Kolme kurkkua

Minulla on kasvihuoneessa yleensä tomaattien lisäksi pari kurkkua, niin tänäkin vuonna. Kasvatan pieniä salaattikurkkuja, joita on mukava napsia sellaisenaan tai laittaa salaatin sekaan.

Muutamia lajikkeita olen ehtinyt kokeilla, ja suurimmat erot niiden välillä tuntuvat olevan kasvutavassa; maussa ei niinkään.

Beith Alpha, Iznik, Zeina, Mertus, Katrina, Picolino ja Baby ovat olleet vaihtelevasti viljelyvuorossa, tänä vuonna kasvihuoneessa kasvavat kaksi viimeistä. Lisäksi kokeilussa on ensimmäistä kertaa amppelikurkku Hopeline.

Kylvin kaikki kolme yhtä aikaa 22.4. Hopeline on kasvanut selvästi nopeimmin, ja ensimmäiset hedelmät siitä saatiin jo kolmisen viikkoa sitten, eli ennen kesäkuun puolta väliä. Babyn ensimmäinen kurkku on juuri ehtinyt kerättävän kokoiseksi, mutta Picolinoa saa odotella vielä joitakin päiviä.

21784CBD-67A3-4938-926B-6E323B9EA478

Picolino kasvaa kaikkein ”siisteimmin”, eli se tekee niukasti sivuhaaroja. Se on siis helppo tukea eikä se takerru kiinni joka paikkaan. Baby alkaa haaroittua jo nuoresta, ja sen kaikkien haarojen tukeminen on hieman työlästä. Toisaalta tuleehan siitä satoakin sitten enemmän. Paitsi että aika paljon sen hedelmistä näyttää jostain syystä kuihtuvan ja kellastuvan jo aivan pieninä.

Hopeline kasvaa minulla amppelissa, mutta sitä kyllä voisi kasvattaa myös tukea pitkin tavalliseen tapaan. Olen jo joutunut katkaisemaan päähaaran, kun tuli lattia vastaan. Sekin tekee aika lailla sivuhaaroja, eli siinä mielessä amppeli-istutus sopii sille hyvin. Siinä versot saavat vapaasti riippua ja kasvaa, miten tahtovat.  Hopelinen lehdet ovat pienemmät kuin muiden, eli ei vie niidenkään puolesta paljon tilaa.

Mutta kastelun kanssa pitää olla tarkkana, sillä ruukussa kurkku pääsee helposti kuivumaan. Minulla on kasvihuoneessa Blumatin tihkastelujärjestelmä, mutta säiliöliitännällä sitä ei saa toimimaan korkealla riippuvassa amppelissa.

Ja se maku sitten? Kaikki ovat erittäin herkullisia, makean ja täyteläisen oloisia. Hopelinessa on mielestäni pienimmät siemenet, mutta kun kerää kurkut noin 10 – 15 senttisinä, eivät ne kovin isoiksi pääse muissakaan.  Ihanaa on leikata siivuja leivän päälle ja pilkkoa kurkkua oman maan salaattiin. Osa tulee napsittua puskasta suoraan suuhun. Ei sitä makua löydy K-marketin tiskiltä.

Punkit ovat parina viime vuotena kiusanneet kurkkujani. Hankin chilejä varten Neem-öljyä, ja olen suihkutellut sitä ennalta ehkäisevästi muutaman kerran myös kurkkuihin. En tiedä, tehoaako se edes punkkeihin,  mutta ainakaan vielä niitä ei ole näkynyt.

Laitoin tänään vielä pari uutta Hopelinen siementä itämään. Kuka tietää,  ehkäpä saan niistä vielä uuden myöhäissadon?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s