Vihreät tomaatit lasipurkissa

Lopulta kesän tomaattisadosta tuli ihan hyvä ja suuri osa syksyn viimeisistäkin kypsyi kasvihuoneessa. Pari viikkoa sitten keräsin kaikki kypsät ja hiukan raa’at autotalliin säilytykseen. Niitä on jäljellä vielä hiukan aamiaisleivän päälle leikattavaksi.

Viikko sitten katkaisin pakkasyön alta turvaan myös vihonviimeiset kaksi Tigerellan tainta, joissa oli yhteensä kilon verran vihreiksi jääneitä tomaatteja. Ne olivat niin raakoja, ettei kypsymistä autotallissa enää juurikaan tapahtunut.

Mielestäni mausteiseen etikkaliemeen säilötyt vihreät tomaatit ovat oivallinen lisuke esim. kinkun ja muidenkin liharuokien kanssa. Olen valmistanut niitä usein ja päätin nytkin turvautua vanhaan ohjeeseen.

En tiedä, mistä ohjeeni on peräisin, mutta luultavasti se on ajalta ennen Internetiä ja hakukoneita. Nopealla googlaamisella en löytänyt aivan samanlaista reseptiä.

1 kilo vihreitä, raakoja tomaatteja,
huuhdellaan ja pistellään haarukalla reikiä

Liemi:
2 dl etikkaa
2 dl vettä
3 dl sokeria
1 kanelitanko
10 – 12 neilikkaa

Liemi kiehautetaan ja tomaatit lisätään sekaan. Keitetään pehmeiksi, noin 10 minuuttia. Siivilöidään liemi ja nostetaan tomaatit uunissa kuumennettuihin lasipurkkeihin (2 x puolen litran purkit ovat ainakin minulla riittäneet). Lientä keitetään kokoon noin 10 – 15 minuuttia ja kaadetaan tomaattien päälle. Säilytetään viileässä.

Raa’at tomaatit sisältävät tomatiinia, lievästi myrkyllistä glykoalkaloidia. Tomatiini ei poistu keittämällä ja mm.  Ruokavirasto suosittelee, ettei vihreitä tomaatteja käytettäisi ravinnoksi lainkaan. En siis kannusta ketään valmistamaan näitä. Itse ajattelen, että muutama säilötty vihreä tomaatti silloin tällöin muun ruuan yhteydessä ei liene kovin haitallista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s