Explosive Ember ja Chinese Five Color

Boncheja ja niiden ruukkuja

Bonsait ovat kiehtovia. Hienoja, taidokkaasti kasvatettuja miniatyyripuita. Puutarhataidon ja kärsivällisyyden ylistys. Ei siis mitään minulle sopivaa.

Mutta pikkupuita voi kasvattaa myös chileistä, ja silloin puhutaan boncheista. Eli bonsai + chili = bonchi. Käsittääkseni bonchi-sanan on lanseerannut meidän oma chiligurumme, suomalainen chilinkasvattaja ja -jalostaja Jukka ’Fatalii’ Kilpinen. Täältä fatalii.net-sivustolta löytyy tietoa ja opastusta boncheista (englanniksi).

Chileistä voi kasvattaa hienoja bonsai-tyyppisiä kasveja kohtalaisen nopeasti. Jo yhdessä kesässä ulkona kasvava chili voi muodostaa tukevan rungon, mistä voi leikata bonchille hyvän aihion. Jos ja kun se selviää leikkaamisesta hengissä, uutta kasvustoa voi sitten muotoilla haluamallaan tavalla. Chilin voi myös kasvattaa bonchiksi jo alun alkaen ja muotoilla sitä haluamaansa suuntaan pitkin matkaa. Se on vähän hitaampaa, mutta toisaaalta myös onnistuminen on varmempaa.

Ensimmäiset kokeilut

Leikkasin ensimmäisen chilini bonchiaihioksi pari vuotta sitten. Se oli aika iso Pink Habanero, jonka leikkasin varsin kovalla kädellä pieneksi. Pidän kovin sen miedosta mausta ja toivoin jopa, että se olisi voinut bonchina tehdä hedelmiä pitkin talvea. No ei onnistunut: Pink Habanero kuivui hengettömäksi parissa kuukaudessa.

Pink Habanerossa oli hieno ja muhkurainen varsi. Tapiksi leikkaaminen oli sille kuitenkin liikaa ja se heitti henkensä aika nopeasti. Ruukkuna oli hyvin salaojitettu ’Riihitie’.

Viime syksynä kokeilin uudelleen, kun Chinese Five Color oli kesän ulkoiltuaan kasvattanut itselleen rotevan rungon. Nyt olin maltillisempi ja leikkasin sitä vähän kerrallaan muutaman viikon välein. Se toimi hyvin ja lopulta minulla oli etäisesti pientä puuta muistuttava bonchin alku. Toiseksi koekappaleeksi otin pienen koristeellisen Numex Twilightin, jota olin jo alkujaankin ajatellut bonchiksi.

Kun istutin ne seramisrouheeseen ja kauniisiin ruukkuihin, olivat ne oikein hienoja. Mutta ne olivat tuoneet ulkoa mukaansa ripsiäisiä. Se aiheuttikin sitten alkuvuodesta kunnon härdellin, kun oli jo uusiakin taimia kasvamassa. Lopulta heitin Numex Twilightin kompostiin, mutta onnistuin hävittämään vihulaiset Chinese Five Colorista. Tällä hetkellä se kasvaa aika mukavasti, mutta ei se ehkä kovin bonchimainen ole.

Takana on Chinese Five Color, edessä Numex Twilight pian leikkaamisen jälkeen syksyllä 2022. Ruukut ovat kauniit, mutta kuivuvat nopeasti. Kiviruukku on itse tuunattu Muubsin Valley-kulhosta, matala on oikea bonsairuukku.

Myöhemmin istutin bonchit akadamaan, mikä on tarkoitettu nimenomaan bonsaille. Sen pitäisi pidättää kosteutta vielä seramistakin paremmin. Samalla vaihdoin Chinese Five Colorin kiviruukun laakeaan vatiin. Kuvat ovat ennen ripsiäisinvaasiota.

Uudet alut siemenistä

Tämän vuoden kesäkuussa laitoin varta vasten boncheja ajatellen kasvamaan muutaman uuden Chinese Five Colorin ja Explosive Emberin. Niillä molemmilla on tummat sävykkäät lehdet ja monen väriset hedelmät, eli ne ovat varsin näyttäviä. Explosive Ember on lisäksi luontojaan pieni ja koristeellinen ja siksikin oikein sopiva bonchiksi.

Ne ovat kasvaneet koko ajan sisällä eivätkä sen takia ole erityisen rotevia. Mutta laitoin jo taimivaiheessa useamman taimen yhteen ja kieputtelin varsia toistensa ympärille, niin että ne ovat nyt monirunkoisia. Alkujaan minulla oli kasvamassa neljä alkua, mutta annoin kaksi niistä ystävälleni.

Ruukkuidea

Chinese Five Color Orthexin yrttiruukussa.

Ja sitten niihin ruukkuihin. Viime talven kokeilut kasvoivat ns. oikeissa bonsairuukuissa. Yleensähän ne ovat matalia ja laakeita, mikä tarkoittaa, että käytännössä kasveja joutuu kastelemaan lähes päivittäin. Ja sehän on minulle liikaa. Sen takia istutin sen viime talvesta henkiin jääneen Chinese Five Colorin jossain vaiheessa Orthexin pieneen altakastelevaan yrttiruukkuun. Se toimii hyvin, mutta ei kyllä näytä järin paljon bonsailta.

Mutta sitten lamppuni syttyi💡! Pauliina-altakasteluruukut ovat tyylikkäitä ja vähäeleisiä. Pienin niistä on halkaisijaltaan vain 14 senttiä ja vesisäiliön tilavuus on neljä desilitraa. Kun sellaisen leikkaa muutamaa senttiä matalammaksi, muistuttaa se aika lailla ihan oikeaa bonsairuukkua. Siispä tuumasta toimeen ja Dremelin monitoimityökalu Perheenpään käteen. Leikkaaminen sujui hyvin pienellä timanttilaikalla.

Istutin kesällä kylvämäni Explosive Emberin ja Chinese Five Colorin nyt näihin leikattuihin Pauliinoihin, ja minusta ne näyttävät oikein hienoilta! Ruukut näkyvät sivulla ylimpänä olevassa kuvassa. Kuvassa näkyvät vielä myös tukikepit, langat ja muut härpäkkeet, joilla yritän saada boncheihin haluamaani muotoa. Ne poistetaan, kun oksat ovat asettuneet. Kasvualustana näillä on itse tekemäni akadaman, seramiksen, saven ja kukkamullan sekoitusta. Toivottavasti viihtyvät siinä.

Vastaa