Sadetta ja sadonkorjuuta

(26.7.) Hups vain on kesä kerennyt jo pitkälle, kohta ollaan heinäkuun lopussa.

Turussa on satanut paljon, ja päivät ovat usein olleet pilvisiä ja viileitä. Tähän asti on ollut vain kolme hellerajan ylittävää päivää heinäkuun alussa. Tänäänkin sataa.

Mutta lämpö on kuitenkin riittänyt useimmille kasveille, ja kasvimaa on tarjonnut satoa koko kesän. Salaattia on riittänyt syötäväksi yllin kyllin ja yrtit ovat kasvaneet rehevästi. Myös lehtikaali kasvaa viimevuotiseen tapaansa voimallisesti.

Tänä kesänä minulla on ensimmäistä kertaa köynnöstävää kesäkurpitsaa. Vaan enpä oikein tiedä sen köynnöstämisestä; melko lailla rentona tuo tuntuu kasvavan eikä kiipeä tukiritilään yhtään ilman vahvaa sitomista. Mutta satoa se antaa: ensimmäiset kurpitsat on jo syöty ja lisää on tulossa.

Kasvimaa

Papu ei oikein tahtonut itää, mutta uusintakylvön jälkeen on siitäkin sentään jo jotain tulossa.

Pinaattia olen kylvänyt useamman kerran, ja nyt näyttää siltä, ettei se enää oikein kasva. Taitaa olla enempi alkukesän kasvi.

Muurahaiset ovat olleet riesana niin kasvimaalla kuin kasvihuoneessakin. Kasvimaalla ihmettelin mustajuuren alkuja, joista osa alkoi kuihtua pois. Lehdet vain nuupahtivat ja sitten hävisi koko kasvi.  Lopulta huomasin penkin reunassa kuhisevat muurahaiset, jotka olivat rakentaneet sinne asumuksensa. Melko kookkaan ilmeisesti. Ryhdyin hävityshommiin Fun Lightin ja pyretriinin voimin, ja nyt loput mustajuuret tuntuvat kasvavan normaalisti.

Kasvihuoneessa on ollut sama juttu. Useampaan kertaan olen hävittänyt pesiä, mutta vieläkin vain niitä löytyy.

Muurahaisista huolimatta sekä tomaatit että kurkut ovat kasvaneet kasvihuoneessa hyvin, ja satoa on saanut jo jonkin aikaa. Vaikka aina sanotaan, että tomaatti ja kurkku eivät viihdy yhdessä, en ole huomannut kummankaan kasvussa mitään vikaa.

Tomaateista ensimmäisenä kypsyi Tomatoberry. Se on mielestäni maukkain ja muutoinkin paras kasvattamistani lajikkeista. Mutta hyvin kasvavat myös Sweet Olive, Chocolate Cherry ja Tigerella. Tämän kesän uusi kokeilu Sweet Baby on myös osoittautunut hyväksi valinnaksi. Se on makea ja hedelmiä näyttää tulevan runsaasti.

Toista kesää kasvattamani häränsydäntomaatti Ryska on tehnyt jo kymmenkunta hedelmää, eli paljon enemmän kuin viime kesänä. Sain sen siemenet alun perin ruotsinserkultani enkä tiedä lajikkeesta muuta kuin sen, että se on hyvin kiinteälihainen ja vähäsiemeninen. Sen takia se sopii erityisen hyvin chutneyn valmistukseen.

Molemmat kurkut, eli Iznik ja Baby ovat pieniä kasvihuonekurkkuja. Ensimmäiset hedelmät niissä kypsyivät suunnilleen samaan aikaan heinäkuun alkupuolella, ja hyvin samankaltaisia ne ovat muutoinkin. Babyn siemenet ovat pienemmät ja pinta tuntuu lievästi piikkiseltä, Iznik on täysin sileä. Maku on kummassakin mainio.

ViinirypäleKasvihuoneen kanta-asukas, eli Zilga-viinirypäle voi niin ikään hyvin. Siinä on paljon rypäleitä, jotka nyt vähitellen alkavat kypsyä. Näyttää siltä, että tulossa on paras sato tähän asti. Se on istutettu jo vuonna 2010, mutta jouduttiin siirtämään viime vuoden keväällä uuteen paikkaan. Siitä se vähän pahastui eikä lopulta tehnyt kovinkaan monta rypäleterttua.

Mutta nyt näyttää siis paremmalta. Jos ei rypäleistä aivan viiniksi asti ole, niin ainakin syötäväksi niitä riittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s