Neljä 10- 15 sentin mittaista chilintaimea ruukuissa.

Lisää chilejä

Joulukuun alun ensimmäiset chilikylvöt toivat mukavasti helpotusta multasormien kutinaan. Kaikki silloin kylvetyt (kaksi rocotoa ja yksi c. chinense) ovat jo hyvässä kasvussa, ja olen jo kertaalleen koulinut ne isompiin ruukkuihinkin.

Pari viikkoa sitten (10.1.) jatkoin kylvöjä ja laitoin lautalle vanhat tutut Aji Cristalin, Sugar Rush Peachin ja Aji Guyanon ja uutena lajikkeena Aji Fantasyn. Näistä vasta Aji Cristal on sirkkalehdellä ja Aji Guyano on työntänyt juurenkärkensä esiin, muissa ei näy elonmerkkiä. Yleensä Sugar Rush on ollut ensimmäisenä, mutta mikähän nyt lie viivyttää?

Aji Fantasyä (c. baccatum) odotan, koska se on hyvin herkulliseksi mainittu. Makea ja hedelmäinen, poltteeltaan mieto ja pehmeä. Ja mikä parasta, se on suomalaista alkuperää, Jukka ”Fatalii” Kilpisen jalostama. Aji Fantasy on myös hauskan näköinen, keltainen ja kellon muotoinen, vähän muhkurainen hedelmä: linkki Googlen kuvahakuun. (Pahoittelut, en löytänyt vapaasti käytettävää kuvaa tähän liitettäväksi eikä omia vielä ole kuvattavaksi.)

Tähän asti olen idättänyt kaikki chilit lautalla, lämpömaton päällä noin 25 asteen lämmössä. Sekä taimet että idätyslautat ovat vielä tällä hetkellä kuplamuovilla eristetyssä pikkutilassa isomman taimisuojan sisällä. Kohta taimet täytyy siirtää sieltä ”isommalle puolelle”, kun alkaa tulla ahdasta. Ja suunnilleen kuukauden päästähän sinne pitää mahtua jo tomaattikylvötkin.

Postimyyntimultaa

Tänä vuonna minulla ei ole erikseen mitään kylvömultaa, vaan olen istuttanut kaikki suoraan Novarbon Mossgrow Turvemultaan (novarbo.fi) Toissa keväänä minulla oli jonkinmoinen harsosääskiongelma enkä ole sen jälkeen käyttänyt taimivaiheessa ns. kaupan perusmultaa. Chilit saavat olla Mossgrow-alustassa läpi kasvukauden alusta loppuun, muille kelpaa alun jälkeen Kekkilän puutarhamulta.

Olen tilannut Mossgrowia VP-Luxin verkkokaupasta, mikä on Perheenpään mielestä kovinkin huvittavaa. Ehkä se onkin, mutta eipä ole ollut harsosääskiä. Postimyyntimultaa siis jatkossakin chileille ja muillekin taimille.

Olen jo varovasti lannoittanut isoimpia taimia. Tässä vaiheessa vielä Puutarhan kesää (2,5 ml/10 litraa vettä), myöhemmin sitten useamman komponentin sekoitus Nutriforten lannoitteilla.

Sweety drops

Facebook-ryhmässä oli keskustelua pisaranmallisista säilötyistä chileistä, sweety dropseista. Ne ovat nimensä mukaisesti makeita ja herkullisia pikku palleroita, jotka sopivat erinomaisesti esimerkiksi salaatteihin. Ainakin joidenkin myynnissä olevien etikka-sokeriliemeen säilöttyjen chilien kotimaaksi on mainittu Brasilia (Amazon), joten luultavasti ne ovat c. chinense Biquinhoja. Toinen mahdollinen pisaranmallinen pikkuchili olisi c. baccatum Inca Red Drop. Näistä Biquinho on mieto, Inca Red Drop keskitulinen.

Olihan ne siemenet sitten hankittava ja lähdettävä kokeilemaan omien sweety dropsien kasvattamista. Koska suosin miedompia chilejä, valitsin Biquinhon; laitoin siemenet itämään viikko sitten. Biquinho ei millään tapaa kuulunut suunnitelmiin eikä sille oikein tilaakaan olisi. Mutta onneksi sen pitäisi jäädä pienikokoiseksi (60 – 80 cm.) niin eiköhän se johonkin mahdu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s