Sikinsokin

(23.4.) Vuoroviljely kuulostaa minun korvissani kovin ammattimaiselta ja hienolta. Ymmärrän sen merkityksen ja tiedän suunnilleen, miten se menee.

Joskus haaveilin, että voisin omalla kasvimaallanikin toteuttaa oikeaoppista vuoroviljelyä. Mutta käytännössä näillä pikkuruisilla viljelmilläni tarvitaan  vapaampia ja luovempia ratkaisuja. En halua tuhlata tilaa viherlannoitukselle enkä myöskään viljele perunaa, mikä usein mainitaan yhtenä peruskasvina neljän vuoden kierrossa. Lisäksi penkit itsessään rajoittavat kasvien vuorottelua, sillä esim. mustajuuren vaatima syvyys on vain yhdessä penkissä.

Olen kuitenkin aina jollakin tasolla suunnitellut viljelyksiäni, ja pitänyt huolta, ettei mikään kasvi ole ollut kahta vuotta peräkkäin samalla paikalla. Olen yrittänyt vuorotella etenkin papujen, kaalien ja kesäkurpitsojen kanssa. Salaatit ja yrtit ovat olleet vähän miten sattuu. Sekaan olen istuttanut samettiruusua sinne ja tänne. Kutsun tätä omaa malliani sikinsokin -viljelyksi.

Kumppanuuskasvit 

Tänä keväänä olen paneutunut tutkimaan kumppanuuskasveja.  Tunnettu tosiasia on, että toiset kasvit sopivat keskenään  paremmin kuin toiset. Kasvit hyödyttävät toisiaan eri tavoin. Osa torjuu tuoksullaan tuhohyönteisiä, toiset erittävät juurillaan tuholaisia tappavia aineita ja jotkut edistävät vierellään olevien kasvien hyvinvointia ja kasvua. Kumppanuuskasveista ja sekaviljelystä löytyy mukavasti tietoa esimerkiksi Hyötykasviyhdistyksen sivuilta.

Alla on tämän kevään viljelysuunnitelmani. Se perustuu edellisten kesien kasvupaikkoihin ja parhaan kykyni mukaan valitsemiini kumppanikasveihin. Olen siis ollut vähän kuin kasvien Tinder, kun olen miettinyt, kuka sopii kenenkin vierelle kasvamaan.

Uskon, että tämä on melko toimiva kokonaisuus tänä vuonna. Sikinsokin -mallista ei kuitenkaan synny seuraavan kesän suunnitelmaa suoraan vain palikoita vaihtamalla. Eli ensi keväänä on jälleen uuden suunnittelun aika. Mutta mikäs sen hauskempaa!

Kuva on suuntaa antava eikä mittasuhteiltaan täsmällinen. Kuvassa ei myöskään näy erillistä penkkiä, jossa ajattelin kasvattaa tämän vuoden kesäkurpitsat. Tämän ylimääräisen penkin takia varsinainen kasvimaa tuntuukin nyt tavallista isommalta :-).

Kasvimaa 2016

Pienen kasvimaan viljelysuunnitelma. Tilaa on yhteensä noin 10 neliömetriä.

3 comments

  1. Minäkin olen tänä keväänä kovasti yrittänyt tankata vuoroviljelyoppeja. Olen antanut ymmärtää, että ei se niin nuukaa ole, kunhan ei kasvata kaalikasveja tai porkkanaa samassa penkissä peräkkäisinä vuosina. Sipuli ilmeisesti puolestaan puhdistaa penkin hyvin kaikenlaisista taudinaiheuttajista (paitsi omistaan), joten sitä kannattaa myös kierrättää. Ja herneet ja pavut hoitelevat viherlannoituksen. Luin muuten myös, että koristekrassit ovat hyviä kaalien kumppaneita, koska kaaliperhoset munivat mielummin krassin kuin kaalin lehdille. Ajattelin testata 🙂

    Tykkää

  2. Jeps, luulen myös, että vähempikin järjestelmällisyys riittää. Ei minulla koskaan mitään suurempia ongelmia ole ollutkaan, edes kaalin kanssa. Paitsi yhtenä kesänä, kun istutin kasvimaalle Mizunaa. Sehän sitten kutsui kirpat ruokapöytään ja siinä melkein meni parsakaalitkin. Mutta siitäkin lopulta selvittiin. Tuota krassia sietäisi harkita, on sitä paitsi mukavan näköistäkin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s