Kaksi pientä chilinversoa taimiruukussa, taustalla pari muuta taimiruukkua.

Itämisen ihanuus

Kylvin ensimmäiset chilit päivää vaille kolme viikkoa sitten. Rocoto Montufar ja Aji Cristal pääsivät silloin vermikuliitilla ja perliitillä kevennettyyn kylvömultaan. Aji Cristal nousi pintaan reilussa viikossa, Montufarin useasta siemenestä ilmaantui yksi pieni kiehkura kahden viikon jälkeen. Se ei ole siitä mihinkään kehittynyt eikä muita ole noussut.

Reilu viikko sitten kylvin Aji Verden, joka iti jo vajaassa viikossa. Se on chilille tosi nopeaa! Yhtä nopeita olivat molemmat Sugar Rushit eli Red ja Peach. Niiden kanssa samaan aikaan kylvetty Aji Guyana oli vähän hitaampi, mutta pinnalla sekin jo pilkistää.

Pieniä taimiruukkuja kasvilampun alla. Osassa on jo taimet nousseet pintaan.
Taimiruukut lämpömatolla kasvilampun alla.

Rocoto Montufarin kanssa alkaa tulla uskonpuute. Sen takia laitoin tällä viikolla muutaman siemenen myös kylvölautalle (kekkilä.fi). Josko sillä tavoin lähtisi itäminen paremmin alkuun? Minusta mullan haistelu ja sormien upottaminen multapussiin on kirjaimellisesti kouriintuntuva merkki uudesta keväästä, enkä sen takia yleensä ole lautan ystävä. Mutta täytyy sitäkin nyt yrittää.

Viikko sitten hankin lämpömaton. Olen sitä jo monta vuotta suunnitellut, mutta aina se on jäänyt. Nyt on lämmintä alla ja valoa yllä. Valaisimena on Nelson Gardenin pieni loisteputki, joka riittää varhaisessa taimivaiheessa oikein hyvin. Nykyään nuo valaisimet ovat ledejä, mutta omani on jo useamman vuoden vanha.

Eräältä kanssaharrastajalta on tulossa vielä parin miedon chilin siemeniä. Ne kun saan multaan, niin sitten täytyy malttaa mielensä helmikuun loppupuolelle. Silloin on tomaattien vuoro.

2 comments

  1. Kiitos ihanasta blogista! Löysin tänne vasta, mahtavaa lukea muiden kasvatuksista. Kylvin itse tänä vuonna kaikki chilit (7 eri lajiketta) ensimmäistä kertaa kylvölautalle ja totesin sen todella hyväksi tavaksi – ei harsosääskiä, ei mullan kanssa räpellystä ennen kuin on nähnyt, mitkä siemenet itävät. Lähes kaikki siemenet itivät parissa viikossa tosi hyvin, Aji Cristal ja etenkin Aji Finlandia aika paljon muita hitaammin. Mutta heti kun siirsin itäneet kasvit taimimultaan, sain kotiini harsosääskiarmeijan. Kelta-ansoja ostamaan siis.

    Ihanaa kevättä sinulle!

    Tykkää

    1. Kiva kun löysit ja poikkea toistekin! Kyllä nuo harsosääsket ovat varsinainen riesa ja pikkutaimille haitaksi myös. Minä sain ne nyt häviämään, kun vaihdoin mullan turpeeseen. Kylvölautta tosiaan tuntuu toimivan hyvin, mutta kun niin tykkkään hypistellä multaa mahdollisimman varhain 🙂 Ja nyt kävi niin, että edes kylvölautta ei auttanut Montufaria itämään. Eli sitä ei sitten tulevana kesänä ole. Alkoi kiinnostaa tuo Aji Finlandia.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s