Tyhjillään oleva kasvihuone.

Kasvihuoneessa talven jälkeen

Nyt on maaliskuu alkanut, ja samalla näyttäisi kevätkin saapuneen Turkuun. Eilen oli ihanan aurinkoinen päivä ja lämpötila taisi nousta jo kolmeen neljään plusasteeseen. Talvi on täällä ollut aika erikoinen. Jäähän ja liukkauteen on totuttu, mutta tänä vuonna sitä on ollut ennätysmäärä. Suojasäillä vesi on lainehtinut korkealla ja pakkasjaksot ovat tehneet puutarhaan vahvan jääkannen. Routa on 20 – 40 sentin syvyydessä.

Muistini mukaan ensimmäistä kertaa ikinä vesi on noussut patjaksi kasvihuoneen lattialle. Välillä vesi on jäätynyt ja sitten taas sulanut. Ovea ei enää viime aikoina ole saanut auki kuin hakkaamalla jäätä rautakangella, eikä aina silloinkaan. Jos mietit, miksi se ylipäätään pitää saada auki keskellä talvea, niin onhan sinne nyt välillä vaan päästävä 😀.

Eilen oven toinen puolisko aukesi, niin että pääsin leikkaamaan viiniköynnöksen. Varauduin jäiseen lattiaan ja laitoin oikein nastakengät jalkaan. Mutta hups; yllättäen jää olikin sulanut ja lattia oli kuiva. Viikolla on ollut aurinkoisia päiviä, niin että ilmeisesti laattalattia on kunnolla lämmennyt ja vesi päässyt imeytymään maahan. Saatoin siis vaihtaa nastalenkkarit crocseihin.

Somerset Seedless -viiniköynnöksellä on vasta kaksi kesää takanaan ja hiukan huolestuttaa, miten se on kestänyt jäisen ja routivan talven. Sen juurella oleva korkkikate on väliin kellunut korkealla vedessä, väliin ollut paksun jään peitossa. Viime keväänä paneuduin leikkaamiseen huolella. Tein itselleni omat ohjeet, ja niiden mukaan nytkin leikkasin. Jätin toisen päärangan sivurankoihin 2-3 satoversoa, ja lisäksi muutaman lyhyen pätkän kasvamaan seuraavan vuoden satoversoiksi. Toisen päärangan sivurangat ovat kasvaneet vasta viime kesänä, joten ne vain lyhensin.

Kasvihuoneessa oleva viiniköynnös, jolle on tehty kevätleikkaus.
Viiniköynnös leikkaamisen jälkeen.

Auringon lämmittämässä kasvihuoneessa oli mukava puuhailla. Lakaisin vähän lattiaa ja puhdistin työpöydän ja sen alla olevan säilytyskaapin. Sitten kelpasikin jo istahtaa hetkeksi ja juoda kevään ensimmäiset kasvihuonekaakaot.

Kasvihuoneen kattoon vaihdettiin viime kesänä uudet kennolevyt. Tänä keväänä on tarkoitus uusia myös seinät, joten juuri isompaa kevätsiivousta ei ennen sitä kannata tehdäkään.

Kasvihuonekausi on tarkoitus aloittaa maalis-huhtikuun vaihteessa. Perheenpää teki mittojen mukaan ison kasvihuoneen sisälle uuden pienen taimihuoneen, missä taimet saavat kasvaa loppukevään lämmityksen turvin. Taimivaiheen jälkeen pikkuhuone siirtyy ulos chilihuoneeksi.

Olen tosi onnellinen uudesta taimihuoneesta. Se mahtuu kasvihuoneen takapäätyyn multapenkin päälle, joten lattiatila jää vapaaksi. Ovia on kolme, eli käytännössä koko etuseinä aukeaa. Mutta siitä lisää ja tarkemmin vähän myöhemmin.

Ukrainan kansalliskukka.

Ilo keväästä ja uudesta kasvukaudesta täyttää mielen, ajatukset askaroivat uusien suunnitelmien parissa. Mutta samaan aikaan tunnen suurta surua ja ahdistusta Ukrainan sodan takia. On vaikea sietää ajatusta, että yksi omassa suuruudenhullussa todellisuudessaan elävä diktaattori voi mielivaltaisesti hyökätä itsenäiseen valtioon. Se on järjetöntä ja pelottavaakin.

Toivottavasti tämä kevät kuitenkin olisi myös käännekohta, joka lopulta muuttaa globaaleja valtarakenteita ja tekee tilaa vapaalle demokratialle.

4 comments

 1. Puutarhatontun ihanan keväistä tarinointia.💚 😃 Onneksi pääsit kasvihuoneeseen.

  Meidänkin pihassa pikkuvarpuset ja tintit jo konsertoivat niin ihanasti. Ajotie on iltapäivällä kuraprunnina, aamulla taas jäästä koppurassa.

  Iivana antaa vuonna 2022 julmuudelle kasvot!
  En ole välittänyt puutarhassa keltaisista kukista, mutta tänä kesänä kylvän heti maan lämmittyä pussillisen auringonkukkia!

  Liked by 1 henkilö

  1. Heippa! Kyllä tosiaan tarkasti saa katsoa, että onko vuorossa jäätä vai kuraa, kun ulos lähtee. Kevään merkit ovat silti vahvat ja jos plussan puolella alkaa pysyä, niin pianhan ne jäät sitten sulavat. Auringonkukkien kylvämistä olen itsekin mietiskellyt. Mukavaa kevään jatkoa!

   Tykkää

 2. Millaista satoa viinirypäleet ovat tuottaneet? Oletko kokeillut muita lajikkeita, kuin varmoja -30c kestäviä?

  Tykkää

 3. Tämä Somerset Seedless ei käytännössä vielä ole juuri mitään tuottanut, kun vasta yksi varsinainen satokausi ollut. Mutta muutama kunnon terttu sentään saatiin maistiaisiksi, ja kyllä oli makea ja maukas. Zilga oli aikaisemmin ja se tuotti muutaman kilon. En ole muita kokeillut, kun lähinnä vain syöntiä varten. Yksi riittää siihen.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s