Kolme pientä taimiruukkua.

Chilikausi alkoi

Loppiainen käynnistää chilikauden.

Vai miten se vanha kristillinen perinne oikein menee? Joka tapauksessa täällä loppiaisesta tuli nyt kevään aloitus, kun kylvin ensimmäiset chilin siemenet.

Minähän olen chilinkasvattajana ihan noviisi, viime kesänä vasta ensimmäistä kertaa kokeilin. Mutta kun kaikki meni mukavasti, päätin jatkaa lupaavasti alkanutta chilistin uraa.

Viime kevään siemenet sain lähitienoon harrastajalta; ne olivat sangen tulisia kaikki. Pääasiassa kasvatin niitä nepalilaiselle miniälleni, ja tulisuus oli hänelle oikein mieleen. Tänä vuonna aion laittaa myös jotain miedompia lajikkeita itseäni varten.

Punaisia ja keltaisi chilejä korissa.
Viime kesän chilisatoa. Lemon Drop, Montufar ja Rojo Ollantaytambo.

Kuten muutenkin, myös chileissä olen pienviljelijä. Viime kesäisistä lajikkeista kylvin nyt pari Rocoto Montufaria ja yhden Aji Cristalin. Miedoiksi chileiksi tilasin Englannista Aji Verden ja Sugar Rushin siemeniä. Niitäkään en laita kuin yhden kumpaakin.

Viime kesänä chilit olivat minulla Pimientos de Padróneita lukuun ottamatta ulkokasvatuksessa. Kesä oli helteinen ja siksi oikein sopiva siihen. Tulevalle kesälle on kuitenkin uudet suunnitelmat…

Varhaista taimikasvatusta varten tein viime keväänä kasvihuoneen sisälle kuplamuovista pienen sisäkasvihuoneen. Otin sen käyttöön lämmittimen kanssa jo huhtikuun alussa. Se toimi oikein hyvin eikä sähkölaskukaan päätä huimannut. Taimista tuli rotevia ja vahvoja.

Kuplahuoneen tekemisessä oli kuitenin oma hommansa. Lisäksi se tietenkin piti purkaa varsinaisen kasvihuonekauden alettua, joten edessä olisi ollut sama homma uudelleen.

Niinpä yritin löytää jonkin hiukan helpomman ja kestävämmän ratkaisun. Aikani googlailtuani löysin pienen terassikasvihuoneen, joka mittojensa puolesta sopii kasvihuoneeni sisälle. Ja mikä parasta, voin siirtää sen myöhemmin ulos pieneksi chilihuoneeksi!

Näin minulla on yhdelle kasvihuoneelle kaksi käyttöä ja aina paikka, missä sitä säilyttää.

Huone on hyvin pieni, vain 0,9 neliötä. Mutta se riittää taimille ja pienelle chiliviljelmälleni kyllä. Kuplahuone ei ollut juurikaan isompi eikä sinne saanut kunnollisia hyllyjä. Uskoakseni oikea kasvihuone on siinä suhteessa parempi.

Edullisin hinta eli 500 euroa oli Koneraudassa ja sieltä tilasin. On se aika kallis, mutta mikä harrastus tämä olisi, jos ei siihen kaikki rahat menisi?

PS. 29.1. Minikasvihuoneeseen tulikin muutos, sillä Koneraudasta tilaamaani ei enää ollutkaan saatavana. Jouduin siis etsimään toisen vaihtoehdon ja löysin Kone-Glansista hiukan isomman eli 1,2 neliön huoneen. Tämä ei ole niin mukavan näköinen, mutta hinta puolestaan oli merkittävästi halvempi. Ja useimmista seinämallisista kasvihuoneista poiketen siinä on takaseinä. Hyvä asia on sekin, että tässä tulee mukana kuusi siirrettävää metallilankahyllyä. Niihin sopinee taimipurkkeja ihan mukavasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s