Raparperinpaloja vodkassa lasipurkeissa.

Otetaanko snapsit?

Raparperit ovat Turussa jo komean kokoisia. Se tietää sitä, että on aika kipaista Alkossa ja ostaa pari pulloa kirkasta viinaa.

Hillon ja mehun lisäksi olen useita vuosia valmistanut raparperista myös snapsia. Siinäpä vasta oivallinen säilöntämetodi! Akuuttiin tarpeeseen siitä ei ole, sillä snapsi vaatii pitkän tekeytymisajan. Meillä snapsia juodaan etenkin elokuun rapujuhlissa, ja silloin pöytään kannetaan yleensä edellisen vuoden tuotantoa.

Raparperisnapsin valmistus on yksinkertaista. Raaka-aineina ovat vain raparperi, alkoholi ja sokeri. Sekaan voi lisäksi laittaa jotain itselle mieluisaa maustetta.

Oma reseptini on tässä:

  • Noin 1 litra (500 g) viipaloitua raparperia
  • 2 ruokalusikallista hienoa sokeria
  • 1 – 2 vaniljatankoa
  • 0, 75 litraa vodkaa
Raparperisnapsi on kauniin väristä.

Viipaloi raparperit noin puolen sentin viipaleiksi. Ainakaan nuoria raparpereja ei tarvitse kuoria. Laita viipaleet puhtaaseen lasitölkkiin, lisää sokeri ja vaniljatanko. Kaada päälle vodka.

Anna seistä jääkaapissa 1 – 2 viikkoa. Siivilöi ja valuta juoma suodatinpussin läpi. Se on hidasta, mutta tulos on kirkkaampi ja kauniimpi kuin esimerkiksi sideharsoa käytettäessä. Tässä kohtaa on hyvä vähän maistella ja ehkä lisätä vielä pari ruokalusikallista sokeria. Mutta se on makuasia, snapsin ei tietenkään pidä olla makeaa.

Jos lisäät sokeria, anna sen liueta pari päivää ja kaada snapsi sitten puhtaisiin lasipulloihin. Snapsi saa tekeytyä pullossa muutaman kuukauden tai vaikka vuoden. Itse olen säilyttänyt pulloja pimeässä kaapissa huoneenlämmössä.

Arteeni, juokaamme likööri!

Tänä vuonna ajattelin snapsin lisäksi kokeilla myös liköörin valmistusta. Tein muutoin edellä olevan reseptin mukaan, mutta jätin sokerin pois. Makeutusta varten valmistan sokeriliemen, jossa on neljänneskilo sokeria ja puoli desilitraa vettä. Tai oikeastaan ei voi puhua liemestä, vaan ennemminkin puurosta.

Sokeriliemi lisätään alkoholin sekaan raparperien pois ottamisen ja suodatuksen jälkeen.

Liköörikin saa tekeytyä rauhassa, useita kuukausia. Mikäli ei tule juoduksi sitä ennen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s