatti ja Perfect Flame -risteytyksen toinen osapuoli (toinen on Peron). Perfect Flamea olen kovin toivonut ja yrittänyt, mutta huonolla menestyksellä. Sen siemeniä ei tahdo saada mistään, joten kokeilenpa nyt sen äitipuolta/puoliäitiä.

Jos hiukan tingin kasvuston väljyydestä, saattaa sekaan Jaune Flammen jälkeen sopia vielä yksi lajike. Olen aikaisemmin kasvattanut Sun Goldia ja se onkin oikea herkkupala. Mutta sen hedelmät ovat pääasiassa niin pieniä, että kasvattaminen vähän turhauttaa. No, vielä on aikaa miettiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s