Pieni kalamondiini-puu, jossa muutama hedelmä ja kukkia.

Kalamondiinin hedelmät

Pari vuotta sitten ostin Plantagenista pienen sitruspuun, kalamondiinin. Ostettaessa sillä oli mittaa reilut 30 senttiä ja siinä oli runsaasti pieniä oransseja hedelmiä. Osa niistä pysyi paikoillaan ällistyttävästi toista vuotta.

Kalamondiini on viihtynyt kesät ulkona ja ja nyt se viettää toista talveaan autotallin viileydessä kasvilamppujen alla.

Korkeutta puu ei juuri ole kasvanut, mutta muuten se on voinut hyvin ja kukkinutkin kahteen kertaan. Ensimmäisen kesän loppupuolella se teki muutamia kukkia, mutta ne eivät kehittyneet hedelmiksi asti. Viime kesän alussa se kukki runsaammin, ja pian puuhun ilmestyi pikkuruisia hedelmän alkuja. Alkujaan niitä oli aika monta, mutta lopulta kasvamaan rupesi yhdeksän.

Kovin hitaasti hedelmät näyttävät kypsyvän. Ne ovat vieläkin kovin pieniä ja edelleen täysin vihreitä, vain isoimmassa näkyy aavistus oranssin sävyä. Äsken tarkastuskierroksella huomasin siinä myös yhden nupun. Vähän hassu ajankohta kukkia, mielestäni.

Pieni sitruspuu, jossa raa'at vihreät hedelmät.
Kalamondiini talvehtii viileässä autotallissa ja kypsyttää hedelmiään.

Kukkia näkyi myös rosmariinissa, joten ehkä niillä on jokin kukkimiskilpailu meneillään. Tai sitten vaihtoehtoisesti viimeinen epätoivoinen yritys säilyä hengissä.

Autotallissa on kohtalaisen tehokkaat kasvilamput ja lämpötila vähän toistakymmentä astetta. Kalamondiinin kavereina siellä ovat kaikki muutkin Välimeren alueen kasvini. Kastelen niitä niukasti; kalamondiinille olen antanut hiukan myös laimeaa lannoitusta. Olen ajatellut, että hedelmien takia se olisi tarpeen. Tiedä sitten.

Kalamondiini on hedelmineen tosi hauskan näköinen pikku puu ja tuo kesällä puutarhaan ripauksen aitoa Välimeren tunnelmaa. Toivon kovin, että hedelmät kypsyvät ja säilyvät puussa pitkään. Tällä hetkellä näyttää lupaavalta.

Jos sinulla on kokemusta kalamondiinin kasvattamisesta, otan neuvoja vastaan ilomielin.

Lue myös: Ihana kalamondiini

2 comments

  1. Oma kalamondiini on kolme vuotta vanha, talvisin on tytön huoneessa jossa se 18-20 astetta. Hyvä valonlähde niin tekee satoa ympäri vuoden. Sitruslannoitetta käyttänyt myös talvisin, miedompana tosin.
    Pituutta ei juurikaan ole kasvanut mutta johtunee siitä että kantaa satoa suurimman osan vuodesta.

    Liked by 1 henkilö

  2. Wau, olet onnistunut hyvin sen kanssa. Minulla ei ole erikseen sitruslannoitetta, ehkä pitäisi hankkia. Olisihan se hienoa, jos tuokin alkaisi kantaa satoa nyt enemmänkin. On niin kivan näköinen silloin. Ilman hedelmiä aika vaatimaton.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s