Pieni Someset Seedless -viiniköynnös.

Viiniköynnöstä leikkaamassa

Jos jokin puutarhanhoidossa tuntuu vaikealta, niin se on viiniköynnöksen leikkaaminen. Kasvihuoneessa oli kymmenisen vuotta yksi Zilga. Viime keväänä se siirrettiin ulkokasvatukseen ja tilalle laitettiin Somerset Seedless. Olen leikannut Zilgaa vaihtelevasti milloin enemmän, milloin vähemmän. Joka vuosi olen tuntenut suurta epävarmuutta siitä, miten se oikein kuuluisi tehdä.

Netistä löytyy kyllä yllin kyllin tietoa niin viinin kasvattamisesta kuin sen leikkaamisestakin. On ohjeita, kuvia ja videoita. Niissä puhutaan päärangoista, sivuversoista, juoksijoista, sivurangoista, oksista ja pääoksista. Johonkin jätetään kaksi silmua, johonkin toiseen kahdeksan. Joku leikataan kahden lehden takaa, toiseen saa jäädä vain yksi. Köynnöksensä voi leikata sateenvarjoksi, T- tai J-kirjaimen muotoon.

Tuntuu, että usein ohjeet on tarkoitettu yhtä köynnöstä kunnianhimoisempaan ja laajamittaisempaan kasvattamiseen. Tavallisesta puutarhatontusta ne tuntuvat turhan monimutkaisilta ja vaikeilta.

Somerset Seedlessin ensimmäistä leikkaamista varten tutkin taas eri ohjeita ja yritin löytää niistä yksinkertaisen punaisen langan, jota seurata. Valitsin ohjeista parhaiten ymmärtämäni, yhdistin eri ohjeiden samaa tarkoittavat termit ja muodostin niistä omaan järkeeni sopivan uuden ohjeen. HUOM! Olen amatööri enkä kannusta ketään noudattamaan tätä! Tein ohjeen itseäni varten muistilapuksi.

Viiniköynnöstä tutkittuani päädyin siihen, että siinä oli jo kaksi päärankaa ja toisessa niistä myös kaksi sivurankaa. Toisen päärangan suhteen olin epävarma. Näytti kuin se olisi jo hyvin alhaalta haarautunut sivurangoiksi, mutta toinen niistä oli kasvanut heikosti ja jäänyt kovin pieneksi ja ohueksi. Päättelin, että jättämällä siihen vain yhden rangan se haarautuisi leikkauskohdasta kahdeksi uudeksi sivurangaksi. Tai sitten kasvattaisi toisen sivurangan sinne alas alkuperäiseen haarakohtaan. Kummassakin tapauksessa tulos olisi käsittääkseni oikean suuntainen tulevaa kasvua ajatellen.

Jos olen ymmärtänyt oikein, vasemmanpuoleisiin sivurankoihin voisi tulevana kesänä kehittyä satoversot ja parhaassa tapauksessa myös jokunen rypäle. Tosin köynnös on niin nuori, ettei se kovin todennäköistä ole. Mutta jonakin kesänä sitten.

3 comments

  1. Oi, pitäisiköhän itsekin laittaa kasvihuoneeseen viiniköynnös kasvamaan. Minäkin olen vielä ihan amatööri puutarhuri ja kasvihuonekin nousi pihaan vasta viime keväänä. Nyt odottelen innolla, että pääsee puhdistamaan muovilevyt ja aloittelemaan uutta kasvukautta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s