Nyt chilityttää

Muutama vuosi sitten kasvatin kaupan chilistä yhden taimen, jätin sen kesäksi heitteille puutarhaan ja syksyllä keräsin sadon. Se oli epämuodostunut ja maistui pahalta. Ei minusta silloin tullut chiliharrastajaa. Olen kuitenkin miettinyt, että olisi joskus mukava kokeilla uudelleen.

Seuraan paria chiliblogia, ja olen ihastellut harrastajien asiantuntemusta ja paneutumista harrastukseensa. Löysin myös ChiliWiki-sivuston, jossa on todella paljon tietoa kasvatuksesta, eri lajikkeista ja chilien käytöstä. Olen jo muun muassa oppinut, että chilinkasvattajat eivät puhu paloista tai hedelmistä, vaan podeista.

Otin yhteyttä lähitienoon harrastajaan (Kaksi kasvihuonetta -blogi) ja sain häneltä tällä viikolla muutamien erilaisten chilien siemeniä.  Chilien nimet, lajit ja lajikkeeet ovat minulle vielä outoja, mutta onneksi sain myös hiukan tietoa näiden lajikkeiden erityispiirteistä.

Kylvin siemenet saman tien, sillä chilit vaativat pitkän esikasvatuksen. Tulossa on nyt kolmea erilaista Rocotoa, eli Montufar, Pico Mucho ja Rojo Ollantaytambo. Rocotot kuuluvat capsicum pubescens -lajiin.  Näiden lisäksi on vielä  c. bassatum-lajiin kuuluvat Aji Cristal ja Lemon Drop.

Tässä harrastajan evästys lajikkeista:

Rocotot voivat olla hieman hankalia koska kasvatuskausi on pitkä. Ulkona lämmin seinusta kesällä on hyvä vaihtoehto. Kasvi kestää kylmää mutta ei pakkasta, joten voi pitää ruukussa ulkona toukokuun loppupuolelta aina syyskuun loppuun. Jos hedelmät eivät ehdi kypsyä niin kannattaa nostaa koko kasvi sisälle jolloin lämpimässä hedelmien kypsyminen nopeutuu. 

Aji Cristal on yksi parhaista chileistä ja tekee punaisia pitkiä hedelmiä jotka ovat rapeita ja keskitulisia, kypsyy vihreästä keltaisen sävyn kautta punaiseksi. Aji Cristalia voi käyttää ihan raakana eli vihreänäkin ja siinä on mukava kirpeä maku ja sopii vaikka salaatin joukkoon silputtuna juurikin vihreänä joten tuo mukaan mukavaa kirpeyttä.

Lemon Drop on keltainen hieman sitrusarominen chili joka on varsin satoisa vaatimattomissakin oloissa, tykkää lämpimästä paikasta jossa tekee hedelmääkin runsaasti. Keltaiset hedelmät sopii mainiosti mm. leivonnaisiin ja hilloihin.

Kylvin siemenet hajakyvönä omiin puutikuilla erotettuihin palstoihinsa kahteen taimilaatikkoon. Se ei ehkä ollut kovin viisasta. Mikäli siemenet itävät kovin eri aikoihin, olisi kukin lajike omassa ruukussaan ollut varmaan parempi ratkaisu. Näin ne olisi saanut helposti siirrettyä saunan lattialämmön päältä valoon ja viileämpään sitä mukaa, kun nousevat pintaan. Nyt voi tulla hankaluuksia sen suhteen.

Käytin tavallista taimimultaa, johon sekoitin reilusti perliittiä ja vermikuliittia. Oli muuten riemullista kauhoa multaa käsissään ja haistella siitä nousevaa kesän tuulahdusta!

Koska chilit ovat käsittääkseni varsin alttiita kirvoille ja muillekin tuholaisille, en halua kasvattaa niitä kasvihuoneessa tomaattieni kanssa. Vaihtoehdoiksi jäävät ulkokasvatus tai erillinen kasvihuone chilejä varten. Uskoakseni itään antava puutarhavajan seinusta olisi kummassakin tapauksessa sopiva paikka. Seinustalle voi sijoittaa ruukkuja tai multapenkin ja sopii siihen pieni seinämallinen kasvihuonekin.

Joka tapauksessa menee vielä kuukausia ennen kuin chilejä voi siirtää yhtään mihinkään, ei ulos sen paremmin kuin lämmittämättömään kasvihuoneeseenkaan. On siis aikaa miettiä ja suunnitella rauhassa.

Ja ihan ensin ne siemenet on saatava edes taimelle :-).

2 comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s