Neljä pientä tomaatintainta kasvihuoneen työpöydällä.

Sittenkin Perfect Flamea?

Itävyydeltään ja kasvultaan surkean pettymyksen tuottaneesta Perfect Flame -tomaatista kehittyi lopulta taimivaiheeseen neljä. Kylvin siemeniä kaikkiaan liki kolmekymmentä.

Taimista kolme on niin pieniä, ettei niistä taida mitään tulla. Yksi ensimmäisellä kierroksella kylvetty on hiukan isompi ja virkumpi. Sen suhteen elätän toivetta, että se kasvaisi isoksi asti ja tuottaisi jonkun hedelmänkin. Toinen asia on, että ovatko nuo Kiinasta tulleet siemenet sitten lopulta edes oikeaa lajia. Se selviää vasta ajan myötä.

Itäminen kesti tosi kauan. Ensimmäisestä kylvöstä nousi noin viikossa yksi silmukka, mutta se kuihtui pois. Muita ei näkynyt. Kolmen viikon päästä laitoin uudet siemenet, minkä jälkeen siitä ensimmäisestä kylvöstä nousi toinen: se mikä nyt on parhaiten kehittynyt. Loput kolme nousivat reilun kahden viikon päästä toisesta kylvöstä. Kokeilin välillä lauttaakin, mutta siinä ei itänyt ainutkaan.

Samaan aikaan kylvelyt Sungold ja Perfect Flame -tomaatintaimet. Iso on Sungold.
Samaan aikaan kylvetyt. Vasemmalla Sungold ja oikealla Perfect Flame.

Olen suunnitellut, että en istuta sitä isointakaan Perfect Flamea penkkiin viemään tilaa muilta paremmin kasvavilta lajikkeilta. Suuressa ruukussa tai ämpärissä se pärjää yhtälailla, mikäli ylipäätään on kasvaakseen. Kolmesta pienemmästä en vielä osaa sanoa, mitä niiden kanssa teen. Todennäköisesti päätyvät kompostiin jossakin vaiheessa.

Kaikki tomaatit ja muutkin taimet ovat nyt olleet pari viikkoa lämmitetyssä taimihuoneessa ison kasvihuoneen sisällä. Kuluva viikko on ollut melko kylmä, muutamana yönä on ollut pakkasta 7 – 8 astetta. Mutta taimihuoneessa on lämpö pysynyt hyvin ja Perfect Flamea lukuunottamatta taimet ovat kovasti kasvaneet.

Mikäli lämpötilat tästä nyt jatkossa nousevat (kuten ennusteet lupaavat), niin suunnitelmissa on vapun tietämillä kantaa taimihuone ulos ja istuttaa tomaatit paikoilleen varsinaiseen kasvihuoneeseen. Tarpeen mukaan sitten yölämmitystä.

PS. elokuussa 2019: Perfect Flamesta kasvoi lopulta kaksi tainta, joista toisen annoin ystävälleni. Ne olivat kovin erilaisia, omani muistutti pensastomaattia, ystävälläni se kiipesi korkealle. Maku oli kummassakin aivan olematon. Hedelmän muoto kyllä muistutti Perfect Flamea. Arvaukseni on, että jos siemenet ylipäätään olivat Perfect Flamea, niin sitten aika monen sukupolven takaa.

2 comments

  1. Toivottavasti taimet lähtevät kasvamaan kunnolla, edes tuo yksi! Minulla on taimihuoneen kanssa vähän sama suunnitelma, toukokuun alkupuolella voisi alkaa yö-lämmittämään kasvihuonetta. Olen ollut välillä vähän pulassa talvikasvarini kanssa, koksa en ole rakentamisen vuoksi koko ajan saaressa. Huoneen ovet pitäisi avata aina aamuisin, koska pahimmillaan siellä on ollut niin kuuma, että mittarista loppui lukemat ja toisaalta laittaa yöksi kiinni. No, äkkiähän on lämpimämpää ja isomman huoneen lämmitys ei ole niin tuhottoman hintaista! 🙂

    Liked by 1 henkilö

  2. Sitä kovin toivon! Mulla hiukan samaa ongelmaa taimikasvarin kanssa. Äsken jouduin kantamaan kaikki taimet autotalliin, kun olen poissa muutaman päivän. En tahdo kiusata perheenpäätä, että pitäisi huolehtia availusta ja sulkemisista. Nyt on tulossa lämpimiä päiviä, niin että ei voi jättää oman onnensa nojaan. Taimikasvariin ei saa automaattiavaajaa, eikä yhden luukun aukeaminen paljon auttaisikaan. Mutta ihanaa on, kun tuntuu oikea kevät olevan alkamassa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s