Härmää, hometta ja muita harmeja

Heinäkuun loppupuolella huomasin yhdessä tomaaatissa harsomaiseksi muuttuneen lehden, kohta jo toisenkin. Lähempi tarkastelu osoitti, että lehden alapinnalla oli vilkkaasti liikkuvia, hyvin pieniä vihreitä toukkia. Ne liikkuivat mittarimaisesti, ja pahaa aavistelen, että ne voisivat olla vihannesyökkösen toukkia. Se olisi kyllä viheliäistä. Nimittäin jos niitä on jo ehtinyt koteloitua maahan, on jokseenkin varmaa, että viimeistään ensi kesänä on myös isoja, tomaatteja ahnaasti syöviä toukkia. Sain tutustua niihin aikanaan avomaan tomaateillani, eikä niistä kyllä pääse eroon kuin kasvualustan vaihtamalla.

Poistin kaikki löytämäni vioittuneet lehdet (neljä niitä taisi olla) ja poistin myös pintamaata ko. tomaatin kohdalta. En ole sen jälkeen nähnyt lisää vaurioita tai toukkia, joten tällä hetkellä tilanne niiden suhteen on hallinnassa. Mutta tarkkana pitää nyt olla ja myös ensi kesänä.

IMG_1434
Tomaateissa on paljon raakileita, kunhan vain kypsyisivät. Kuvassa Yellow Mimi.

Ja ikäänkuin tämä ei olisi riittänyt, huomasin molempien kurkkujen alalehdillä muutaman punkin. Hyökkäys oli onneksi vasta aivan alussa, ja päätin heti turvautua järeään vastaiskuun. Viime kesänä tilanne pääsi pahaksi ja lopulta kurkkusato oli menetetty ennen aikojaan.

Suihkutin kurkkujen alalehdet suoraan pyretriinillä enkä pehmoillut ensin mäntysuovalla. Pyretriini on luomuviljelyynkin hyväksytty torjunta-aine, ja ajattelen, että se käy kyllä minullekin.

Karsin myös paljon lehtiä sekä kurkuista että tomaateista, jotta kasvusto olisi ilmavampi. Toistin pyretriinikäsittelyn viikon päästä eikä punkkeja enää näy.

Kun toukat ja punkit oli selätetty, niin lisää harmeja oli tulossa.

Ilma on ollut kostean lämmin, ja viime aikoina on myös satanut aikaisempaa enemmän. Vaikka tuuletus kasvihuoneessa lieneekin päivällä riittävä, nousee kosteus yöllä korkeaksi. Kurkuissa on nyt nähtävillä jonkin verran harmaahometta ja muutaman tomaatin ympärillä maassa on härmää. Olen suihkuttanut kurkkuja ja tomaattien alaosia toistuvasti sooda-mäntysuopa-vesi -liuoksella. Se tehoaa kyllä jonkin verran, mutta ei ole kokonaan hävittänyt ongelmaa.

Keväällä jo haikailin kasvihuoneen lämmittimen perään ja tänään sitten tilasin Kivikankaalta Biogreen Palma-lämmittimen.

Perheenpää veti ulkojatkojohdolla sähköt kasvihuoneeseen. Johto lähtee terassin pistorasiasta ja kulkee sokkelia myöten talon kulmalle, josta menee maan alle ja alta kasvihuoneen sisäpuolelle. Ei ehkä paras mahdollinen ratkaisu, mutta toimii.

Nyt saan tarvittaessa lämmittimen helposti käyttöön ja syksyä kohti etenkin sen puhallintoiminnosta on toivoakseni hyötyä homeiden ja härmän torjunnassa.

 

 

 

4 comments

 1. Lämpimässä kasvihuoneessa on valitettavasti kasvien lisäksi mukavat oltavat myös tuholaisille ja kasvitaudeille. Toivottavasti sait punkit ja toukat selätettyä. Tuo lämmitin /puhallin on varmasti kätevä. Kiva kun lisäsit blogisi blogihakemistoomme.

  Liked by 1 henkilö

  1. Punkkeja eikä toukkia ole enää näkynyt, mutta homeet kyllä vaivaavat. Jotakuinkin hallinnassa kuitenkin. Puhaltimen säädöissä, oikeassa ajoituksessa ym. on vielä vähän opeteltavaa, mutta hyvä se tuntuu olevan.

   Tykkää

 2. Tuo lämpöpuhallin on meilläkin hankintalistalla. Saimme kasvihuoneen pystyyn vasta noin kuukausi sitten, joten lämmitin ostetaan vasta seuraavaa kasvukautta varten. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  Tykkää

  1. Juu, on varmasn hyödyllinen värkki! Mulla on ollut aika tavalla säätämistä, että olen saanut sen toimimaan, kuten haluan. Taidan kirjoittaa siitä postauksen, niin että kaikkien ei tarvitse ihmetellä samoja juttuja.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s