Chilin ja salaatintaimia kasvihuoneessa.

Kevät on jo pitkällä

Maalis-huhtikuu on aina kiireistä aikaa taimikasvatuksen ja puutarhan kevätpuuhien kanssa. Niin tänäkin vuonna, vaikka korona ja poikkeusolot jollakin tavoin ovatkin elämää hiljentäneet.

Taimikasvatus on edennyt hyvin. Chilit ja tomaatit ovat jo isoja, osassa tomaatteja on nuput ja joissakin chileissä jo podejakin. Samettiruusut on koulittu omiin ruukkuihinsa, samoin ensimmäistä kertaa kasvattamani kosmoskukka. Myös ensimmäiset salaaatit ovat jo hyvän kokoisia.

Aloin kuljetella chilejä ja tomaatteja päivähoitoon kasvihuoneeseen jo maaliskuun puolivälissä. Ensimmäisen kerran taimet jäivät yöksi lämmitettyyn taimihuoneeseen puoli vahingossa 29. maaliskuuta. Päivä oli ollut aluksi lämmin, mutta kääntyi sitten iltapäivällä nopeasti reilusti pakkaselle enkä enää uskaltanut kuljettaa taimia pakkasessa pois. Ei siinä sitten auttanut muu kuin laittaa puhallin päälle. Onneksi olin jo ehtinyt testata sen toiminnan etukäteen. Seurasi kaksi talven luultavasti kylmintä yötä, (-12 astetta) eli siltä osin taimihuoneen käyttöönotto ei mennyt ihan nappiin. Onneksi huone on vain reilun neliön kokoinen, niin ei tuo nyt ihan valtavan kalliiksi tullut.

Pidin taimia sitten muutaman yön sisällä ja 5.4. aloitin taimihuonekauden uudelleen. Vieläkin on ollut muutaman kerran muutama pakkasaste, mutta pääosin pysytty plussan puolella.

Chilit ovat hyvässä kasvussa.

Suurimmassa osassa chilejä on jo kukkia, monessa podejakin. Sugar Rush Peach näyttäisi olevan hätäisin, sen podit ovat jo useamman sentin. Podeja on myös Hungarian Hot Waxissa, Cheyennessä ja rocoto Montufarissa. Aji Cristalia ja Aji Guyanaa olen latvonut pari kertaa, mikä lienee hillinnyt kasvua, sillä niissä ei näy vielä podeja sen paremmin kuin kukkiakaan. Myös pienet chinenset Aji Dulce ja Pink Habanero ovat vielä nuppuja vailla.

Monia chilejä on kaksin kappalein, ja niistä ainakin osa päätyy jakoon ystäville. Yhtä Cheyenneä olen kasvattanut työkaverille Tampereelle. Miten vain mahtaa sen kanssa käydä, mikäli etätyömääräykset tässä vielä pitkään jatkuvat?

Kylvin Maja-tomaatit jo helmikuun ensimmäisenä päivänä. Istutin ne muutama päivä sitten ns. lopullisille kasvupaikoilleen, eli isoihin ruukkuihin. Ne ovat kauniisti nupuilla, ja toiveena on saada niistä maistiaisia jo kesäkuun alkupuolella.

Maja-tomaaatit ovat jo nupulla.

Kaikki muut tomaatit ovat vielä taimiruukuissaan, mutta monessa niistäkin on jo nuppuja. Ensimmäisinä kukkaan ehtivät Santorini, Dark Galaxy ja Dark Orange Muscat. Ainakin pari viikkoa vielä jatkan taimihuonekasvatusta ennen penkkeihin istuttamista. Lämpötiloista riippuen voi mennä pidempäänkin, sillä ison kasvihuoneen lämmittäminen kovin kylmällä ei oikein houkuttele.

Välimeren alueen kasvit ovat jälleen viettäneet yhden talven autotallisssa kasvilamppujen alla. Lämpötila ei koskaan laskenut selvästi alle kymmenen asteen enkä huolehtinut riittävästä kastelusta. Sen takia osa pääsi vähän ränsistymään; laakeripuu ja rosmariini kuolivat kokonaan. Olen nyt leikannut ja lannoittanut kaikki ja kuljetan niitä päivisin kasvihuoneen valoon.

Välimeren kasvit nauttivat luonnonvalosta kasvihuoneessa.

Oliivipuun toin sisälle hyvän kasvilampun alle jo kuukausi sitten. Se oli pudotellut kovasti lehtiään, mutta näyttää jo toipumisen merkkejä ja leikkauskohdista työntyy uutta kasvua. Se on niin iso, ettei sitä voi kuljetella edes takaisin. Sen takia se joutuu olemaan sisätiloissa siihen asti, kun saan sen ensin kasvihuoneeseen ja sitten lopulta pihalle.

Autotallin asukkaista suurin ja painavin on kuitupalmu. Koska se kestää vähän pakkastakin, se siirrettiin viikonvaihteessa jo terassille omalle paikalleen. Yöksi sekin saa suojakseen vielä pakkaspeitteen. Siinä oli muutamia kuivuneita oksia ja lehtiä, mutta toivoakseni luonnonvalo auttaa sen parempaan kuntoon.

Kuitupalmu totuttelee kevätsäähän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s