Riutalla palmujen katveessa

Kesäinen puutarha on muisto vain. Ulkona ei kasva enää mikään; on vain kylmää, märkää ja pimeää. Toisaalta on ihanaa, kun voi taas sytyttää kynttilöitä ja käpertyä sohvannurkkaan haaveilemaan vaikkapa seuraavasta kesästä.

Valoa pimeyteen tuo myös pieni pala koralliriuttaa omassa olohuoneessa. Minulla on reilun kuudensadan litran kokoinen merivesiakvaario, joka on suurena ilon aiheena erityisesti talviaikaan. Kirkasta valoa, värikkäitä koralleja ja  kiinnostavia otuksia seurattavaksi.

Akvaario on eräänlainen vedenalainen puutarha. Suljettu pienoismaailma, jonka olen itse rakentanut. Kun akvaarion vieressä on myös pari palmua, on minun varsin helppo kuvitella itseni välillä jonnekin ihan muualle kuin Turun Puistomäkeen.

Sanotaan, että akvaarion katselu rauhoittaa ihmistä ja laskee jopa verenpainetta. Se on varmaan totta, sillä kyllä siinä akvaarion edessä mielellään viivähtää tovin jos toisenkin. Olen sijoittanut  keinutuolin niin, että voin mukavasti istua ja seurata akvaarion tapahtumia. Siellä nahistellaan ja solmitaan parisuhteita, puolustetaan raivokkaasti omaa pesäpaikkaa ja hengaillaan muuten vain. Ruoka kelpaa aina.

Kalat ja korallit ovat tietysti altaan näyttävimmät eläimet. Korallit eivät siis ole kasveja, vaikka usein niin luullaan. Niiden lisäksi ravut, kotilot ja kaikenlaiset muut nilviäiset ovat  hauskoja ja kiinnostavia. Kovin kauniita ne kaikki eivät kuitenkaan ole.

276CC70F-C06B-4333-B9D4-5964096AA0D4
Riutta olohuoneessa.

Siinä missä kalat ovat pääosassa päivällä,  tulevat muut öttiäiset esille valojen sammuttua. Monet korallitkin näyttävät silloin toisen puolensa ja muuttuvat julmiksi saalistajiksi. Esimerkiksi päivällä kauniina liehuva Euphyllia ulottaa yöllä polttavat lonkeronsa laajalle ja tuhoaa armotta liian lähellä olevat muut korallit. Ravut ovat myös yöaktiivisia ja etsivät  sopivia suupaloja. Merivuokko on vaarallinen kaikille muille paitsi vuokkokaloille.

C8251326-C0DF-4B78-86D6-7C371AAE31E3
Erakkorapu kantaa kotinsa aina mukanaan.

Riutta-akvaario on oma pieni ekosysteeminsä, joka voi sitä paremmin, mitä vähemmän sitä häiritään. Eli on parempi pitää näpit irti ja keskittyä vain katselemaan. Toki vettä pitää vaihtaa ja kaikenlaista muutakin pientä toimittaa, mutta tasapainossa ollessaan riutta-akvaario on vaivaton eikä juuri vaadi hoitoa.

Valitettavasti minulla on kokemusta myös siitä, kun kaikki ei ole tasapainossa… Jos ketä kiinnostaa, niin Riutta olohuoneessa -blogissa on lisää tarinaa akvaariosta ja akvaristin iloista ja suruista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s