Kasvimaa, joka on peitetty hamppukatteella.

Kokemuksia hamppukatteesta

Kun robottiruohonleikkurin jäljiltä ei enää tullut ruohosilppua kasvimaan katteeksi, piti alkaa miettiä muita keinoja rikkaruohojen torjumiseksi.

Hemprefine Oy mainosti viime keväänä ahkerasti Facebookissa kotimaisesta hampusta valmistettuja katemateriaaleja. Päätin kokeilla ja tilasin 16 kilon laatikon kuitukatetta. Määrä on tarkoitettu 10 – 15 neliön alueelle.

Hamppukatteita on useampaa laatua. Minun käytössäni oli kuitukate, joka on pitkää ja kuitumaista, levymäiseksi puristettua noin viiden sentin paksuista laattaa. Sen levittäminen oli hiukan ruohosilppua työläämpää, kun kuitua piti repiä kasvien ympärille sopiviksi paloiksi. Hyvin se silti sujui, ja rikkaruohot kate esti todella tehokkaasti, paljon ruohosilppua paremmin.

Kesän aikana kate ei juurikaan kulunut tai vähentynyt. Jotkut eläimet – linnut ehkä – tosin jonkun verran riepottelivat siitä tuppoja ympäriinsä. Syksyllä yritimme kääntää sitä maan sisään, mutta se ei oikein onnistunut. Kate on niin kuituista ja sitkeää, ettei sitä saa sekoitettua multaan, vaan se säilyy isoina tuppoina. Luultavasti olisi ollut yksinkertaisempaa vain nostaa kate pois ja laittaa se talteen odottamaan seuraavaa käyttöä.

Kuvassa kate on levitetty kurpitsapenkkiin ja juuri pintaan nousseiden punajuurien ympärille viime toukokuussa.

Meillä ei juuri ole etana- tai kotilo-ongelmaa, mutta hamppukate toimii hyvin myös niiden torjunnassa. Tuttavani ympäröi viime kesänä tonttinsa reunat paksulla kuitukatelaatalla ja sai tuhannet ja ja taas tuhannet lehtokotilot vähenemään dramaattisesti.

Arvelen, että hamppukate-nimellä myyty laatu olisi ollut kasvimaakäytössä sopivampaa. Se on hamppupäistärettä ja ainakin kuvissa se näyttää irtonaiselta silpulta, minkä takia sekä levittäminen että kääntäminen maahan luultavasti sujuisi helpommin.

Minulla oli nyt tarkoitus tilata kokeeksi tuota toista laatua, mutta yritys ei ainakaan tällä hetkellä toimita asiakkaille mitään tuotteita. Hemprefine Oy ilmoittaa nettisivuillaan ajautuneesa kassakriisiin eikä hamppuyritys kiinnosta sijoittajia niin, että se voisi kehittää toimintaansa.

Toivottavasti yrityksen tarina ei kuitenkaan pääty kokonaan. Uskoakseni puhtaille ja luonnonmukaisille rikkakasvien torjuntatuotteille riittäisi kysyntää Suomen puutarhoissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s