Tomaatintaimia ruukuissa keväällä kasvihuoneessa.

Taimihuone käyttöön

Taimet olivat loman ajan eli viikon päivät autotallin viileydessä, joskin hyvässä valossa. Hyvin ne pärjäsivät, kun naapurin rouva huolehti kastelusta, mutta selvästi kehitys oli hidastunut kuitenkin.

Kotiin palattuamme vein kaikki heti taimihuoneeseen päivähoitoon. Aurinko paistoi ja ulkona lämpöasteita oli peräti kymmenkunta; taisi olla lämpimin päivä tähän asti.

Illalla kannoin taimet vielä sisälle, koska halusin ensin testata taimihuoneen lämmitystä yhden yön ilman kasveja. Asetin lämmittimen termostaatin 17 asteeseen. Lämmittimessä on kahden asteen toleranssi, joten se kytkeytyy päälle, kun lämpötila laskee viiteentoista. Ajattelin ensin alkuun pitää lämpötilaa hiukan korkeammalla ja pudotan sen sitten niin, ettei laske alle kolmentoista. Alkuun en laittanut myöskään ajastinta, eli saa puhaltaa päivälläkin, jos on kylmä.

Viime keväänä itse tehdyn taimihuoneen lämmittäminen maksoi kuukauden ajalta noin kymmenen euroa. Silloin lämmitin ei ollut lainkaan päällä päivisin, mutta tuskin muutama mahdollinen päivätunti tuo siihen paljonkaan lisää. Kulutusmittari sen sitten kohta näyttää.

Toisena yönä jätin sitten taimet taimihuoneeseen. Lämpötila oli yöllä ulkona käynyt nollassa, kasvarissa taimihuoneen ulkopuolella oli alimmillaan ollut noin neljä astetta. Taimihuoneen lämpötila näytti tasaista 16 astetta koko yön. Taimihuoneessa on käytössä Netatmon sääaseman anturi, joka näyttää hiukan enemmän kuin lämmittimen termostaatin anturi.

Eli kasvihuonekausi on nyt sitten alkanut ja jatkuu taimihuoneessa, kunnes on selvästi lämpimämpää eikä lämmitintä enää tarvita ainakaan säännöllisesti. Sen jälkeen tomaatit voikin jo istuttaa paikoilleen varsinaiseen kasvihuoneeseen.

Reilu kuukausi sitten kasvihuoneeseen penkkiin kylvämäni pinaatit ovat nousseet pintaan. Tänään kylvin niille kaveriksi rivin pak-choita.

Varhaista vihreää ruokapöytään on siis tulossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s