Keltainen liima-ansa, johon on tarttunut pieniä harsosääskiä.

Harsosääskiä :-(

Tämän kevään chilikylvöissäni on melkein alusta asti pelmahdellut pieniä lentäviä hyönteisiä, ja päivien kuluessa niitä on tullut aina vain enemmän. Tarkemmin niitä tutkittuani päädyin siihen, että ne ovat harsosääskiä (wikipedia.org). Yleinen vaiva huonekasveilla ja keväisillä kylvöillä.

Harsosääski ei ole erityisen vaarallinen kasvituholainen, mutta chilinkasvattajat pitävät sitä melko pahana. Lentävät aikuiset ovat lähinnä esteettinen haitta, mutta toukat syövät chilin hentoa juuristoa ja kasvupisteen solukkoa. Sanovat, että harsosääsken toukat voivat tuhota chilikylvöt ihan kokonaankin. Mikään omista taimistani ei ole kuollut, mutta osa on kehittynyt aika hitaasti. Osa ei ole itänyt lainkaan. En kyllä tiedä, voivatko toukat tuhota siemenen ennen kuin se on edes itänyt.

Ainahan sitä varoitellaan, että mullan mukana voi tulla harsosääsken toukkia. Kosteat ja lämpimät kylvöalustat sitten herättävät toukat henkiin ja kohta ne kasvavat lentäviksi aikuisiksi. Sen takia monet suosivat kylvöissään turvetta tai kookoskuitua, joissa toukat eivät elä. Itse olen aina käyttänyt tavallista taimimultaa.

En tiedä, tulivatko harsosääsket mullan mukana vai ilmaantuivatko ne jostain muualta. Taimet ovat minulla työhuoneessa, jossa ei ole muita kasveja, joten todennäköisesti syynä on multa. Tosin käytin samaa multaa jo viime keväänä eikä harsosääskiä silloin ollut. Tänä keväänä minulla oli ensimmäistä kertaa lämpömatto, joka ehkä osaltaan parantaa harsosääsken toukkien elinoloja.

Viikko sitten laitoin chilipurkkien sekaan keltaisen liima-ansan, ja aika tavalla siihen jäikin aikuisia sääskiä jo muutamassa päivässä. Mutta eivät suinkaan kaikki, vaan edelleen niitä liikkui runsaasti mullassa ja lenteli ympäriinsä.

Mullat vaihtoon

Alta päin kastelu ja mullan pinnan pitäminen kuivana on tehokas tapa hävittää harsosääskiä. Mutta kun taimet ovat vasta kovin pieniä, en ole uskaltanut päästää niitä kovin kuivaksi eivätkä ne vielä oikein saa imettyä vettä alhaalta. Niinpä päädyin sitten vaihtamaan kasvualustan.

Olin tilannut tulevia tomaattikylvöjä varten säkillisen Novarbon luomu- kasvatusalustaa (vplux.fi). Päätin ottaa sen käyttöön jo nyt ja täytin sillä uudet puhtaat ruukut ja istutin chilin taimet uudelleen tähän turpeen ja hiekan seokseen. Yritin käsitellä taimia hyvin hellästi ja varoen, mutta ottamalla kuitenkin vanhaa multaa mukaan mahdollisimman vähän. Kastelin taimet syvältä ja laitoin päälle kerroksen kuivaa turvetta.

Nyt voin vain toivoa parasta, että näillä keinoin harsosääsket pysyisivät poissa ainakin herkimmän taimivaiheen. Isommille taimille niistä ei sitten enää niin haittaa olekaan.

PS. Suihkutin taimet ja kasvualustan vielä Neem-öljyllä. En tiedä, vaikuttaako se mitenkään harsosääskiin, mutta ei se haitaksikaan ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s