Chilin ja tomaatin taimia

Taimikasvatus hyvässä alussa

Laitoin ensimmäiset chilin siemenet multaan (ja lautalle) tammikuun toisena päivänä. Sen jälkeen kylvöjä tuli tehtyä viikon – kahden välein lisää: toinen kierros chilejä, helmikuun alussa ensimmäiset pienet pensastomaatit, helmikuun puolivälissä ensimmäiset varsinaisista tomaattikylvöistä ja tällä viikolla loput. Nyt kasvamassa on yhteensä 15 ruukkua chiliä (8 lajiketta) ja 13 tomaattia (6 lajiketta). Mullan alla kasvuun lähtöä odottelee vielä kahdeksan tomaattilajia lisää.

Ihan aluksi chilit kasvoivat lämpimässä valojen alla vanhassa pikku akvaariossa. Se kävi kuitenkin nopeasti pieneksi ja piti keksiä muuta.

Seuraavaksi viritin kasvivalaisimet vanhaan taimilavaan ja siirsin chilit ja uudet tomaattikylvökset sinne. Lämmittimeksi laitoin vielä terraarioissa käytettävän 60 w. lämpölampun. Se ei valaise, lämmittää vain, eli voi hyvin olla päällä myös yöaikaan, kun kasvilamput eivät lämmitä. Kaikki kasvavat ja voivat lavassa oikein hyvin. Lava oli käymässä jo matalaksi, ja niinpä värkkäsin sille parinkymmenen sentin korotuksen. Muoviputkesta tolpat lavan kulmiin ja kuplamuovia alareunaan. Ei ehkä tyylikkäin rakennelma, mutta toimii. Uskon, että korotuksen ansiosta chilit pärjäävät lavassa nyt vielä kuukauden päivät. Sen jälkeen taimet pääsevät lämmitettyyn taimihuoneeseen ison kasvihuoneen sisälle.

Tomaatit siirrän niiden hiukan kasvettua viileämpään, eli autotallin taimikasvattamoon.

Chileistä Aji Cristalin ja Aji Guyanan olen jo kertaalleen latvonut, kun ne venyivät korkeutta ja näyttivät vähän honteloilta. Hyvin lähtivät tekemään sivuhaaroja, ja nyt näyttävät oikein tukevilta.

Chili Cheyennessä on ollut jo nuppuja, aika paljonkin. Olen nyppinyt ne vielä pois, että jaksaisi sitten oikeampaan aikaan alkaa tuottaa podeja. Cheyennessä on ollut jonkun verran ödeemaa. Olen lannoittanut kaikkia Puutarhan kesällä chiliyhdistyksen ohjeen mukaan. Nyt olen lisännyt pelkällä vedellä kastelun määrää.

Helmikuun ensimmäisenä päivänä kylvämäni Maja-tomaatit ovat jo mukavan kokosia ja vahvoja taimia. Odotan saavani niistä ensimmäisiä maistiaisia jo touko-kesäkuun vaihteessa. Aion istuttaa ne lopullisiin ruukkuihinsa taimihuoneeseen siirron aikaan viimeistään huhtikuun alkupuolella.

Majan jälkeen ensimmäiset tomaatit koulin omiin ruukkuihinsa tällä viikolla. Loput ehtinevät koulintavaiheeseen joskus parin viikon päästä, ehkä aikaisemminkin.

Maja, 1.2. kylvetty25.2. kylvetyt
16.2. kylvetytArtisan Blush Tiger
SantoriniArtisan Golden Bumble Bee
Dark Orange MuscatJaune Flamme
Dark GalaxyNew Big Dwarf
TomatoberryNepal
Dwarf Artic RoseCherry-Mate (salaperäinen japanilainen)
Black Cherry
Helsing Junction Blue

Tänä vuonna tomaattivalikoimani on aika lailla erilainen kuin ennen. Olen pitkin talvea kerännyt ideoita mielenkiintoisista lajikkeista ja uusia on nyt tulossa kasvatukseen paljon. Ensimmäistä kertaa minulla minulla Dwarf-tomaatteja ja useampi uusi tumma tomaatti. Kirsikkitomaatteja on vähemmän kuin yleensä. Jaune Flamme on kiinnostava ja odotan siltä paljon. Perfect Flamea en ole päässyt maistamaan, mutta sanovat Jaune Flammen sen puoliäitinä olevan myös erittäin maukas ja makea.

Sain kanssaharrastajalta myös Nepal-tomaatin siemeniä, jonka pitäisi nimensä mukaisesti olla nepalilainen lajike. Miniäni on kotoisin Nepalista ja minusta on mukava yrittää kasvattaa hänelle kotimaansa tomaattia.

3 comments

  1. Kauniita taimia sinulla jo tänä vuonna! Tuntuu, että aika moni on löytänyt tomaattien dwarf-lajikkeet kevään (tai jo talven) kylvöihin. Minulla on tammikuun lopussa kylvettyä Vilmaa, Lemon Serbet ja myöhemmin laitettu Maja.Kasvatin näitä viimekin vuonna, mutta en näin aikaisin. Ja hölmönä en laittanut makuja ylös. Muistan vain, että yhden maku oli aika mitäänsanomaton. Tänä vuonna muistiinpanot!

    Liked by 1 henkilö

  2. Juu, kyllä on mennyt hyvin tähän asti. Dwarfit kiinnostavat paitsi makunsa puolesta, myös siksi että kompakti koko ei ole haitaksi tavallisessa kasvihuoneessa. Majaa laitoin tosiaan jo helmikuun alussa. Toivotaan, ettei juuri se ole se mitäänsanomaton makukokemus. Parin viikon päästä on tarkoitus ottaa pieni taimihuone käyttöön.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s