Pieni kalamondiinin hedelmä kasvamassa.

Autotallin asukkaat

Nyt on toinen talvi, kun Välimeren alueen kasvit talvehtivat autotallissa. Autoa siellä ei ole koskaan meidän aikanamme ollut, eli kyseessä on oikeammin varasto.

Viime talvi meni kohtalaisen mukavasti, ja kasvit säilyivät pääosin hyväkuntoisina.

Autotallissa on viileää, lämpötila on pidetty kymmenen asteen hujakoilla. Yhteensä neljä kasvilamppua valaisee kasveja. Ne ovat ledejä, joten sähköä ei paljon kulu. Olen kastellut kasveja melko niukasti. Usein tarkistan vedentarpeen kosteusmittarilla ennen kastelua. Lannoitetta en ole antanut ollenkaan, paitsi kalamondiinille hiukan. Sillä kun on hedelmät kasvamassa. Muidenkin lannoittaminen olisi varmaan hyvä jo hiljalleen aloittaa.

Kuitupalmua lukuunottamatta kasvit siirrettiin talliin 24. syyskuuta. Näyttää siltä, että talvehtiminen on sujunut hyvin myös tänä talvena.

Satoakin tulee

Rosmariini on intoutunut kukkimaan, samoin kalamondiini. Kalamondiinin jo kesällä muodostuneet hedelmät alkavat vihdoin saada vähän väriä. Suurin osa niistä on vielä hyvin pieniä ja täysin vihreitä, mutta pari kolme niistä kehittyy nyt nopeasti. Myös pikkupuun lehdet ovat pysyneet kauniin vihreinä eikä niitä ole pudonnut yhtään.

Välimeren alueen kasveja talvehtimassa autotallissa. Mm. oliivipuu, laventeli, rosmariini, kalamondiini ja kuitupalmu.
Köyhän naisen talvipuutarha on autotallissa.

Rosmariinista ja laakerista on napsittu oksia ja lehtiä keittiöön koko talvi. Se ei tunnu häiritsevän talvehtimista, sillä kumpikin on siitä huolimatta tuuhea ja vahvalehtinen.

Tupsulaventeli viettää autotallisssa vasta ensimmäistä talveaan. Edeltäjänsä ei oikein viihtynyt, ja kesän helteissä se kuivui lopulliseti hengettömäksi. Tämä uusi on kuitenkin säilyttänyt hyvin lehtensä ja näyttää muutoinkin edelleen oikein hyväkuntoiselta. Välillä autotallissa leijailee ihana tuoksu, kun tutkin ja hypistelen näitä tuoksuyrttejä.

Viime talvena oliivipuu pudotti aika paljon lehtiään. Nyt se näyttää paremmalta. On lehtiä vähän varissut ja varmaan varisee vieläkin. Mutta yleensä se tekee kesän mittaan uusia ja tuuheutuu nopeasti entiselleen. Oliivin juurella on pari sitruunatimjamia, ja nekin näyttävät edelleen sangen elinvoimaisilta. Viime talvena ne kuivuivat kokonaan.

Kuitupalmun ensimmäinen talvi

Kuitupalmu on viime kesän hankinta. Se kestää viileitä oloja ja lyhytaikaisesti jopa pientä pakkasta. Siirrettiin se autotalliin vasta lokakuun lopussa, kun oli luvassa useita pakkasöitä peräkkäin. Se on todella painava, ja ilman kunnollisia nokkakärryjä sitä ei siirretä mihinkään. Kuitupalmu on leveälehtinen ja vie paljon tilaa. Sidoin sen syksyllä talliin siirrettäessä narulla hiukan suppuun, niin että menee vähän pienempään. Se on käsittääkseni aika vaatimaton kasvi, ja ainakin tällä hetkellä se näyttää olevan hyvässä kunnossa. Yhtään lehteä ei ole kuivunut eikä muitakaan vaurioita näy.

Kuitupalmu autotallissa talvehtimassa.
Kuitupalmu on hyvässä kunnossa.

Autotalliaikaa on edessä vielä kolmisen kuukautta. Jos kevät on lämmin, voi joitakin kasveja varmaan siirtää kasvihuoneeseen luonnon valoon jo aikaisemminkin. Ainakin päivähoitoon. Voiton puolella siis ollaan, ja nyt voi vain toivoa, että loppukin menee hyvin.

2 comments

  1. Olen kovasti etsinyt hyviä kasvilamppuja. Teholtaan riittäviä ja ulkonäöltään sopivia olohuoneeseen. Kertoisitko tarkemmin, minkälaiset lamput sinulla on käytössäsi. Mitä aallonpituutta valo on ja mikä niissä on tehona. Millainen valaisin niissä on? Itselläni on isot kasvit olohuoneessa ja muuten olosuhteet ovat hyvät myös talvella, mutta valaistusta voisi olla enemmän.

    Liked by 1 henkilö

    1. Hei! Nuo lamput eivät ole olohuonekelpoisia, niissä on vain pelkkä polttimo kiinni kannassa ja johto. Tehoa 50 wattia per lamppu, lumeneita paljon, olisiko liki 1500. Aallonpituuksia en enää muista/tiedä, mutta punaista on reilusti enemmän suhteessa siniseen. Tarkoitettu kasvamiseen ja erityisesti viherkasveille, muistaakseni. Valo on hyvin violetin sävyistä, ei siis senkään puolesta olisi oikein mukava olohuoneessa. Kotiled.comista aikoinaan ostettu. Olkkarissa mulla on ihan vaan Airamin Fiora-valaisin. Siinä on tehoa 10 w ja väri on silmälle miellyttävää.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s