Erilaisia tomaatteja pöydällä.

Tomaatit kaudelle 2022

Jotakin vanhaa, jotakin uutta. Jotakin punaista, jotakin tummaa. Jotakin pientä, jotakin isompaa.

Siinäpä tiivistettynä tulevan kauden tomaatit. Ihan vielä en ole kylvöjä aloittanut, mutta lajikkeet taitavat nyt olla koossa kaikki. Tilasin tammikuun alkupuolella vain pari uutta. Loput ovat vanhoja tuttuja, joiden siemeniä löytyy varastosta entuudestaan.

Koska kasvihuoneessa kasvaa muutakin, mahtuu sinne vain kymmenen tomaattia. Lajikelista on siis aika lyhyt.

 • Amish Gold Slicer x 2
 • Artisan Blush Tiger x 2
 • Brandywine Black x 1
 • Cherry-Mate x 1 (F1)
 • Jaune Flamme x 1
 • Perfect Flame x 2 (F1)
 • Tomatoberry x 1 (F1)

Lisäksi ulkokasvatukseen menee ainakin yksi Nepal. Nepalista kasvatan taimet myös ystävälleni ja miniälleni. Ystävälle kasvatan myös yhden Majan.

Sungoldia listallani ei ole, vaikka se eittämättä on tosi herkullinen ja aivan supermakea. Mutta minulla ainakin se on tehnyt aina niin pieniä hedelmiä, että tulen niistä lähinnä kiukkuiseksi. Jos kerran joku on hyvää, niin pitäähän sitä saada suun täydeltä ja paljon!

Muutoinkin olen alkanut aikaisempaa enemmän kasvattaa kirsikkatomaattien lisäksi myös isompia tomaatteja. Kirsikat ovat mainioita salaatissa, mutta leivälle viipaloitu tomaatti se vasta kesäherkku onkin. Ja silloin siinä saa mieluusti olla vähän kokoa.

Ainoat uudet lajikkeet ovat Amish Gold Slicer ja Brandywine Black. Tilasin ne hollantilaiselta Tomato-seeds.eu -sivustolta. Olen tilannut sieltä aikaisemminkin, sekä chilin että tomaatin siemeniä. Toimitus on nopeaa ja siementen laatu on ollut aina hyvä.

Tuo Amis Gold Slicer on Amish Pasten ja Sungoldin risteytys ja odotan, josko se vetäisi vertoja Sungoldin makeudelle. Aikaisemmin kokeilemani Big Sungold Select ei sitä tehnyt. Amish Gold Sliceria kuvataan makeaksi ja herkulliseksi (niinhän ne kaikki 😀), salaatteihin ja muuhun tuorekäyttöön sopivaksi. Hedelmät painavat 100 – 200 grammaa.

Toinen uusi eli Brandywine Black tulee aikaisemmin kasvattamani Dark Galaxyn tilalle. Dark Galaxy on ollut sinänsä hyvä, mutta maku jää vaisuksi, jos sen erehtyy poimimaan hiukankin ennen aikojaan. Brandywine Blackia on kilvan kehuttu harrastajien keskusteluissa. Makua luonnehditaan vahvaksi ja aromaattiseksi, makeuden ja hapokkuuden suhdetta tasapainoiseksi. Hedelmät ovat isoja, pihvitomaatin luokkaa. Painoa voi olla 200 – 400 grammaa.

Hybridit itse tekemissäni siemenpusseissa.

Suurin osa tomaateistani on nyt avopölytteisiä. F1-lajikkeita ovat vain ikiaikainen suosikkini Tomatoberry, vaivalla hankkimani Perfect Flame ja harrastajalta saatu japanilainen Cherry-Mate. Kirsikkatomaatti Tomatoberryä on kasvanut tässä kasvihuoneessa joka kesä; saattaa olla, että jo edellisessäkin. Sen ylittänyttä ei ole. Täydellinen yhdistelmä makeutta, pikanttia happoa ja suun täyttävää aivan erityistä tomaatin aromia. Tomatoberry ei ainakaan itsellä ole ollut maailman satoisin, mutta kaksirunkoisena kasvattamalla kuitenkin ihan kohtalainen. Tomatoberry tunnetaan myös nimellä Gardenberry.

Perfect Flamea metsästin pidempäänkin, ja lopulta viime vuonna sain siitä ensimmäiset oikeat siemenet multaan. Onhan se herkullinen, maukas ja makea; Jaune Flammen ja Peronin risteytys. Mutta kun siemeniä ei tunnu Euroopasta löytyvän, niin taitaa sen kasvattaminen minulla loppua siihen kuin siemenetkin. Pariksi vuodeksi niitä uskokseni vielä riittää. Jaune Flamme on lähes tulkoon yhtä hyvä ja se on avopölytteinen.

Kolmas hybridi on japanilainen Cherry-Mate. Tai ainakin oletan, että se on hybridi. Löysin kuvan siemenpussista, mutta Google-kääntäjälläkään en ole saanut merkeistä selvää. Joka tapauksessa se on supermakea kirsikkatomaatti, jossa ei juuri ole hapokkuutta. Se kasvaa ilmavasti ja aika korkeaksi. Mielelläni kasvattaisin sitä jatkossakin, mutta siemeniä ei ehkä riitä tulevaa kesää pidemmälle.

Helmikuun lopussa sitten kylvöpuuhiin ❤️.

2 comments

 1. Amish Gold on minullakin uutena kokeiluna jo hyvässä taimessa. Viime kesänä laitoin kirsikkatomaatteja, jotka eivät ihan sellaisia olleet. Tuli puolenkilon pihvitomaatteja 😀

  Liked by 1 henkilö

 2. Moikka! On kyllä kiva nähdä – ja maistaa – millaiseksi tuo Amish Gold osoittautuu. Toiveet ovat korkealla. Joskus tosiaan saattavat kirsikat ja pihvit mennä siementoimittajillakin sekaisin. Aika paha ja aika harmillista.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s