Lämmitinjuttu for dummies

Koko kesä on ollut kylmä, ja nyt elokuussa myös liiallinen kosteus on alkanut kiusata kasvihuoneessa. Hometta ja härmää on ollut, mutta olen onnistunut kuitenkin aika hyvin välttymään suuremmilta tuhoilta.

Pari viikkoa sitten sain kasvihuoneeseen kauan suunnittelemani Palma- lämpöpuhaltimen. Hankin siihen myös erillisen digitaalisen termostaatin, jotta saisin lämmittimen toimimaan tarkalleen haluamieni lämpötilojen mukaisesti.

Paketti tuli Kivikankaalta ennätysajassa. Tein tilauksen sunnuntaina, ja jo tiistaina pääsin kokeilemaan lämmitintä ensimmäisen kerran.

Kokeiluja ja yllätyksiä

Mutta ihan yksinkertaista lämmittimen käyttöönotto ei ole ollut. Halusin lämmittimen toimivan siten, että kellokytkimen mukaan ajastettuna  käytössä olisi jatkuva kiertoilma ja lämmitys kytkeytyisi päälle digitaaliseen termostaattiin asetetun lämpötilan mukaan. Tarkoitus oli, että kiertoilma vähentäisi kosteutta, ja lämmmitystä tulisi vain vähän.

Mutta kävikin ilmi, että digitaalista termostaattia käytettäessä lämmitin ei saa lainkaan virtaa silloin, kun lämpötila on termostaattiin asetettua korkeampi. Eli ei ole mahdollista saada jatkuvaa puhallusta ja käyttää lämmitystä vain silloin, kun lämpötila laskee alle termostaatin asetuksen. Yhteydenotto Kivikankaalle vahvisti asian näin olevan.

Kun tarkemmin ajattelee, niin totta kai se on juuri niin. Mutta eipähän vain tullut mieleen etukäteen, eikä se käynyt ilmi mistään laitteen esittelystä tai käyttöohjeistakaan.

Puhaltimen omaa, mekaanista termostaattia käyttäen tuo kyllä onnistuu, mutta digitermostaatti on siinä tapauksessa aivan turha.

No, ei se mitään; käytetään  lämmitintä sitten digitermostaatilla ilman jatkuvaa puhallusta kellokytkimen mukaan ajastettuna.

Tarkistin kellokytkimen toiminnan ja asetin sen oikeaan aikaan. Arvelin, että varhaisaamun tunnit ovat kaikkein kylmimmät, ja laitoin kellokytkimen päälle aamu viidestä kello yhdeksään. Termostaatin lämpötilarajaksi asetin 13 astetta. Työnsin kellokytkimen termostaatin pistorasiaan ja lämmittimen töpselin sitten siihen.

For dummies only

Aamulla kävi ilmi, että kellokytkimen kello osoitti noin yhtä yöllä. Eikä lämmitin siis tietenkään ollut lämmittänyt yhtään mitään. Päättelin, että kellokytkin oli viallinen ja vaihdoin sen illalla uuteen. Valitettavasti seuraavana aamuna tilanne oli kuitenkin sama, eli kellokytkimen kello näytti taas olevan yhden paikkeilla.

Ihmettelin asiaa  Perheenpäälle, joka sitten valisti minua, että kellokytkin saa termostaatin pistorasiassa virtaa vain silloin, kun lämpötila on vähemmän kuin termostaattiin on asetettu. Sen takia kello ei ollut vielä aamuseitsemältä ehtinyt yhtä pidemmälle. Niinpä… selvähän se.

Seuraavana iltana laitoin kellokytkimen suoraan kasvihuoneen pistorasiaan, työnsin termostaatin töpselin siihen ja lämmittimen töpselin termostaatin pistorasiaan. Eiköhän alkaisi toimia!

Kasvihuoneen sähkökeskus
Kasvihuoneen sähkökeskus. Viime yönä lämmitin ei ollut lainkaan pääällä, koska lämpötila oli koko ajan yli 13 astetta.  Kuvassa  näkyy myös termostaattiin kiinnitetty sähkönkulutusmittari.

Aamulla juoksin yöpuvun helmat hulmuten kasvihuoneeseen tarkistamaan tilannetta: lämömittari näytti 12 astetta. Mutta mitä ihmettä nyt taas? Lämmitin ei ollut päällä, vaikka termostaatti oli asetettu 13 asteeseen.

Aika monen testauksen jälkeen sitten selvisi, että digitaalinen termostaatti toimii kahden asteen toleranssilla. Eli jos termostaatti on asetettu 13 asteeseen, niin se kytkee virran lämmittimeen vasta kasvihuoneen lämpötilan laskiessa 11 asteeseen. Käynnistyttyään se käy, kunnes lämpötila on jälleen 13 asteessa. Eli kun haluan, että minimilämpö on 13 astetta, termostaatti onkin asetettava 15 asteeseen.

On tuossa se järki, että lämmitin ei ole jatkuvassa päällä – pois päältä -tilassa, vaan toimii hiukan rauhallisemmalla syklillä. Tämäkään asia ei käynyt ilmi ohjeista.

Lämmöllä on hintansa

Laskeskelin karkealla tasolla, paljonko lämmittimen käyttö maksaa. Hiukan yläkanttiin arvioituna sähkön hinta on noin 5 senttiä/kilowattitunti. Lämmittimen maksimiteho on 2 kW, eli täydellä teholla sen käyttö maksaa 10 senttiä tunnilta. Jos käytän lämmitintä esim. kuusi tuntia vuorokaudessa, tulee siitä  kahdessa viikossa 84 tuntia eli 8,4 euroa.

Tarkemmin kulutus selviää sähkönkulutusmittarin avulla. Yritän tehdä asiasta yhteenvedon sitten, kun mittari ja lämmitin ovat olleet käytössä jonkun aikaa.

Korjaus: Lämmittimen käyttämän sähkön hintaan tulee sisällyttää myös sähkön siirtohinta. Se on suuruudeltaan kilowattitunnin luokkaa, eli se tuplaa yllä olevan arvion kahdelta viikolta 16 euroon.

5 comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s