Kultapalmu ja kentiapalmu kasvikaapin vierellä olohuoneessa.

Uudet palmut

Kun vuoden alussa löysin boncheistani jälleen ripsiäisiä (aikaisempi blogikirjoitus), päätin tehdä lopullisen ratkaisun. Tyhjensin kasvikaapin kokonaan ja varmuuden vuoksi hävitin myös kasvikaapin vierellä kasvaneen liki parimetrisen kentiapalmun. Se saattoi olla liioittelua, koska en saanut täyttä selvyyttä, oliko siinä ripsiäisiä vai ei. Mutta joka tapauksessa palmu oli viime aikoina melko lailla ränsistynyt, ja kuivia ja laikukkaita lehtiä oli paljon.

Aikaisemmin niin vehreä olohuoneen nurkkaus näytti hävityksen kauhistuksen jälkeen jokseenkin ankealta. Minusta palmut ovat hienoja kasveja, ja niinpä hankin Plantagenista uuden kentiapalmun. Koska ne ovat melko kalliita, tyydyin alle metrin korkuiseen kasviin.

Uusi kentiapalmu on kovin pieni.

Mutta voi, miten surkealta rääpäleeltä se näyttikään! Edes korokkeen päälle nostaminen ei tilannetta juuri parantanut. Pieni mikä pieni. Koska kasvaminen parhaassakin tapauksessa vie vuosia, päätin hankkia sille viereen kaverin. Kultapalmut ovat nopeakasvuisia ja siksi hinnaltaan kentiapalmuja halvempia. Siispä uusi retki Plantageniin ja 125-senttinen kultapalmu pakettiin. Sattui vielä olemaan viherkasveista -30 %, niin hinta jäi alle 30 euron.

Kultapalmu onkin oikea superkasvi. Se tuli Yhdysvaltojen avaruusjärjestö Nasan tutkimusprojektissa ykköseksi, kun tutkittiin kasvien ilmanpuhdistuskykyä, hoidon helppoutta ja ilmankosteuden kohottamiskykyä. Varsin hyviä ominaisuuksia kaikki.

Nyt kun palmuja on kaksi ja molemmat ovat korokkeen päällä, näyttää nurkkaus jo kohtalaisen vehreältä. Vielä kun kasvikaappi vähitellen täyttyy yrteistä ja chileistä, niin ollaan taas voiton puolella. Uskon ripsiäisten alun perin kulkeutuneen kasvikaappiin yhden ulkona kasvaneen chilin myötä. Yksi chili ja yksi kerta riitti siihen, että ne asettuivat taloksi. Jatkossa en laita kasvikaappiin mitään muuta, kuin itse sisällä kasvattamaani.

Myös nuo palmut aion käsitellä huolellisesti ötököiden varalta. Minulla on Velgro-nimistä ripsiäisten torjunta-ainetta. Se sisältää mustan saippuan kaliumsuoloja ja Ryania speciosa -pajukasvin juuristouutetta. Niiden pitäisi tehota erityisen hyvin ripsiäisten muna- ja toukkavaiheisiin. En ole vielä istuttanut palmuja varsinaisiin ruukkuihinsa, koska pienissä kaupan ruukuissa niitä on helpompi kuljetella suihkuun ja takaisin. Ensin suihkutin ne perusteellisesti pelkällä vedellä. Sen jälkeen suihkepullosta Velgrota huolellisesti jokaiseen lehteen, ylle ja alle. Käsittely toistetaan kolmen päivän kuluttua ja vielä uudelleen 10 päivän kuluttua.

Sitten vain kasvua katselemaan!

Vastaa