Erivärisiä zinnian kukkia.

Kesäkukkahaaveita

Talomme eteläpäädyssä kulkevaa puutarhapolkua reunustaa kuuma ja kuiva maakaistale. Nurmikko ei tahdo siinä pärjätä, mutta sen sijaan ruukuissa kasvavat chilit ja tomaatit viihtyvät seinustalla hyvin. Samoin säleikköpäärynä. Talon tumma tiiliseinä kerää itseensä lämpöä, ja päärynä on yleensä kukassa jo toukokuun alkupäivinä. Niin tänäkin vuonna. Seinustalla kasvavat myös puutarhan ainoat tulppaanit.

Nyt tälle seinustalle tulee myös pieni kesäkukkapenkki, eli 120 x 80 sentin kokoinen lavakaulus. Eihän siihen mitään varsinaista kukkamerta mahdu, mutta uskoakseni aika kiva väriläikkä kuitenkin.

Ystäväni kasvatti viime kesänä upeita zinnioita, ja niitä minäkin nyt halusin. Penkkiin tulee kahta eri sekoitusta, eli Marylandzinnia ’Zahara Double Mix Brilliant’ ja Takii’s Choise. Lisäksi sekaan tulee muutama kirjoperhoskukka.

Ystäväni zinnat kesällä 2021.

Olin malttamaton ja kylvin siemenet jo pari viikkoa sitten. Luotan seinustan lämpöön ja kylvin suoraan lavaan, ilman esikasvatusta. Suojasin kylvökset moninkertaisella hallaharsolla, ja äsken kun kurkkasin, niin muutamia vihreitä sirkkalehtiä oli jo noussut pintaan.

Kesäkukkapenkin lisäksi tuolle seinänvierustalle on tulossa muutakin kukkivaa. Huonosti kasvanut nurmikko kuorittiin pois ja sen tilalle on tarkoitus laittaa kangasajuruohoa ja eri värisiä sammalleimuja, ehkä myös pari laaka- tai sinikatajaa. Kasvien sekaan asetellaan pyöreitä askellaattoja, joita pitkin penkkejä ja ruukkuja pääsee hoitamaan.

Kylvin kaistaleelle jo yhden pussin kangasajuruohoa. Kylvän lisää sitten, kun olen ensin istuttanut sammalleimut paikoilleen. Niitä on tulossa kolmea eri väriä, eli Purple Beauty, Candy Stripes ja Bavaria. En löytänyt mistään sammalleimun siemeniä, joten tilasin valmiit taimet Viherpeukalot-verkkokaupasta, yhteensä 30. Aikaisemmat kokemukseni Viherpeukuista ovat hyviä, ja on kätevää, kun tilaus tuodaan suoraan kotiovelle.

Viime keväänä perustimme pihalle myös pienen kukkaniityn. Se tehtiin valmiista Kukkaniitty-siemenkankaasta, koko noin viisi neliömetriä. Se oli vähän pettymys, koska lajitelma oli melko yksipuolinen. Pääasiassa siinä kasvoi ruiskukkaa, vähän kehäkukkaa ja muutamia unikkoja. Lisäksi oli jotain hyvin rotevakasvuista kosmoskukkaa. Ne eivät koskaan ehtineet kukkaan asti, ja syksyllä kiskoimme ne kokonaan pois. Nyt Perheenpää laajensi niittyalueen tuplaksi, ja kylvin siihen uuden kotimaisen Perhosniitty-seoksen. Lisäksi ripottelin sekaan vähän tulppaani- ja silkkiunikkoa sekä punapellavaa. Lisäsin samoja siemeniä hiukan myös viime kesänä perustetulle alueelle.

Kukkaniitty heinäkuussa 2021

Nyt voi vain odottaa ja toivoa, että kaikki kylvetyt siemenet lähtevät kasvuun. Ja että kukkivien kukkien myötä myös perhoset ja pölyttäjät viihtyvät puutarhassamme entistäkin paremmin.

Zinniakuvat: Sari Rantanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s