Taimikasvattamo

(19.2.) Minulla on jo useamman vuoden ollut keväisin pieni taimikasvattamo autotallin ikkunan edessä. Siirrän taimet sinne viileään niiden noustua kunnolla pintaan, sillä sisätiloissa ne venyvät turhan honteloiksi ja hennoiksi.

Ensin siellä oli vain hylly, jonka päälle ripustin vanhan akvaariovalaisimen.

Koska autotallin peruslämpö on vain noin 13 astetta, olivat ensimmäiset maaliskuun viikot yleensä vähän turhankin viileitä kunnon kasvulle.

Sitten yhtenä vuonna keksin teipata valaisimen ympärille kuplamuovin, jolloin sen sisään muodostui ikään kuin pieni kasvihuone. Päivällä valaisimen päällä ollessa lämpötila oli muovin sisällä oikein sopiva, noin 17 astetta. Valon sammuttua lämpötila tietysti laski. Lämpötilaeroja tasaamaan hankin  muutama vuosi sitten vielä terraarioihin tarkoitetun 60 watin lämpölampun. Se ei valaise, ja sitä pidetään päällä vain öisin.

Koska loisteputkivalaisin on mitoiltaan taimihyllyä pienempi, oli  kuplamuoviteltta harmillisen ahdas hyllyyn nähden.  Lisäksi valaisimen aikanaan hätäisesti  kyhätty ripustus ketjujen varassa oli kovin hankala, kun sitä piti taimien kasvaessa nostaa ylemmäs.

Mutta  idea oli hyvä, ja päätin vähän jalostaa sitä. Suunnittelin, että autotallin kattoon kiinnitettyihin verhokiskoihin saisi hyvin ripustettua kuplamuoviverhon. Näin sen saisi koko hyllyn kokoiseksi ja taimille tulisi enemmän tilaa. Hankalan ketjuripustuksen voisi samalla korvata mm. bambuverhoissa käytetyllä narusysteemillä.

Perheenpää oli kiltti ja kiinnitti kiskot kattoon, porasi reiät valaisimeen ja teki siihen uuden naruripustuksen, jonka avulla valaisimen nostaminen ja laskeminen sujuu paljon entistä helpommin.

Valmis taimihylly.png
Jouluruusu odottelee taimikasvattamossa maahan istutusta.

Valaisimessa on kaksi 36 watin loisteputkea. Aikanaan päättelin, että jos  kasvit olivat kasvaneet niiden voimin vedessä, niin miksi eivät kasvaisi sitten mullassakin. Niinpä niiden alkuperäisten putkien kanssa on pärjätty tähän asti. Loisteputkien valoteho kuitenkin laskee niiden ikääntyessä, joten tänä keväänä hankin uudet. Nyt valitsin ihan oikeat kuivanmaan kasviputket, eli Osramin Fluora-putket.

Pienviljelijän tarpeeseen tämä pikkuinen taimikasvattamo on aivan riittävä. Vaikka hyllypinta-ala on vain 150 cm x 45 cm, se riittää tomaatintaimilleni, samettiruusuilleni ja myöhemmin kurkuille ja kesäkurpitsoille. Toki se käy ahtaaksi – etenkin korkeuden puolesta –  kun taimet kasvavat, mutta silloin ollaan yleensä jo niin pitkällä keväässä, että taimet voi viedä päivisin kasvihuoneeseen.

2 comments

  1. Ihailen sinua Merja!

    Minun multasormeni eivät taivu taimien kasvattamiseen, mutta onneksi voin ostaa taimia.

    Seuraan mielelläni taimiesi tarinaa ulos istutukseen asti. Siispä, please, lisää blogeja.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s