Viljelysuunnitelma

Malttamattoman mieli on jo pitkällä keväässä ja aina alkukesässä saakka. Maa on vielä jäässä eikä esikasvatuksen lisäksi oikeastaan voi tehdä muuta kuin suunnitella.

Vuoroviljelyn hyödyt ovat hyvin tiedossani, ja jollakin tavoin olen yrittänyt noudattaa vuorottelua myös omalla kasvimaallani. Mutta koska yhteensä vain kymmenen neliön penkit eivät luontojaan asetu neljän tai edes kolmen vuoden lohkoiksi, on pakko olla hiukan suurpiirteisempi.

Kutsun omaa tyyliäni sikinsokin-viljelyksi. Siinä on tärkeintä huolehtia, ettei mikään kasva kahta vuotta peräkkäin samalla paikalla. Jos sen lisäksi kasvien ravinnekierto vielä sattuu osumaan kohdalleeen, on se silkkaa bonusta.

Viime keväänä tutkin hiukan myös kumppanuuskasveja. On tosiasia, että jotkut kasvit viihtyvät keskenään paremmin kuin toiset. Jotkut auttavat naapureitaan karkottomalla tuhohyönteisiä esim. tuoksullaan tai juuristonsa eritteillä. Jotkut taas tarjoavat vieruskaverilleen ylimääräisen typpiannoksen ja siten lisää kasvuvoimaa. Toisilleen sopivilla kasveilla on vaikutusta makuunkin.

Näitä vuoroviljelyn ja kumppanuuskasvien periaatteita vapaasti ja löyhästi soveltaen tein tulevan kesän viljelysuunnitelman. Sijoittelua lukuunottamatta ei siinä juuri ole eroa viime kesään verrattuna. Kasvivalintani ovat  jokseenkin vakiintuneet, vaihtelua tulee lähinnä niiden lajikkeissa. Myös uusia yrttejä tulee usein kokeiluun.

Persilja tuottaa vielä hiukan päänvaivaa. Toisin kuin käsittääkseni muut yrtit, se ei oikein sovi samaan ruutuun salaatin kanssa. Mutta eiköhän sillekin jokin paikka löydy. Kesäkurpitsan aion viime vuotiseen tapaan kasvattaa isossa laatikossa kasvimaan ulkopuolella. Vaihdan sinne uuden kasvualustan, niin uskoakseni sujuu hyvin.

Olisi kiva kuulla, jos huomaat suunnitelmassa olevan jotain kerrassaan päälaellaan. Toki kaikki muutkin kommentit ovat tervetulleita.

4 comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s