Chilit kasvussa ja tomaatit itäneet

Maaliskuu! Lumesta ja pakkasesta huolimatta alkaa tuntua vahvasti keväältä. Mietin ja suunnittelen puutarhajuttuja, yritän keksiä pientä keväistä tekemistä. Eilen pesin kaikki puutarhasakset; sekin oli yksi askel kevättä kohti.

Tammikuun puolivälissä kylvämäni chilit ovat jo tanakoita taimia. Minulla on nyt tulossa viittä erilaista chiliä, yksi kutakin. Olen koulinut ne kerran isompiin ruukkuihin ja kohta se varmaan pitää tehdä uudelleen. Pian on myös aika latvoa taimet, jotta ne kasvaisivat tuuheiksi ja vahvoiksi.

Ensimmäistä kertaa viljelyssä on myös Padron-chilipaprikaa.  Rakastan niistä valmistettuja paadettuja Pimientos de Padrón -tapaksia, mutta en ole ennen osannut etsiä oikeaa lajiketta. Saaristopuutarha-blogista vihdoin löysin siemenien oikean nimen.

Chilit ovat vielä olohuoneen ikkunalla kasvilampun alla, mutta kohta siinä alkaa tila loppua. Siirrän ne lähiaikoina autotallin taimikasvattamoon, viimeistään sitten, kun tomaatitkin.

Kylvin tomaatit kuusi päivää sitten ja kaikki ovat jo nousseet pintaan. Lajikkeina ovat Sunchocola, Mexican Honey, Sungold, Tigerella, Tomatoberry ja Indigo Rose. Kylvin kaikkia kaksin kappalein, vaikka ihan niin paljon ei kasvihuoneeseen mahdu. Mutta on sitten haverin sattuessa muutama varakappale.  Ihan perinteiseen tapaan kylvin, eli pikkuisiin ruukkuihin taimimultaan, jossa on seassa perliittiä ja vermikuliittia. Lauttaidätys ei ole minua varten. Tein chilien kanssa vertailevaa tutkimusta ja multamenetelmä voitti selvästi kaikilla mittareilla.

Noista pikkuruukuista tomaatit täytyy koulia isompiin ainakin kerran. Kun viljely on näinkin pienimuotoista, on minusta vain mukavaa, kun taimien kanssa on hiukan puuhaa.

Seuraavaksi on samettiruusujen vuoro. Kylvän yleensä kesäkukkaistuksia varten muutaman isosamettiruusun ja sitten lähinnä kasvimaalle ja kasvihuoneeseen jotain pienempää. Kermanvalkoinen isosamettiruusu ’Vanilla’ on kestosuosikkini ja sitä laitan tänäkin vuonna. Ystäväni tulee perinteiseen tapaan saamaan niistä kesän alussa  muutaman taimen myös omiin istutuksiinsa. Puutarhailoa on niin helppo jakaa!

 

4 comments

  1. Ihanaa, ehdit laittaa Padron-chilit tulille! Tigerella löytyy myös täältä, sitä en ole ennen koittanut. Lautta ei ole käytässä täälläkään, ellei ole joku spesiaalitapaus. Huomasin, että olen vähän laiska siirtämään itäneitä alkuja sitten purkkeihin… 😀

    Liked by 1 henkilö

    1. Juu, hyvin ne Padronitkin ehtivät. Tigerellaa on mulla ollut vuosia. Se on mielestäni mukava perustomaatti, sopivan kokoinen. Ei ihan pieni, mutta ei varsin isokaan. Maku ei ole kirsikanmakea, mutta loistava esim. leivän päällä.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s