Neiti Kevät

Hän on täällä taas – kuinka sua kaipasin. Täällä taas – talven yli odotin. Ja täällä taas – neiti Kevät on tullut kaupunkiin.  – Sir Elwoodin hiljaiset värit: Neiti Kevät

Kevät alkaa vihdoin edetä vähän vauhdikkaammin täällä Turussa. Pihalta ovat viimeisetkin jää- ja lumilämpäreet kadonneet ja eilen hävisivät jäät myös uima-altaasta. Maa on sulannut jo sen verran, että joitakin pihatöitäkin saattoi aloitella.

Olen pitkin talvea varovasti ehdotellut Perheenpäälle, että terassin edustalla huonosti menestyvä nurmikko kaivettaisiin ylös ja alue katettaisiin kauniilla sepelillä ja suikertelevalla kivipolulla. Viikonvaihteessa Perheenpää tarttui lapioon ja hups vain; homma tuli tehtyä.

Viime syksynä pihamuuri-istutuksesta ylimääräiseksi jääneet kolme seppelvarpua ja pari pientä keltalehtistä happomarjaa ovat talvehtineet kasvimaassa. Ne istutettiin nyt tulevaa sepeli- ja kivipintaa pehmentämään. Ajatuksena on myöhemmin keväällä istuttaa sinne tänne sekaan vielä muutama sopiva kurjenpolvi, ehkä harmaakurjenpolvea. Uskon, että lopputulos tulee olemaan kehnokuntoista nurmikkoa parempi.

Vuosikymmeniä vanha, alhaalta kaljuuntunut valamonruusuaita leikattiin alas jo jokunen viikko sitten. Nyt puhdistin penkin rikkaruohoista ja kuritin kovalla kädellä villisti rehottaneita sivuversoja. Lopuksi vielä uusi koristekate pintaan ja urakka oli valmis. Ja melkoinen urakka se olikin!

Taimet viihtyvät kuplahuoneeessa

Taimikasvatukseen kuuluu hyvää. Kaikki taimet ovat olleet nyt kolmisen viikkoa kasvihuoneen lämmitetyssä kuplahuoneessa. Reilun kahden viikon ajalta sähkönkulutusmittari näyttää lämmittämisen hinnaksi tulleen 4,80 euroa.

Tomaatit ovat niin tanakoita, ettei niitä ole juuri tarvinnut edes tukea. Ja mikä hienointa, useimmissa näkyyy jo ensimmäisiä pienen pieniä kukka-aihioita. Kuplahuoneessa kasvattaminen on selvästi tehnyt tomaateille hyvää ja ne kehittyvät nopeammin kuin aikaisempina vuosina.

Chileistä yhdessä Rocotossa on kukkia ja muissakin nuput ovat tulollaan. Olen aloittanut chilien suihkuttamisen Neem-öljyllä kerran viikossa. Sen avulla yritetään torjua kirvoja jo ennakolta. Neem-öljy on melkoista tököttiä ja vielä käyttöliuokseksi sekoitettunakin  sakeaa ja paakkuuntuvaa. Sen takia ruisku täytyy pestä käytön jälkeen huolella tai muuten se on kohta pilalla.

img_4330
Chilit viihtyvät kuplahuoneessa ja kasvavat hyvin.

Samettiruusut ovat hyvässä kasvussa ja viimeisetkin on jo koulittu omiin ruukkuihinsa. Niitä on nyt tulossa neljää eri lajiketta, yhteensä kolmisenkymmentä.

Olen lannoittanut kaikkia taimia maltillisesti Puutarhan kesällä. Chilejä lähes joka kastelukerta, muita hiukan harvemmin.

Kasvihuoneessa näyttää varsin vihreältä ja kesäiseltä, kun olen siirtänyt sinne kaikki autotallissa talvehtineet Välimeren alueen kasvit, eli oliivipuun, laventelin, rosmariinin ja laakeripuun.

img_4248
Rosmariini ja laakeripuu nauttivat kasvihuoneen valosta ja lämmöstä.

Viikonloppuna kylvin kurkut ja kesäkurpitsat. Laitoin ensimmäistä kertaa viidakkokurkkua ja uusi tuttavuus on myös amppelissakin viihtyvä ’Hopeline’. Kesäkurpitsa ’Lungo Firenzeltä’ odotan paljon, ja todella kiinnostava on myös ensimmäistä kertaa laittamani minikurpitsa.

Muuta esikasvatettavaa ei sitten enää olekaan. Pavut laitan aikanaan suoraan maahan, samoin mustajuuret ja muut kasvimaalle tulevat.

2 comments

  1. On tosiaan jo kesäinen tunnelma kasvihuoneessasi. Siirtolapuutarhapalstallani oli viikossa tullut täysi kevät. Edellisenä viikonloppuna kävimme leikkaamassa omenapuut talvisissa tunnelmissa. Nyt perjantaina oli kaikki lumi sulanut ja kevätkukkia pilkisteli monesta paikasta.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kyllä tosiaan nopeasti kaikki nyt edistyy, ja aivan mahtavaa se on. Joka vuosi se on yhtä kiinnostavaa ja kutkuttavaa. Kuplahuone alkaa olla jo aika täynnä, niin että kohta on varmaan siirrettävä jotain lämmittämättömälle puolelle. Pian jo sielläkin moni varmaan pärjää.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s