Pieni seinämallinen kasvihuone isomman kasvihuoneen sisällä.

Taimihuone valmiina

Voi, miten kevään tulo kutkuttaa! Erityisesti nyt, kun uusi taimikasvihuone on valmiina. Reilun neliön kokoinen seinämallinen kasvihuone on koottu ja kannettu ison kasvihuoneen sisälle.

Se on tarkoitus ottaa käyttöön viimeistään huhtikuussa. Silloin sinne viedään chilin ja tomaatin taimet. Lämmitys hoidetaan BioGreenin 2 kW:n Palma-lämpöpuhaltimella.

Kokeilin kasvihuonekauden aikaistamista ensimmäistä kertaa viime keväänä. Silloin rakensimme itse kuplamuovista ja sähköputkista pienen teltan, jonne taimet siirrettiin huhtikuun 4. päivä. Kokeilu oli onnistunut: taimista tuli tosi vahvat ja tanakat, ja ensimmäiset tomaatit kypsyivät tavallista aikaisemmin jo kesäkuun lopussa. Sähköä kuplahuoneessa kului kuukauden ajalla noin 10 euron edestä.

Ensimmäinen taimihuone oli vain kuplamuovista tehty teltta.

Tuollaisessa kuplamuoviviritelmässä on se huono puoli, että sitä ei voi säilyttää kokonaisena, vaan se täytyy koota joka kevät uudelleen. Eikä sellaiseen liioin saa helposti kunnon hyllyjä. Sen takia mietin, että pieni oikea huone olisi näppärämpi. Sitä ei tarvitsisi taimikauden jälkeen purkaa, vaan kesällä sitä voisi käyttää ulkona chilihuoneena.

Kone-Glansilta löysin kasvihuoneeseen mahtuvan Sunor-merkkisen 1,2 neliön seinämallin. Hinta oli edullinen: kuljetusmaksuineen 119 euroa. Kone-Glansille on annettava erityiskiitos nopeudesta. Tein tilauksen maanantai-iltana ja jo tiistaina sain ilmoituksen, että kasvihuone on Turun rahtiasemalla noudettavissa.

Kasvihuone on 4 mm:n kennolevyä alumiinirungolla. Monista seinämalleista poiketen tässä on myös takaseinä. Huoneessa ei ole sokkelia. Taimihuoneena kasvihuoneen sisällä sitä ei tarvitakaan, mutta ulos siirrettäessä täytyy tehdä sille puinen sokkeli, jonka saa tukevasti maahan kiinni.

Kasvihuoneen kokoamisessa oli oma hommansa. Ohjeessa todettiin, että kyseessä on monimutkainen asennustyö ja kehotettiin varaamaan ainakin puoli tuntia aikaa 😄. No, meni siinä vähän enemmän, useampana iltana sitä olohuoneessa koottiin. Perheenpää oli vastaava mestari ja minä vähän avittelin tarvittaessa.

Ohjevihkonen oli sinänsä kattava, mutta ehkä hiukan turhan suurpirteinen. Kennolevyt sujutetaan kehikon uriin ja kehikko itsessään kootaan ruuveilla. Liukuovi ja kattoikkunakin asettuvat paikoilleen suht’ helposti. Kasvihuoneen mukana tulee kuusi teräslankahyllyä, jotka asennetaan viimeiseksi. Keskimmäistä lukuunottamatta hyllyjen korkeutta voi säätää.

Hyllyistä olen erityisen iloinen, sillä kymmenien taimipurkkien sijoittaminen kasvihuoneeseen olisi muuten melko hankalaa. Alimmaisen hyllyn alle jää sopivasti tilaa lämmittimelle niin, ettei se puhalla suoraan taimia päin.

Oven reunoihin täytyy vielä hankkia kunnon tiivistenauha, sillä seinän ja oven väliin jää melkoinen rako. Ennen käyttöönottoa taimihuoneen lattialle tarvitaan myös Finnfoam -levyä tai muuta eristettä.

Ohjeessa ei puhuttu mitään kennolevyjen päiden suojaamisesta, mutta niin kuitenkin teimme. Suljimme levyjen yläreunat kirkkaalla silikonilla, alareunoihin emme laittaneet mitään. Tällä estetään lian ja kosteuden päätyminen levyjen sisään. Myös alareunaan olisi ollut hyvä laittaa jokin hengittävä sulku, mutta sellaista materiaalia ei ollut käsillä.

Kaiken kaikkiaan kasvihuone on hintaansa nähden mielestäni oikein kelvollinen. Hiukan rimpula ehkä, eikä kovin viimeistelty. Mutta suunnittelemaani käyttöön juuri sopiva.

4 comments

  1. Hei, ostin samanlaisen ja oli siinä mahdoton kokoaminen, ohje on niin huono ja kuvat suurpiirteisiä. Kattoluukkua ei kiinnitetä kiskossaan mihinkään ilmeisesti, ei ainakaan ollut sopivia värkkejä siihen. Onko sinulla lämmittimessä jokin anturi vai lämmittääkö se koko ajan.

    Tykkää

  2. Joo, olihan siinä kokoamista. Kattoluukkua ei tosiaan topata mihinkään. Eikä siihen sovi ainakaan Kone-Glansilla myynnissä oleva avaaja. Taimihuoneena se kattoluukku on ollut OK, mutta en tiedä, mitä keksisi kesää varten ulos. Lämmittimessä on termostaatti, jonka olen säätänyt niin, ettei lämpö laske alle 13 asteen. Sähköä on kulunut yölämpötilasta riippuen 2 – 4 kW per yö, eli 20 – 40 senttiä yössä.

    Tykkää

  3. Hei! Kyllä olen saanut siirrettyä ilman sokkelia, vaikka vähän rimpula tosiaan on. Ulkokäytössä siinä on puinen (kakkos-kakkosesta) tehty sokkeli, johon huone kiinnitetään. Huoneen ”helmaan” porattiin reiät ja niistä ruuveilla kiinni siihen puusokkeliin. Lisäksi on kahdella ruuvilla takaseinästä kiinnitetty vajan seinään, mitä vasten tuo on. Tällä tavoin ei ole ollut mitään ongelmia.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s