Kurkistus kasvimaalle

Kasvimaallani ei ruohosipulia, oreganoa ja timjamia lukuunottamatta ole talvehtivia kasveja. Ellei sellaiseksi sitten lasketa mustajuurta, josta yleensä riittää korjattavaa vielä kevääksikin. Meillä mustajuurta syödään suoraan maasta kunnes maa jäätyy. Sitten tulee tauko, ja loput voi nostaa keväällä, kun routa on sulanut. Maassa varastoiminen on hyvin kätevää ja sopii näille juureksille mainiosti.

Oregano näyttää selvinneen talvesta erinomaisesti; uutta kasvua on jo näkyvissä. Samoin viime kesänä uutena lajina istuttamani sitruunatimjani on voimissaan.  Se on  tuuhea jo nyt, ja on muuttunut talven aikana  tummanpunaiseksi.  On kiinnostavaa seurata, vaihtuuko väri kevään mittaan takaisin vihreäksi.

Sitruunatimjami
Punastunut sitruunatimjami

Tutustuin sitruunatimjamiin vasta viime kesänä, ja saman tien siiitä tuli suuri suosikkini. Sekä tuoksu että maku ovat vahvasti sitruunaiset,  ja yrtti sopii erinomaisesti esimerkiksi salaatinkastikkesiin. Myös grillatulle kalalle sitruunatimjami on oivallinen kaveri.

Tavallinen timjami sen sijaan näyttäisi olevan mennyttä, pelkkä kuiva risukko jäljellä. Timjamia on kuitenkin basilikan ohella ollut minulla koko talven sisäkasvatuksessa Indoor Gardenissa, joten uudet taimet ovat valmiina.

Ruohosipuli yleensä nostaa ensimmäisenä  nokkansa maan pinnalle, mutta nyt siitä on näkyvillä vain kaksi vaivaista viikseä. Henki siinä kumminkin pihisee ja se riittää. Se istutettiin viime kesänä uudelleen omaan yksiöönsä, eli juurimatosta tehtyyn pussiin. En halua sen enää valtaavan koko yrttipenkkiä, minkä se ilman rajoittavia toimenpiteitä kerkeästi tekisi.

Ostin puutarhamessuilta muutaman ilmasipulin taimen. Ilmasipuli on monivuotinen ja sen pitäisi talvehtia  meillä ongelmitta. Taimet ovat jo aika isoja, periaatteessa valmiita maahan istutettaviksi.  Vaikka ilmasipuli ei ole kovin kylmänarka, taidan silti pitää niitä vielä autotallin ikkunalla jonkun aikaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s