Ulkomaan postissa tulleita kirjekuoria. Englannista, Floridasta ja Shanghaista.

Kansainvälistä siemenkauppaa

Heti tammikuun alussa puutarhatontun ajatukset karkaavat kevääseen. Valmisteluja pitäisi jo päästä tekemään, vaikka puutarhassa on hanget korkeat nietokset. Aikaiset chilikylvöt auttavat suurimpaan poltteeseen, ja uusien siemenien tilaaminen toimii sekin lääkkeenä akuutissa kevätkaipuussa.

Tomaatti on minun ykköskasvini. Seuraan Facebookin tomaattiryhmässä harrastajien keskusteluja ja kokemuksia eri lajikkeista. Vaikka pääasiassa kasvatankin pienessä kasvihuoneessani samoja vakiintuneita lajikkeita, mielelläni kuitenkin kokeilen uusiakin harrastajien kehumia lajikkeita.

Herkkutomaatti Shanghaista

Sungold-kirsikkatomaatti on ihastuttavan makea ja sopivasti hapokas herkkupala, mutta kovin pieni. Keskusteluissa samanveroiseksi kehuttu Perfect Flame (burbeehomegardens.com) on kahden maatiaislajikkeen eli Jaune Flammen ja Peronin risteytys. Se on oranssinsävyinen, satoisa, makean kirpeä ja selvästi kirsikkaa isompi. Kuulostaa täydelliseltä, ja sitä aion ensi kesänä kokeilla.

Harmi vain, ettei siemeniä löydy joka puutarhamyymälästä eikä edes Euroopasta. Jenkkikaupat eivät useinkaan toimita Suomeen, mutta onneksi on Amazon. Sieltä löysin Perfect Flamen hintaan kolme dollaria per 25 siemenen pussi. Jostakin syystä hinta Suomeen tuotaessa kasvaa 6 euroon pussilta. Ja siihen päälle tulee vielä postikuluja melkein 25 euroa.

Mutta olihan niitä saatava! Tomaattiryhmästä löytyi muita tonttuja kimppaan, ja niin tilasin kaksi pussia eli yhteensä 50 siementä huimaan 36 euron hintaan. Siemenet saapuivat postilaatikkoon alle kahdessa viikossa. Niitä olikin reilusti toista sataa, ja viiden kimpassa hinnaksi jäi 7,20 per tarhuri. Hiukan hämmentävää oli, että lähetys tuli Shanghaista.

Chilejä Englannista ja rapakon takaa

Viime kesänä kasvattamieni varsin tulisten chilien lisäksi haluan tulevana kesänä kokeilla myös jotain miedompia lajikkeita. Eri lähteitä tutkittuani löysin itseäni miellyttävät Aji Verden ja Sugar Rushin. Kummankin poltetaso on 3 – 4 (asteikolla 0 – 10).

Valitettavasti kumpaakaan siementä ei löytynyt Suomesta. Yritin sitten löytää sellaisen verkkokaupan, josta saisin molemmat samalla kertaa, ja päädyin Tictail.com-nimiselle globaalille kauppasivustolle. Hinnat olivat euroina ja kuvittelin tilaavani siemenet yhdestä liikkeestä Euroopasta.

Kummassakin chililähetyksessä oli bonuspussit.

Mutta ei, siemenet tulivatkin eri paikoista ja vieläpä eri maanosistakin: Aji Verde Englannista ja Sugar Rush Floridasta. Sugar Rushin hinnaksi Floridasta Suomeen omaan postilaatikkoon kannettuna tuli 5 euroa ja Aji Verde maksoi 4,30 euroa. Lähetykset tulivat perille alle kahdessa viikossa.

Hinta ei mielestäni ole paha, etenkään kun kummassakin lähetyksessä oli myös ylimääräiset siemenpussit. Sugar Rush Redin lisäksi sain pussillisen Sugar Rush Peachiä (polte 4) ja Aji Verden kaverina tuli Aji Guyana (polte 6). Siemeniä on noin 15 kpl kutakin.

Chilit aion laittaa itämään pikimmiten, mutta tomaattien kanssa tietysti täytyy vielä odottaa.

4 comments

  1. Wau! Tomaatti- ja chiliharrastajat löytävät siemeniä mitä ihmeellisimmistä paikoista… Minun siemenet tulevat Ruotsista ja poljen täällä jo jalkaa, kun niitä ei näy vieläkään. Minunkaan mielestä hinta ei ollut paha. Kyllähän vähän kaikki harrastukset maksavat ja jos haluaa kokeilla jotain erikoisempaa, kuin rautakaupan valikoimat, niin sitten joutuu tilailemaan. 🙂

    Liked by 1 henkilö

  2. Onhan tämä puutarhailu tosiaan aika edullinen harrastus, vaikka ottaa mukaan kasvihuoneet, lavat ja siemenetkin. Ja kehonhuolto ja mielenterapia tulee siinä ikään kuin kaupan päälle, eli kyllä me ollaan selvästi plussan puolella 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s