Ensimmäiset kylvöt

(26.2.) Alkuviikon kevättunnelma on haihtunut . Puutarhassa lumivaippa sen kun kasvaa ja maisema näyttää yhä talvisemmalta.

Kevät oli kuitenkin ehtinyt jo piirtyä ajatuksiini, ja oli ihan pakko kaivaa siemenpussit esiin tositarkoituksella. Olin niitä toki jo aikaisemminkin hypistellyt ja tehnyt inventaariota , mutta nyt aloitin viljelykauden kylvämällä  ensimmäiset tomaatit.

Kasvatan pääasiassa kirsikkatomaatteja tai muita vähän erikoisempia lajikkeita. Ajattelen, että Tanskanvienti-tyyppisiä perustomaatteja voi ostaa kaupastakin niin halvalla, ettei niille kannata omaa kasvihuonettaan uhrata.

Kylvin ikisuosikkini Tomatoberryn, Sweet Oliven ja Tigerellan sekä viime kesän ensituttavuudesta itse talteen ottamani Indigo Rubyn siemenet.

Tomatoberryn siemeniä oli vain neljä, toivottavasti itävät kaikki. Sweet Olivea jäi vielä yksi pussi, eli muutama siemen. Nyt on hiukan hankalaa, kun noilla nimillä ei tunnu ainakaan kotimaasta enää löytyvän uusia siemeniä. On kyllä hyvin saman näköiset Gardenberry ja Olivade, eli mahtaisiko olla niin, että vain nimet on vaihdettu?

Molemmat ovat F1-hybridejä, joiden siemenistä ei tule emonsa kaltaisia jälkeläisiä. Indigo Rubyn ostin viime keväänä Viherpeukaloista taimena, joten sen jalostuksesta en tiedä. Hyvin samankaltainen, Indigo Rose -nimellä myytävä tomaatti kumminkin on hybridi. Joten kovin paljon en tuon päälle uskalla laskea. Katsotaan nyt, itääkö se edes.

Toin viime kesänä Italiasta kahden eri kirsikkatomaatin siemenet.  Toinen on runkotomaatti Red Cherry ja toinen ruukkukasvatukseen sopiva pensastomaatti Marasca Ibrido. Jätin ne vielä odottamaan. Runkotomaatissa ei ole F1-merkintää, joten siitä ainakin voi ottaa siemeniä, mikäli osoittautuu onnistuneeksi.

Viikonloppupuutarhuri Heidi Haapalahti kirjoitti viikolla omassa blogissaan  latva-artisokan kylvöstä ja kasvatuksesta. Sehän alkoi kiinnostaa minuakin ja innostuin aivan. Hiukan paremmin asiaa tutkittuani alan kuitenkin epäröidä. Taitaa olla melko hankala kasvatettava. Haasteeksi saattaa nousta ainakin kolme koota: kuivuus, kylmyys ja kirvat.

Ehkäpä jätän siis latva-artisokkahaaveet toistaiseksi. Jotain uutta kokeiltavaa olisi kuitenkin kiva löytää. Ehdotuksia?

2 comments

  1. Oletko kasvattanut ananaskirsikkaa? Mulla on se nyt toista kertaa kokeilussa, kivasti kasvoi toissa kesänä muttei ehtinyt kovin hyvin kypsyä ulkona. Kasvihuoneessa varmaan tulisi hyvä sato.

    Tykkää

  2. Hei Päivikki!

    Tuohan olikin hauska idea; ananaskirsikkaa minulla ei ole koskaan ollut. Tutkin sitä hiukan ja se vaikuttaa oikein sopivalta kokeiltavalta. Uskon myös, että kasvihuoneessa voisi onnistua hyvin. Nyt pitääkin heti saada jostakin siemenet, sillä kylvöaika taitaa olla juuri nyt.

    Ja kiitokset vierailusta, käy toistekin!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s