Heinäkuun helteillä

Vuoden 2018 heinäkuu tulee jäämään mieliimme kuumana ja kuivana. Ilmatieteen laitoksen mukaan Turussa on heinäkuun alusta tähän päivään (29.7.) ollut jo 18 hellepäivää, vettä tuona aikana on satanut yhteensä 57 mm.

Tarhuri toivottaisi hieman viileämmät säät jo tervetulleiksi, ja puutarhakin ilahtuisi ainakin kunnon vesisateista. Nurmikko alkaa paikoin olla muisto vain, koivu pudottaa lehtiänsä ja monet kesäkukatkin ovat ränsistyneet paahteessa ennen aikojaan.

Mutta satoa on tullut. Kasvihuoneesta saatiin ensimmäiset kurkut ja tomaatit jo kesäkuussa ja lisää tulee koko ajan. Tosin lämpötila kasvarissa nousee nyt joka päivä yli kolmenkymmennen asteen, mikä heikentää ja suorastaan estääkin hedelmöittymistä. Liiallinen kuumuus  vaikuttaa myös tomaattien punastumiseen, koska lykopeeniä ei muodostu yli 30 asteen lämmössä. Olen kastellut kasvihuoneen kivilattiaa, mutta ei sillä suurta merkitystä tunnu olevan.

Onneksi kasvihuoneessa on tippukastelu, niin ei tarvitse huolehtia muusta, kuin että 225 litran saavissa riittää vettä. Ja onneksi saamme kasteluveden maalämpökaivosta, sillä vettä kyllä kuluu.

B8171980-670F-43D5-A1DA-30F9A36F6395
Kasvimaa antaa satoa.

Kasvimaalla salaatit, pavut ja palmukaali kasvat voimalla, myös mustajuuri näyttää rotevalta. Punajuurta olen kylvänyt pariin otteeseen, mutta niistä ei vielä ole syötäväksi.  Kurpitsat eivät tänä(kään) vuonna minulla oikein menesty. Ne kyllä kasvavat hyvin, mutta suuri osa hedelmistä nahistuu ja mätänee alkuunsa. Näin on etenkin Lungo di Firenzen kanssa. Minikurpitsa on vasta pääsemässä alkuun, mutta samoja merkkejä siinäkin on.

Sen sijaan talvivalkosipuli Aleksandran kasvatus onnistui hyvin. Kaikki viime syksynä istuttamani kynnet kehittyivät hienoiksi sipuleiksi. Ne ovat isoja ja kauniin muotoisia. Nostin ne kaikki tällä viikolla ja ripustin aurinkoon kuivumaan.

6FC09068-B086-4C89-988D-38D556A0F088
Ihanat ensimmäiset omat valkosipulit.

Chilit pärjäävät ulkokasvatuksessa

Chilejä kasvatan ensimmäistä kertaa.  Ne ovat ulkona ruukuissa omassa penkissään puutarhavajan seinustalla. Yhteensä viisi eri chiliä. Kaikki ovat kasvaneet mukavan kokoisiksi ja kaikissa on podeja sekä edelleen myös kukkia ja nuppuja. Etenkin Rocotot näyttävät reheviltä ja voimakkailta. Keräsin niistä ensimmäiset hedelmät eilen. Aji Cristal ja Lemon Drop sen sijaan hiukan huolestuttavat minua. Ne kellastuttavat lehtiään ja erityisesti Aji Cristalissa on aika paljon nahistuineita podeja, jotka sitten putoavat pois.

B2DA2A3D-EC02-4855-B5BE-250F3A27BE3F
Chileillä on ruukkupenkki puutarhavajan seinustalla.

Chileillä on tasainen tippukastelu ja olen yrittänyt noudattaa lannoituksessa kokeneempien chiliharrastajien ohjeita. Seinusta on näillä helteillä jokseenkin kuuma, joten paahdetta on saattanut olla liiaksikin. Laitoin penkin kuumempaan päähän nyt varjostusverkkoa, ehkä siitä on apua.

Pimientos de Padron

Lisäksi kasvihuoneessa kasvaa ensimmäistä kertaa Pimientos de Padron -pikkuchiliä. Kolme komeaa puskaa, joista hedelmiä on tullut runsaasti. Niiden pitäisi olla täysin tulettomia, ja ne on tapana syödä sellaisenaan vain kuumassa öljyssä paistettuna ja sormisuolalla maustettuna.

Harmillista vain, että en varmaan osaa korjata hedelmiä oikean kokoisina, koska tähän asti jokainen niistä on ollut sangen tulinen. Olen ymmärätänyt, että tulisuus muodostuu vanhempiin hedelmiin, mutta mistä ihmeestä tiedän, milloin on oikea hetki? Olen kerännyt kaikki vihreinä ja myös ihan pienetkin hedelmät, parin kolmen sentin mittaiset ovat olleet tulisia.  Tuskin pussissa sentään on ollut vääriä siemeniä, Lord Nelsonilta ovat.

Olen suihkutellut chilit säännöllisesti Neem-öljyllä ja silloin tällöin suihkinut sitä myös kurkuille. Kirvoja tai muita ötököitä ei ole ollut. Ei edes kurkuissa, joita vihannespunkit yleensä ovat vaivanneet. Olen varsin vakuuttunut Neem-öljyn tehosta ja aioin käyttää sitä jatkossakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s