Kuusi pientä chiliä taimiruukuissaan.

Vuoden 2021 chilikausi alkuun

Olen yleensä aloittanut chilikylvöt tammikuun alkupuolella. Jotkut lajit ja lajikkeet vaativat kuitenkin varsin pitkän kasvuajan ennen hedelmävaihetta ja sen takia niiden satoa saa helposti odottaa loppukesään.

Minulla on takana nyt kolme kautta chilinkasvattajana ja joka vuosi opin jotain uutta. Viime kauden oppi oli, että capsicum chinense -lajit ovat oikukkaita ja itävät hitaasti. Etenkin Aji Dulcen kanssa oli usko loppua, kun vasta toisella kylvöyrityksellä yksi siemen monesta suostui itämään. Satokin jäi lähes olemattomaksi, vain muutama pieni podi. Toinen c. chinense eli Pink Habanero iti paremmin ja kasvoikin kauniisti, mutta silläkin sato jäi melko vaatimattomaksi.

Niinpä päätin aloittaa tulevan chilikauden jo kuukautta aikaisemmin ja laitoin ensimmäiset siemenet lautalle 5. joulukuuta. Olen mietojen chilien ystävä ja siltä pohjalta valitsin uudeksi kokeiluksi c. chinense Coffeen (ftataliiseeds.net), mikä tunnetaan myös nimellä Brown Egg. Se on tulisuusasteikolla 1 – 10 ++ noin kolmosen luokkaa. Toinen uusi lajike on rocotojen miedoimmasta päästä oleva Costa Rica (fataliiseeds.net), tulisuusasteikolla kuutonen. Kolmanneksi lautalle pääsi vanha tuttu Rocoto Montufar (fataliiseeds.net).

Coffee työnsi juurenkärjen esiin viikon kuluttua ja Montufar seurasi kohta perässä. Costa Ricalla kesti kaksi viikkoa ensimmäiseen hentoon elonmerkkiin. Tällä hetkellä kaikki ovat omissa ruukuissaan Novarbon sammalturpeessa (novarbo.fi), kaksi kutakin lajia.

Montufarista laitoin itämään sekä toissa vuotisia liikkeestä tilattuja siemeniä että omista chileistä viime kesänä otettuja. Omat, eli tuoreemmat itivät, vanhat ostosiemenet eivät lainkaan.

Kasvatuslaitos

Pystytin varastohuoneen pöydälle taimikasvatusta varten uuden kasvatuslaitoksen. Hankin Bauhausista pienen muovikasvihuoneen ja eristin sen sisälle kuplamuovilla vielä pienemmän tilan aivan alkuvaiheeseen. Lämpömatto ja pieni 60 watin terraariolämmitin pitävät lämpötilan noin 25 asteessa. Valaistuksena minulla on Nelson Gardenin leditankoja, joita ripustetaan lisää taimikasvatuksen edetessä. Kokosin muovihuoneen vain metrin korkuisena, niin se toimii pöydän päällä. Korkeus riittää taimivaiheeseen silti hyvin.

Bauhausin pieni muovikasvihuone toimii taimikasvatuksessa. Sen sisällä on vielä pienempi tila aivan alkuun.

Kylvän chiljeä lisää tammikuussa ja myöhemmin alkaa tomaattien esikasvatus. Ajatus minulla on, että pärjäisin tällä systeemillä siihen asti, kun maalis-huhtikuun vaihteessa siirrän kaikki taimet isomman kasvihuoneen sisällä olevaan lämmitettävään taimihuoneeseen.

Talvetuskokeilu

Ensimmäistä kertaa yritän myös talvettaa chiliä. Edellä mainittu Pink Habanero on maultaan mieluisa, se on mieto ja mehevä.  Lisäksi kovin kaunis kiiltävine lehtineen. Podeja tuli aika myöhään ja osa niistäkin oli hyvin pieniä. Sen takia päätin kokeilla talvettamista, josko toisen vuoden kasvista saisi aikaisemmin ja isompaa satoa.

Leikkasin syyskuussa komean puskan tapeille, pienensin juurakon ja siirsin sen 13 litran altakasteluruukusta vastaavaan 3 litran ruukkuun.

Pink Habanero ennen tapitusta ja tapituksen jälkeen syyskuussa. Alhaalla oikealla on tilanne joulukuussa.

Tähän asti on kaikki mennyt hyvin. Chili on työhuoneessani kasvivalon alla, tavallisessa huonelämpötilassa. Uutta kasvua on tullut paljon, nyt jo kukkiakin. Olen siis toiveikas sen selviytymisen suhteen ja alan varovaisesti odotella entistä aikaisempaa ja runsaampaa satoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s