Coffee-chilin ja Montufar-chilin pienet taimet.

Chilit kasvussa

Aloitin kauden chilikylvöt aikaisin, jo joulukuun alussa. Molemmat silloin kylvämäni rocotot eli Montufar ja Costa Rica sekä yksi c. chinense Coffee itivät lautalla parissa viikossa ja ovat sen jälkeen kasvaneet hyvin ja tasaisesti.

Tammikuun alkupuolella jatkoin kylvöjä ja laitoin lautalle baccatumit Aji Cristalin, Aji Guyanan, Aji Fantasyn ja Sugar Rush Peachin. Yleensä ne ovat lähteneet hyvin alkuun, mutta eivät tällä kertaa. Kolmen viikon kuluttua niistä oli itänyt vain yksi Aji Cristal ja yksi Aji Fantasy. Aji Guyanaa sain odotella melkein kuukauden.

Mutta Sugar Rush vain viipyi ja viipyi. Olin laittanut siitä jo lisäkylvöjä sekä lautalle että multaan ja viimeisenä keinona vielä veteenkin. Lopulta yksi vedessä olleista työnsi esiin juurenkärjen, minkä jälkeen siirsin sen multaan. Sieltä se sitten nousi sirkkalehdelle helmikuun puolivälissä, eli kolmen viikon kuluttua veteen laittamisesta. Muista ei lähtenyt ainutkaan.

Aji Cristal, Aji Fantasy, Sugar Rush Peach ja Aji Guyana

No yksi riittää, eikä oikeastaan olisi haitannut, vaikka olisi jäänyt kokonaan puuttumaankin. Lajikkeita ja taimia on taas tulossa liikaa enkä tiedä, mihin kaikki sitten aikanaan mahtuvat.

Kylvöolosuhteet olivat kaikilla koko ajan samanlaiset ja käsittääkseni melko ihanteelliset. Lämpömaton päällä taimiteltassa lämpötila on noin 25 astetta ja ilma sopivasti kosteaa.

Hiukan yllättäen kylvöt onnistuivat tällä kaudella parhaiten rocotoilla ja chinense -chileillä. Chinensejä tuli matkan varrella vielä yksi lisääkin, kuin tammikuussa lautalle laittamani Biquinho nousi kauniisti sirkoille reilussa viikossa. Vaikka baccatumit oikuttelivat, lopulta sentään kaikki niistäkin lähtivät kasvuun. Annuumeja ei minulla tänä vuonna olekaan.

Kauden uudet chilit:

  • Biquinho, c. chinense
  • Coffee (Brown Egg), c. chinense
  • Rocoto Costa Rica, c. pubescens
  • Rocoto Montufar, c. pubescens
  • Aji Cristal, c. baccatum
  • Aji Fantasy, c. baccatum
  • Aji Guyana, c. baccatum
  • Sugar Rush Peach, c. baccatum

Uusien lisäksi minulla on talvehtimassa yksi viime kesän Pink Habanero.

Tällä hetkellä kaikki uudet taimet ovat hyvässä kasvussa ja Pink Habanero kukkii runsaasti. Vastoinkäymisiä ei toistaiseksi ole ollut – ei harsosääskiä, ei kirvoja, ei ödeemaa tai muitakaan lehtivaurioita.

Montufar ja Coffee alkoivat kukkia tammikuun loppupuolella. En poistanut kukkia, kun ne näyttivät varisevan itsekseenkin. Olisi ehkä kannattanut, sillä kumpaankin on nyt päässyt varkain muodostumaan jo yksi podi. En tiedä, onko se hyvä vai huono juttu kesän kasvukautta ajatellen. Ainakin jotkut ovat sitä mieltä, että se hidastuttaa varsinaisen sadon muodostumista myöhemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s