Kuplia kasvihuoneessa

Nyt se on valmis: pikkuinen kuplamuovihuone kasvihuoneen sisällä. Tarkoitus on kokeilla pikkuhuoneen lämmittämistä niin, että sinne voisi siirtää taimet jo huhtikuun alkupuolella.

Hankin kasvihuonelämmittimen viime syksynä, ja mietin jo silloin, että lämmitintä voisi käyttää myös keväällä kasvihuonekauden aikaistamiseen. Silloin ajattelin lähinnä touko-kesäkuun hallaöitä. Mutta talven mittaan aloin suunnitella, miten voisin käyttää kasvihuonetta taimikasvatukseen jo aikaisemminkin.

Käytin ahkerasti Googlea ja yritin löytää valmiin pienen huoneen, mutta tulos jäi varsin laihaksi. Willab Gardenilta löytyi yksi, mutta se oli hiukan liian iso, ja rahtikustannukset 160 euron huoneesta olisivat olleet  huikeat 118 euroa. Siispä päätin tehdä itse.

Tilaa ei tarvittaisi paljon, ja pieni olisi tietysti myös edullisempi lämmitettävä. Kasvihuoneen kiinteiden istutuspenkkien väliin jää juuri sopiva 130 x 85 sentin kolo. Kun penkkeihin kiinnittää putkenkiinnittimet ja niihin kaarelle taivutetut sähköputket, niin syntyy oiva kehikko. Ja kun kehikon päälle nostaa kuplamuovista kootun teltan, on tee-se-itse -sisäkasvihuone valmis.

Tilasin Kivikankaalta kymmenen metriä kasvihuoneeseen tarkoitettua kuplamuovia ja aloin suunnitella toteutusta. Mittasin, leikkasin ja sovittelin tarvittavat palat. Kiinnitin muotoon leikatut päätykappaleet ja seinämät toisiinsa nitojalla, ja varmistin saumat niittien päältä jeesusteipillä.

img_3914
Kuplamuovia, sähköputkia, nitoja ja jeesusteippiä; niistä on sisäkasvihuone tehty.

Perheenpää valmisti kehikon ja sovitti lattialle eristeeksi finfoamin palan ja sen päälle vielä vanerin.  Lopputulosta ei voi pitää kovin kauniina tai eleganttina, mutta uskoakseni kuplamuovitelttani on kuitenkin toimiva.

Jotta puhallin ei puhaltaisi suoraan kasveja kohti, täytyy ne nostaa lattialla olevan lämmittimen yläpuolelle. Siihen tarkoitukseen löytyy valmiina ainakin yksi penkki ja tarvittaessa varmaan toinenkin.

Olen ajatellut aloittaa kasvihuonekauden nyt pääsiäisenä, kunhan ehdin ensin hiukan testata lämmitystä. Varmaan ainakin pari yötä on hyvä seurata lämpötiloja ja sähkönkulutustakin. Chilit ovat jo varsin hyvässä kasvussa, ja pääsäiseen mennessä tomaatitkin varmaan sopivasti vankistuneet.

img_3915
Tomaatit on ensimmäisen kerran koulittu.

Hiukan ennen kuin itse rupesin kokoamaan kuplamuovitelttaani, kertoi Saaristopuutarha-blogin Annika omasta upeasta talvikasvihuoneestaan. Se on rakennettu kennomuovista paikalleen istutuslaatikoiden päälle  ja on niin hieno! Huolella suunniteltu ja kauniisti toteutettu.

Jos tämän kevään kokeilu sujuu hyvin ja saa jatkoa, niin ehkä jonakin vuonna tännekin ilmestyy hieman viimeistellympi ja tyylikkäämpi versio. Siihen asti mennään kuitenkin kuplamuovilla.

5 comments

  1. Jee, kivaa että olet mukana kevään ”alkulämmitttelyissä”! Laitathan kommenttia miten sujuu ja vinkkejä. Tähän mennessä oma vinkkini on tuuletus ja baby-leafit. Minulla on kasvamassa erilaisia salaatteja ja odotan jo kieli pitkällä niiden ehtimistä sellaiseen vaiheeseen, että saa keräillä ensimmäisiä pikkulehtiä. Parin viikon päästä uskon saavani salaattiin pientä omaa vihreää. Kiva kuulla fiiliksiä!

    Tykkää

    1. Juu, varmasti joudutte kokemuksista kuulemaan 😄 Mulla on tarkoitus vain taimia kasvattaa tuolla eli en kylvä sinne. Kohta kyllä laitan istutuspenkkeihin pinaattia, mutta se ei sitten saa lämmitystä.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s