Uima-allas omakotitalon pihassa. Altaan edustalla on Välimeren alueen kasveja ruukuissa.

Vanhan uima-altaan remonttia

Koko alkukesän vienyt uima-altaan kunnostus on vihdoin saatu päätökseen. Aikaa kului, mutta lopputulos on erinomainen.

Talomme on rakennettu vuonna -68, ja pihalla oleva ulkouima-allas on samalta vuodelta. Allas on 4 x 8 metrinen betoniallas, joka on sisäpuolelta maalattu. Altaan reunus nousee kolmisenkymmentä senttiä maan pinnasta ja on ulkopuolelta niin ikään vain maalattu.

Allas on meillä käytössä ympäri vuoden. Kesällä sen maalipintaa koettelee auriko, talvella pakkanen ja jää. Olemme asuneet talossa kaksikymmentä vuotta ja sinä aikana olemme uusineet sisäpuolen maalauksen yhden kerran, vuonna 2006. Ulkopuolta olemme siistineet vähän useammin. Autotallissa sijaitseva hiekkasuodatin oli uusittu jossakin vaiheessa ennen meitä, ja putkistoja on jouduttu aika ajoin paikkailemaan sieltä ja täältä.

Pääosin allas on toiminut ilman isompaa remonttia. Mutta nyt sisäpuolen maalaus alkoi näyttää jo niin rapistuneelta, että uudelleenmaalaus alkoi olla välttämätöntä. Samalla oli hyvä hetki korjata putkistoa ja tehdä vähän muutakin kunnostusta.

Allas on aluperin maalattu Teknoksen Inerta 50 kaksikomponenttimaalilla, ja samalla maalilla jatkoimme edelleen. Sävykin on alkuperäinen, eli Laguuni. Aikaisemmassa remontissa altaan pohja oli maalattu tummalla sinisellä, nyt Laguunia käytettiin koko altaaseen. Lopputulos on tosi kaunis, mutta nyt altaan pohjalle kertyvät roskat näkyvät paljon selvemmin kuin aikaisemmin tummalla pohjalla.

Koska maali lohkeilee ja rapistuu etenkin vesirajasta, päätimme kokeilla, miten laatoitus siinä toimisi. Vesirajaan tehtiin mosaiikkilaatoista noin kahdenkymmenen sentin korkuinen raita. Laatat ovat tummansiniset. Laattaraita näyttää mielestäni hienolta! Vaikka laattoja on vain vähän, vaikuttaa koko allas niiden ansiosta jotenkin ylellisemmältä.

Myös altaan reunuksen pintalaatoitus uusittiin. Vanhat laatat olivat paikoin lohkeilleet ja ne olivat enää heikosti kiinni alustassaan. Uudet laatat ovat entiseen tapaan vaaleat. Kooltaan ne ovat 60 cm x 33 cm. Vaalea laatta on kaunis, mutta jokin linnunläjiin paremmin sointuva sävy olisi todennäköisesti ollut käytännöllisempi. Altaan yläpuolelle kurottelee suuri lehtikuusi, joka suorastaan imee räkättejä ja muita lintuja oksilleen. Ja läjiä riittää. Oravat puolestaan huvittelevat pudottelemalla altaaseen käpyjä.

Vihdoinkin sinne lorisee vesi!

Ulkopuolelta altaalle ei nyt tehty mitään uutta. Betonipinta on maalattu tummalla harmaalla ja olemme aikoinaan keventäneet ilmettä muutamalla vaakasuuntaisella puurimalla.

Pääosan työstä Perheenpää teki itse. Hioi altaan puhtaaksi, paikkasi ja maalasi. Ammattimies kävi asentamassa laatat ja putkimies tietysti teki putkityöt. Sähkömies kytki uuden valaisimen.

Työvaiheet ja materiaalit

Perheenpään kirjoittama yhteenveto:

 1. Vanhan maalin ja irtoavan vesieristyslaastin hionta pois timanttikuppilaikalla pääosin, tiukasti kiinni olevaa osaa jäi seinille. Ardexin teknisen tuen mukaan hiekkapuhallus olisi ollut tartunnalle parempi vaihtoehto, koska siinä pinta on tasaisen karkea, laikkahionnassa kiillottuva.
 2. Paluuputken loppuosan ja allasläpiviennin uusinta; timanttisahaus, uusi RST läpivientilaippa Pahlen 255mm 1,5″ sisäkierre + Pahlen tulosuutin, reiän tiivistys Ardex 8+9 massalla valamalla. Ulkopuolelle uudet mutkat ja liittimet vanhaan muoviputkeen. Pintakaivon putkiston uusinta alkuosalta, kaivon halkeaman tiivistys ym. Ardexilla ja lasikuitunauhalla, sisäpuolen maalaus kuten altaassa.
 3. Vesieristyslaasti Betton Oy:n Thoroseal siveltynä kauttaaltaan, poislukien vesirajan laatoituksen alusta.
 4. Maalaus Teknoksen Inerta 50 epoksimaalilla 3 kertaan, ensimmäinen kerta 30% ohennettuna, poislukien vesirajan laatoituksen alusta
 5. Vesirajan laatoitus noin 21 cm korkeudelta Bauhausin Uni Cobalt kiiltävä sininen 2,5×2,5cm -mosaiikkilaatoilla. Pohjustus Ardex P51 pohjustusaineella ja kiinnitys 6 mm kammalla Ardexin X77-laastilla. Laatoitustaso varmistettiin alareunan oikelle korkeudelle kiinnitetyillä laudoilla.
 6. Vesirajan laatoituksen saumaus Ardex RG 12 1-6 -epoksisaumausaineella. Kuumenee purkissa ja jämähtää todella nopeasti (max. työstö 45min), kannattaa olla kaksi henkeä hommissa, toinen saumaa ja toinen tulee perässä puhdistaen. Loppu on jo tiukassa ja kysyy voimaa!
 7. Inerta 50 -maalilla laatoitussaumojen siistiminen teippirajaan
 8. Reunan päällisen laatoitus  K-Raudan Cello Callan 33×60 vaaleanharmaa -laatalla, pohjustus Ardex P51 pohjustusaineella, kiinnitys 9 mm kammalla Ardex X77:lla. Reuna oli joka kohdasta hiukan eri levyinen, joten esivalmisteluna laatat levitettiin numeroituina reunalle ja jokaiselle merkittiin katkaisukohdat ja katkaistiin sen kohdan 25-32 cm leveyden perusteella.
 9. Reunan saumaus Ardex WA-epoksisaumalla. Kuumenee tosi paljon ja tuntui jämähtävän vielä nopeammin kuin RG12 (vaikka työaika 60min), joten kiirettä saa pitää. Epoksista jää pesualueelle kiiltävä muovikalvo, mitä voi yrittää pestä pois Ardex RG Cleaner -epoksipesuaineella
 10. Allasvalaisimen uusinta entistä vastaavalla Praher LED 100W -valaisimella. Kytkennän uusinta vesitiiviillä rasialla valettuna 3M Scotchcast Resin -vesieristyshartsilla.
 11. Ulkoreunan ja laatan välisen raon tiivistys korjauslaastilla, maalaus YKI Sokkelimaalilla 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s