Köynnöspinaatti

Ostin puutarhamessuilta köynnöspinaatin siemeniä. Köynnöspinaatti on minulle entuudestaan täysin tuntematon, vaikka kyseessä onkin vanha perinnekasvi. Köynnöspinaatti on ollut vähän unohduksissa, mutta viime vuosina se on lisännyt suosiotaan. Jopa niin, että tällä hetkellä sen siemeniä on käsittääkseni suorastaan vaikea saada.

Nimensä mukaisesti sen lehtiä käytetään pinaatin tapaan, joko tuoreena tai ryöpättynä. Köynnöspinaatti on hyvin vitamiinipitoinen ja taisi siinä olla jotain hyödyllisiä foolihappojakin. Köynnös kasvaa isoksi (jopa neljä metriä), joten siinä riittää lehtiä syötäväksi pitkin kesää. Ja koska se on monivuotinen, tuo herkku nousee maasta keväisin aina uudelleen ja uudelleen. Laiskan puutarhurin unelma siis!

Köynnöspinaatti on kotoisin Kaukasukselta ja talvehtii meillä kolmosvyöhykkeelle asti. Se on kuitenkin hallanarka, joten keväällä kasvusto olisi hyvä suojata esimerkiksi havuilla.

Köynnöspinaatin siemeniä
Köynnöspinaatin siemeniä Maatiainen ry:stä.

Köynnöspinaatin kasvuunsaattamisessa on omat haasteensa, eikä se aina suju kuten Strömsössä. Siemen vaatii kylmäkäsittelyn, minkä  takia se kylvetään ulos mieluiten syksyllä. Se on käsittääkseni aika nirso itämään, ja siemenien tulisi mieluiten olla samanvuotisia, mahdollisimman tuoreita.

Kevätkylvössä siemeniä säilytetään ensin mullassa esimerkiksi jääkaapissa kaksi kuukautta. Sopiva lämpötila on  0 – 5 astetta. Sen jälkeen siemenet kylvetään ja siirretään taimettumaan, lämpötilasta ja ajankohdasta riippuen joko ulos tai sisälle. Jostakin luin, että on myös mahdollista säilyttää siemeniä pakastimessa pari viikkoa ja kylvää sitten viileään tilaan.

Siemenet ovat hyvin pieniä ja liukaspintaisia, jollakin tapaa lasimaisia. Koska niitä oli pussissa aika paljon, ajattelin kokeilla sekä kevät- että syyskylvöä.  Osalla on siis edessään jääkaappielämää multapussissa, minkä jälkeen siirrän ne kesäkuussa istutusruukkuihin ulos.  Osan kylvän suoraan paikoilleen syksyllä.

Onnistumisen suhteen olen melko epävarma. Nettiä selaamalla tuntuu pieleen menneitä yrityksiä olevan enemmän kuin onnellisia loppuja.

Kovasti silti toivon, että edes jompikumpi menetelmä onnistuisi ja saisin tämän epäilemättä maistuvan herkun menestymään myös omassa puutarhassani.

One comment

  1. Päivitysilmoitus: Köynnöspinaatti, osa III

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s