Uusi havuaidanne

Tontin tienpuoleiseen reunaan rakennettu uusi istutusallas tuli eilen kokonaan valmiiksi, kun havut ja muut pensaat istutettiin paikoilleen.

Istutusallas tehtiin paikalla aikaisemmin kasvaneiden neljän Terijoen salavan tilalle. Muuttaessamme taloon 15 vuotta sitten salavat olivat alhaalta paljaat ja latvukset kurottelivat sähkölankoihin. Päädyimme silloin tapittaamaan ne, ja seuraavat 10 vuotta ne olivatkin mukavan näköiset ja toimivat myös hyvänä näkösuojana.

Viime vuosina puut alkoivat kuitenkin ränsistyä ja harventua, eikä niitä enää voinut pitää järin kauniina. Salavat olivat tulleet tiensä päähän, ja oli aika suunnitella niiden tilalle jotain muuta.

IMG_2072
Vanhat salavat saivat väistyä.

Jotain vihreää ja peittävää tietenkin. Koska pihamme on alempana kuin tie, oli näkösuojan aikaan saamiseksi uudet istutukset nostettava maanpintaa korkeammalle.

Sitä varten paikalle rakennettiin punaisista muurikivistä istutusallas. Altaan pituus on 12 metriä, syvyys reilu metri ja korkeus vaihtelee toisen pään 40 sentistä toisen pään 65 senttiin.

Annoimme salavien kaatamisen ja istutusaltaan rakentamisen turkulaisen Viherpalvelu Ettalan tehtäväksi. Työ sujui mallikkaasti ja rakennusmiehet olivat työssään todella huolellisia. Ettalan hortonomi myös neuvoi kasvien valinnassa ja hankki valitsemamme pensaat Puutarha Tahvosilta.

IMG_2071
Istutusaltaan rakentaminen sujui ammattitaidolla.

Koska käymme pihamme uima-altaassa kesät talvet ja mieluusti ilman uimapukua, tuntui talvellakin näkösuojaa antava havuaidanne sopivalta ratkaisulta. Tuijat olisivat olleet edullinen vaihtoehto, ja ne ovat kasvaneet muualla puutarhassa oikein hyvin.  Mutta Perheenpää sanoi jyrkästi ”EI”; meille ei tule kahdentoista metrin tuija-aitaa.

Katajat eivät ole pihallamme oikein menestyneet, eikä leikkausta vaativa kuusiaitakaan miellyttänyt. Marjakuuset sopivat hyvin aidanteeksi, ja lopulta valitsimme pääkasviksi kartiomarjakuusen. Yksitoikkoisuuden välttämiseksi sekaan valittiin myös muutama lehtipensas.

Eilen aamulla haettiin Viherlassilasta vielä muutama matala täydennyskasvi sinne tänne isompien pensaiden väleihin lisättäväksi, ja loppupäivä kuluikin sitten istutuspuuhissa.

Alunperin istutusväliksi oli laskettu 80 senttiä, mutta lyhensimme sen 70 senttiin. Näin aidanne olisi alusta alkaen hiukan tiiviimpi. Kartiomarjakuuset ovat 100 – 120 sentin korkuisia, lehtipensaat hiukan matalampia ja eri kokoisia. Kaikkiaan kasvivalikoima näyttää tältä:

 • 13 kpl kartiomajakuusi ’Hillii’
 • 1 pallohortensia
 • 1 syyshortensia ’Limelight’
 • 1 punainen hurmehappomarja ’Superba’
 • 2 kääpiöhappomarjaa ’Tiny Gold’
 • 2 seppelvarpua ’Crispa’
 • 1 tuivio

Jotta pensaat pääsisivät keväällä hyvän kasvun alkuun, sijoitetaan istutusaltaaseen  tihkuletku kastelua varten. Keväällä ainakin havut täytyy muistaa myös peittää, etteivät ne pääse kuivumaan jäätyneessä maassa.

 

IMG_2086
Istutusallas on valmis ja säleiköt paikoillaan.

Istutusaltaasta ja kohtalaisen korkeista havuista huolimatta uusi aidanne ei vielä tässä vaiheessa ole kovin peittävä. Marjakuusi on melko hidaskasvuinen, ja uskoakseni kunnollista näkösuojaa saa odottaa muutaman vuoden. Sen takia pystytimme pihalle kolme uutta säleikköaitaelementtiä. Ne sijoitetttiin siten, että peittävät suoran näkyvyyden uima-altaalle. Ei siis tarvita uimapukua jatkossakaan :-).

Kaiken kaikkiaan lopputulos on mielestäni onnistunut ja olen uuteen havuaidanteeseemme oikein tyytyväinen.

2 comments

 1. Hyvännäköistä jälkeä! Kuinka paljon terijoensalavien juurakoita piti kaivaa? Meillä on tuossa ”puistoalueella” niitä 4 kappaletta ja mielestäni niitä on liikaa. Ongelma niiden kanssa vaan tuppaa olemaan se, että kun pistää matalaksi, alkaavat kasvamaan vielä enemmän. Joten olemme pohtineet, miten niitä saisi hävitettyä

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos Hilu! Salavien hävittäminen on oma lukunsa. Tämä tehtiin järeästi, eli kaivurilla kaikki ylös isolla kauhalla. Tässä paikassa se oli mahdollista ja myös yksinkertaisin ratkaisu. Mutta harventaminen niin, että osa puista jäisi voi kyllä olla vaikeaa. Tai siis saahan ne tietysti kaadettua, mutta voivat versoa voimakkaasti. Varmaan pitäisi kannot ainakin jyrsiä niin sitten ehkä loppuu kasvu.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s