Köynnöspinaatti, osa II

(14.5.) Viime keväänä minun oli saatava puutarhaani köynnöspinaattia, tuota viime aikoina kovasti suosiotaan lisännyttä kasvimaan monivuotista terveyspommia. Taimia tai edes siemeniä ei ole kovin yleisesti tarjolla, mutta onnekseni löysin puutarhamessuilta Maatianen ry:n siemenpussin. Köynnöspinaatin siemenet olisi parasta kylvää mahdollisimman tuoreeltaan, mieluiten samana syksynä suoraan maahan. Koska oltiin jo keväässä, piti siemenet kylmäkäsitellä jääkaapissa. Kylvö onnistui tosi hyvin, ja lopulta minulla oli köynnöspinaatin taimia yllin kyllin tuttavillekin jaettavaksi.

Kesäkuun puolivälissä istutin omat tuuheat taimeni hyvin muokattuun maahan kasvimaan pergolaportin pieleen. Käsittääkseni köynnöspinaatti pitää hiekansekaisesta, hyvin vettä läpäisevästä maasta. Seisova vesi ei ole sen mieleen. Alkukesän raekuuroista huolimatta köynnös kasvoi mukavasti ja mielestäni se näytti varsin vankalta.

Syksyn tullen se alkoi lakastua ja lopulta hävisi kokonaan. Se vähän huolestutti minua, mutta arvelin sen sitten olevan normaalia. Jätin siis näkymättömän kasvuston niille sijoillensa talveksi. Sen lisäksi laitoin maahan vielä pienen määrän keväältä yli jääneitä siemeniä, ikään kuin varmuuden vuoksi.

Tänä keväänä olen kovin odottanut jotain elonmerkkiä, mutta mitään ei ole noussut pintaan. Muutama pienen pieni verso pilkistää, mutta otaksun niiden olevan ennemminkin rikkaruohoja kuin köynnöspinaattia. Tosin aivan varma en voi vielä olla.

Köynnöspinaatti saviruukussa
Köynnöspinaatti sopeutumassa uuteen ruuukkuunsa kasvihuoneessa.

Mutta onneksi on minua viisaampia puutarhureita!

Tuttavani oli istuttanut minulta saamansa taimet ruukkuihin, jotka hän oli vienyt talveksi kasvihuoneeseen. Jo aikaisin keväällä ne olivat heränneet henkiin ja aloittaneet vimmalla uuden kasvun.

Kurjaa kohtaloani valiteltuani sain häneltä yhden taimen takaisin. Eli tavallaan sain oman, välillä muualla hoidossa olleen köynnöspinaattini takaisin kotiin.

Tämän kanssa päätin menetellä kuten tuttavanikin, eli istutan sen maahan isossa ruukussa, jonka sitten ainakin ensimmäiseksi talveksi siirrän kasvihuoneen suojaan. Taimen versot olivat jo toista metriä pitkät ja ne katkeilivat kuljetuksessa aika tavalla. Sen takia leikkasin niitä ruukkuun istuttamisen jälkeen lyhyemmiksi ja tuin jäljelle jääneet tukikeppeihin. Aika komea puska siitä silti jäi.

Toivon tälle uudelle yritykselleni menestystä ja pitkää ikää!

3 comments

 1. Kiinnostava juttu köynnöspinaatista 😊. Minulla on nyt sellainen vaihe, että pakkomielle tähän kasviin. Onko sinulla tai kenelläkään tuttavallasi myydä yhtäkään tainta? Mistään sitä ei näytä saavan.

  Liked by 1 henkilö

  1. Hei Pirjo! Valitettavasti yhtään yksilöä en ole saanut pysymään hengissä 😦 En ole myöskään koskaan nähnyt taimia myynnissä missään. Olisi kyllä hienoa saada tuo menestymään, mutta vaikea se minun mielestäni on. Kannattaisi ehkä kysyä Facebookin Puutarha- ja piha -ryhmässä?

   Tykkää

   1. Moi ja kiitos vastauksestasi. Taidankin liittyä mainitsemaasi ryhmään. Kaikkea kivaa facebookinkin kautta tarjolla. Täytyy pitää varansa, että ei uppoa liiaksi 😊. Sinulla kivoja juttuja blogissa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s