Salaatteja kasvimaalla varjostusverkon alla.

Alkukesän kuulumiset

Ensin oli maaliskuu ja kesä oli jossakin sadan vuoden päässä. Ja nyt sitten yht äkkiä ollaan kesäkuun puolivälissä; ihan kumma juttu.

Kasvihuoneessa on jo kesämoodi päällä, eli taimikasvatusvaiheen ja autotallista sinne siirrettyjen Välimeren kasvien jälkeen siellä on nyt vain tomaatit ja kurkut. Plus tietysti vähän basilikaa ja pari samettiruusua.

Tomaatit ovat tosi hyvän kokoisia kaikki, ensimmäiset raakileet pitkällä. Odotin, että helmikuun alussa kylvämäni Maja olisi ehtinyt kypsyttää ensimmäiset hedelmänsä jo juhannukseksi, mutta eivät taida ehtiä. Majan piti olla varhainen lajike, mutta ei ihan siltä nyt näytä. Ensi vuodeksi pitää tutkia joku muu vaihtoehto. Tomatoberryä lukuunottamatta kaikki tomaatit ovat itselleni uusia lajikkeita. Mielenkiinnolla odotan maistiaisia niistä.

Penkkeihin istuttamisen jälkeen tomaattien kasvu on ollut nopeaa ja runsasta. Varkaat olivat päässeet venymään vallattomasti ja osa varkaista oli ehtinyt kasvattaa omatkin varkaat ennen kuin heräsin niitä poistamaan. Ihan tarkoituksella olen tänä vuonna antanut kaikkien runkotomaattien haarautua kahdeksi, joidenkin jopa kolmeksi. Uskoakseni se määrä ei vie voimaa kasvulta, vaan päin vastoin lisää satoa.

Kahdessa ensin kylvämässäni kurkussakin – Hopeline ja Picolino – on jo pienet hedelmän alut. Iznikin kylvin myöhemmin ja istutin sen penkkiin vasta äsken.

Chilit ovat omassa pienessä kasvihuoneessaan ja hyvässä kasvussa nekin. Istutin chilit tänä vuonna Orthexin altakasteluruukuihin, isoin on halkaisijaltaan 30 senttiä, pienin 20. Lisäksi Rocoto Montufar ja Hungarian Hot Wax ovat ulkokasvatuksessa talon eteläseinustalla, kuten myös tomaatit New Big Dwarf ja Nepal. Ulkona oleville tuunattiin altakasteluruukut 25 litran riuttasuolaämpäreistä. Ämpäreiden sisälle sijoitettiin Elhon 13 litran sisäruukut, ja vesitilaksi jäi noin seitsemän litraa. Se on laiskalle kastelijalle aika mukavasti. Ämpärit ovat puisen penkin sisällä, sillä mitään kaunistuksia ne eivät ole. Kauriiden varalta penkki on suojattu verkolla.

Kasvimaalta saa jo satoa. Salaattia ja pinaattia on yllin kyllin, eikä kaikkea pinaattia tahdo ehtiä edes syödä. Kylvin sen aika tiheään, mutta siitä huolimatta lehdet ovat kasvaneet suuriksi ja kukinta oli jo lähellä. Nepälilaiseen / intialaiseen Palak paneeriin pinaattia tarvitaan kerralla paljon ja niinpä käytimme ensimmäisen kylvön kaikki loput pinaatit siihen. Tämä Vegeviettelys-blogin ohje on aivan erinomainen, kannattaa kokeilla!

Juurekset eivät jostain syystä ole oikein kunnolla itäneet. Mustajuurta kylvin jo uudelleenkin, mutta ei siitäkään paljon ole noussut. Punajuuresta on itänyt vain muuutama. Täytyy tehdä uusintakylvö siitäkin.

Yritit, ilma- ja ruohosoipulit sekä valkosipuli kasvavat voimalla ja vähitellen ruokapöytään saadaan yhä enemmän syötävää omasta maasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s